Dani europske baštine u Krapju u čast posavskih drvenih kuća

Dani europske baštine najraširenija su kulturna manifestacija u Europi, a od kada je 1995. Krapje proglašeno selom graditeljske baštine, u ovom se pitoresknom mjestu održava tradicionalna manifestacija Dani graditeljske baštine u Krapju.

Krapje se smjestilo u Parku prirode Lonjsko polje, u Sisačko-moslavačkoj županiji. Lonjsko je polje jedno od najočuvanijih poplavnih područja Europe i zaštićeno Ramsarskom konvencijom kao močvara svjetskog značaja.

Pored ljepota krajolika, te bogatstva flore i faune, posebnu pozornost u Lonjskom polju izazivaju i posavske drvene kuće izgrađene od hrasta lužnjaka. Neke od tih kuća stare su i preko 200 godina, a naročito se ističu kuće upravo u selu Krapje.

Njihova je posebnost u graditeljskom umijeću podizanja drvene kuće bez ijednog čavla. Svaka je kuća sagrađena od vodoravno poslaganih hrastovih planjki koje su međusobno povezane drvenim klinovima. Zanimljivo je istaknuti kako su u izgradnji nekada sudjelovali i konji, koji su vukli hrastove, a potom su ih ljudi ručno tesali i pilili. Zidovi kuća građeni su od debelih balvana, a prepoznatljivo je i to što su kuće najčešće visoke katnice, s podignutim temeljima jer je područje izloženo čestim poplavama rijeke Save.

Dani graditeljske baštine u Krapju ove će se godine održati 17. rujna uz bogat kulturno – umjetnički, gastro i zabavni program. Organizatori manifestacije su Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, Općina Jasenovac i Turistička zajednica Općine Jasenovac.

Tijekom cijeloga dana posjetitelji će moći uživati u bogatstvu tradicije, pjesme i plesa, kušati nadaleko poznate specijalitete ovoga kraja – šarana na rašljama ili lovački gulaš koji će se besplatno dijeliti svim posjetiteljima.

Posjetitelje očekuju razni edukativni sadržaji za sve dobne skupine – stručna predavanja, vožnja vlakićem, plovidba čamcima na solarni pogon ili brodićem Vodomar, mobilna izložba Diverterra, kreativne radionice za djecu, te vođeni pješački obilazak Staze graničara i ženski nogometni turnir.

Najmlađi posjetitelji će se moći dodatno okušati u gradnji drvene posavske kuće ili zavrtjeti na starinskom vrtuljku, a sve će zabavljati veseli zvuci tamburice Tamburaškog sastava Zvona.

Za sve posjetitelje iz Zagreba, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske osiguralo je besplatni prijevoz autobusom, s polaskom u 8 sati, s Trga braće Mažuranić 14 ispred Etnografskog muzeja. Za prijevoz autobusom je potrebno izvršiti rezervaciju na 044-672-080.

Naslovna fotografija: Hrvatski fotosavez – fotoradionice za mlade

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.