Dani hrvatskog kulinarstva: najbolji slastičari iz Slavonije i Koprivnice

Shodno epidemiološkim mjerama i preporukama, Dani hrvatskog kulinarstva održali su se ove godine u nešto izmijenjenom izdanju. Naime, kako bi hrvatski kuhari i slastičari i dalje mogli težiti kulinarskoj izvrsnosti i kreativnom izražavanju za koju možda nemaju priliku u svakodnevnom radu, održano je online natjecanje. Želja organizatora je bila i animirati svoje članove u vrijeme kad su mnogi ugostiteljski objekti zatvoreni.

Natjecanje je održano u 12 različitih kategorija, a kuhari i slastičari imali su mjesec dana vremena za osmišljavanje, pripremu i prijavu svojih radova. Nakon isteka roka, članovi ocjenjivačkog suda Hrvatskog kuharskog saveza na svoje su mailove dobili radove pod šiframa te proglasili pobjednika u svakoj od zadanih kategorija.

Iako je nedostajalo ono najvažnije što radi prevagu kod ocjenjivanja jela – miris i okus, suci su pomno proučili pristigle fotografije i recepture te odlučili kome će pripasti vrijedne novčane nagrade i nagrade sponzora. Sve radove su i komentirali kako bi natjecatelji dobili povratnu informaciju i tako se educirali.

DANI HRVATSKOG KULINARSTVA – REZULTATI

Kuharsko natjecanje

Kuharsko natjecanje objedinilo je sedam kategorija, a čak tri nagrade završile su u rukama Patrika Prnjaka iz pulskog restorana Lesnina XXXL. Prnjak je bio najbolji u kategorijama Umjetnost kuhanja – mistery box, zatim bolnički menu i makrobiotičko glavno jelo. U konkurenciji Umjetnost kuhanja – finger food pobjedu je odnio Amos Novak, dok je najbolje toplo glavno jelo pripremio Tomislav Greganić iz zagrebačkog hotela The Westin. Nagrada u kategoriji Umjetnost kuhanja – Hrvatska kulinarska baština u modernoj izvedbi – glavno jelo pripala je Zlatku Novaku iz restorana Bedem u Varaždinu. I na kraju, Ivan Ursić iz Hotela Brela, odnosno hotela Berulia, dobio je nagradu u kategoriji carving – voće i povrće.

  • A. Umjetnost kuhanja – finger food: Amos Novak
  • B. Umjetnost kuhanja – toplo glavno jelo: Tomislav Greganić, hotel The Westin Zagreb
  • C. Umjetnost kuhanja – mistery box: Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula
  • D. Umjetnost kuhanja – bolnički menu: Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula
  • E. Umjetnost kuhanja – Hrvatska kulinarska baština u modernoj izvedbi – glavno jelo: Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin
  • F. Kulinarska umjetnost – carving – voće i povrće: Ivan Ursić, Hoteli Brela – hotel Berulia, Brela
  • H. Umjetnost kuhanja – makrobiotičko glavno jelo: Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula

Slastičarsko natjecanje

U slastičarskom natjecanju dodijeljene su nagrade u pet kategorija. Najbolji slatki pladanj (Petit four) napravila je Sandra Jadek – Sandrini kolači iz Slatine, dok je nagradu za najbolji topli i hladni desert dobila Marija Bošnjak iz Srednje strukovne škole Vinkovci. U Koprivnicu odlaze dvije nagrade. Danijela Matijašić iz Restorana Katarza napravila je najbolju tortu, dok je Nikolina Lončar iz Hotela Zlatan izradila najbolju skulpturu. Ocjenjivački sud Hrvatskog kuharskog saveza nagradu za veganski ili bezglutenski restoranski desert dodijelio je Toniju Magdiću iz Slavonskog Broda.

  • A. Umjetnost slastica – slatki pladanj (Petit four): Sandra Jadek, Sandrini kolači, Slatina
  • B. Umjetnost slastica – desert – topli i hladni: Marija Bošnjak, Srednja strukovna škola Vinkovci
  • C. Umjetnost slastica – torta: Danijela Matijašić, Restoran Katarza, Koprivnica
  • D. Slastičarska umjetnost – skulptura: Nikolina Lončar, Hotel Zlatan, Koprivnica
  • E. Veganski ili bezglutenski restoranski desert: Toni Magdić, Slavonski Brod

– Nadamo se kako ćemo se uskoro ponovno moći okupljati i u živo jer za iduću godinu u planu su brojna natjecanja, redizajnirani Hrvatski kuharski kup, Državno prvenstvo kuhara i slastičara kao i učeničko natjecanje Kamelija kup. Najviše nas veseli organizacija natjecanja “Bocuse d’Or Croatia” za kuhare iz restorana s Michelin oznakom ili preporukom na kojem će se tražiti hrvatski predstavnik za europske kvalifikacije i eventualno finale u Francuskoj, poručuju iz Hrvatskog kuharskog saveza.

Foto: Hrvatski kuharski savez

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.