Priroda i gastro ponuda: Gorski kotar je terapeutski melem za tjelesnu revitalizaciju

spot_img

Gorski kotar, svojevrsna hrvatska Amazona, i njegova čista netaknuta priroda predstavlja terapeutski melem koji potiče tjelesnu revitalizaciju. Naime, klimatoterapija odnosno primjena klimatskih ljekovitih čimbenika pojedinog područja nije nepoznanica u svrhu prevencije, tjelesne regeneracije i rehabilitacije.

Foto: Mario Jurina, izvor: Turistička zajednica Gorskog kotara

Planinska područja karakterizira čisti zrak s visokom koncentracijom kisika, a boravak u ovom području, između ostaloga, olakšava disanje, ubrzava metabolizam, poboljšava rad srca, uvećava razinu hemoglobina, blagonaklono utječe na rad živčanog sustava i dišnih organa. Samo, primjerice, izlaganje svježem, kvalitetnom zraku potiče cirkulaciju krvi i osnažuje organizam. Čak se preporučuje kod srčanih, respiratornih i psihičkih tegoba, reumatizma i dr.

Gorski kotar i njegova očuvana priroda utječe na eliminaciju toksina iz organizma i uz odmor, dobar provod i dragocjene učinke na organizam predstavlja najjednostavniji i najugodniji detox za organizam koji uklanja stres i njegove nakupljene posljedice. Klimatski pojasevi Gorskog kotara obuhvaćaju nizinski dio Kupske doline od oko 200 metara nadmorske visine te visinske dijelove srednjeg i visinskog gorja, do iznad 1500 metara nadmorske visine.

///Hipnotička zavodljivost Gorskog kotara za potpuni tjelesni reset

Japlenški vrh, izvor: Turistička zajednica Gorskog kotara

Goranska nutritivna bomba

Autohtona hrana i domaća pića nakon aktivnog dana provedenog u prirodi prilika su za predah i prisjećanje na neka prošla vremena. Detox prirodu Gorskog kotara zaokružuje i nutritivna bomba za koju su se pobrinuli goranski restorani.

U sklopu inicijative Gastroventure à la Gorski kotar kroz svoje jelovnike pripremaju jela bazirana na sezonskim, nutritivno visokovrijednim, namirnicama iz goranske prirodne riznice. U rujanskom izdanju Gastroventure à la Gorski kotar, slasnoj gurmanskoj avanturi, možete uživati u jelima koja su pripremljena, između ostaloga, od šumskog vrganja, kupina, jabuka, mesa jelena, goranskog svježeg zelja i koromade (žuta koraba).

Odresci goranskog jelena s brusnicama, izvor: Turistička zajednica Gorskog kotara

Odresci goranskog jelena s brusnicama

Recept potpisuje Konoba Volta, Fužine

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg buta od jelena
  • 2 češnja češnjaka
  • 50 g glatkog brašna
  • 2 g slatke, mljevene crvene paprike
  • 0,5 dcl biljnog ulja
  • 2 lovorova lista
  • Sol i papar po želji
  • 3 dcl vode
  • 1 dcl bijelog vina

Priprema:

But goranskog jelena se očisti od žilica te se nareže na odreske. U odreske se utuku listići češnjaka koji se zatim uvaljaju u brašno. Peku se u zagrijanom ulju da dobiju zlatno-žutu boju. Nakon toga ih se slaže u tavu, posole i popapre po želji. Doda se slatka, mljevena crvena paprika. Podlije se vodom, doda se lovorov list i kuha se dok odresci ne omekšaju. Na kraju se dodaje 1 dcl bijeloga vina. Sve skupa se još prokuha oko 5 minuta. Servira se s džemom od brusnica i pečenim kroketima koji su pripremljeni od goranskog krumpira.

Naslovna fotografija: Petehovac Foto: Lea Grgurić/ Turistička zajednica Gorskog kotara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.