Gorski kotar, svojevrsna hrvatska Amazona, i njegova čista netaknuta priroda predstavlja terapeutski melem koji potiče tjelesnu revitalizaciju. Naime, klimatoterapija odnosno primjena klimatskih ljekovitih čimbenika pojedinog područja nije nepoznanica u svrhu prevencije, tjelesne regeneracije i rehabilitacije.
Planinska područja karakterizira čisti zrak s visokom koncentracijom kisika, a boravak u ovom području, između ostaloga, olakšava disanje, ubrzava metabolizam, poboljšava rad srca, uvećava razinu hemoglobina, blagonaklono utječe na rad živčanog sustava i dišnih organa. Samo, primjerice, izlaganje svježem, kvalitetnom zraku potiče cirkulaciju krvi i osnažuje organizam. Čak se preporučuje kod srčanih, respiratornih i psihičkih tegoba, reumatizma i dr.
Gorski kotar i njegova očuvana priroda utječe na eliminaciju toksina iz organizma i uz odmor, dobar provod i dragocjene učinke na organizam predstavlja najjednostavniji i najugodniji detox za organizam koji uklanja stres i njegove nakupljene posljedice. Klimatski pojasevi Gorskog kotara obuhvaćaju nizinski dio Kupske doline od oko 200 metara nadmorske visine te visinske dijelove srednjeg i visinskog gorja, do iznad 1500 metara nadmorske visine.
///Hipnotička zavodljivost Gorskog kotara za potpuni tjelesni reset
Goranska nutritivna bomba
Autohtona hrana i domaća pića nakon aktivnog dana provedenog u prirodi prilika su za predah i prisjećanje na neka prošla vremena. Detox prirodu Gorskog kotara zaokružuje i nutritivna bomba za koju su se pobrinuli goranski restorani.
U sklopu inicijative Gastroventure à la Gorski kotar kroz svoje jelovnike pripremaju jela bazirana na sezonskim, nutritivno visokovrijednim, namirnicama iz goranske prirodne riznice. U rujanskom izdanju Gastroventure à la Gorski kotar, slasnoj gurmanskoj avanturi, možete uživati u jelima koja su pripremljena, između ostaloga, od šumskog vrganja, kupina, jabuka, mesa jelena, goranskog svježeg zelja i koromade (žuta koraba).
Odresci goranskog jelena s brusnicama
Recept potpisuje Konoba Volta, Fužine
Sastojci za 4 osobe:
- 1 kg buta od jelena
- 2 češnja češnjaka
- 50 g glatkog brašna
- 2 g slatke, mljevene crvene paprike
- 0,5 dcl biljnog ulja
- 2 lovorova lista
- Sol i papar po želji
- 3 dcl vode
- 1 dcl bijelog vina
Priprema:
But goranskog jelena se očisti od žilica te se nareže na odreske. U odreske se utuku listići češnjaka koji se zatim uvaljaju u brašno. Peku se u zagrijanom ulju da dobiju zlatno-žutu boju. Nakon toga ih se slaže u tavu, posole i popapre po želji. Doda se slatka, mljevena crvena paprika. Podlije se vodom, doda se lovorov list i kuha se dok odresci ne omekšaju. Na kraju se dodaje 1 dcl bijeloga vina. Sve skupa se još prokuha oko 5 minuta. Servira se s džemom od brusnica i pečenim kroketima koji su pripremljeni od goranskog krumpira.
Naslovna fotografija: Petehovac Foto: Lea Grgurić/ Turistička zajednica Gorskog kotara