Decanter 2020: 226 hrvatskih vina dobilo oznaku Decantera

Nakon mjesec dana ocjenjivanja, objavljeni su dugo očekivani rezultati 17. izdanja Decanter World Wine Awards 2020. 

Tijekom 28 uzastopnih dana u kolovozu, 116 vodećih svjetskih vinskih stručnjaka, uključujući 37 majstora vina i devet Master Sommeliera, slijepo je probalo 16.518 vina pod strogim Covid-ovim sigurnosnim smjernicama, što je rezultiralo s ukupno 50 najboljih, 178 platinastih, 537 zlatnih, 5.234 srebrnih i 7.508 brončanih medalja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Najbolje vinske regije ove godine su Francuska, Italija i Australija.

Ove godine je ukupno 226 hrvatskih vina dobilo jednu od oznaka Decantera. Od toga imamo tri platinaste medalje, 11 zlatnih, 68 srebrnih te 88 brončanih medalje te 56 preporuka Decantera.

Popis vina koja su dobila Platinaste medalje / Platinum medals:

 Kozlović Selekcija Malvazija 2017 

Foto: Kozlović

Selekcija 2017 izašla je na tržište 27 mjeseci nakon berbe, u siječnju 2020. Za ljubitelje kolekcionarskih vina, ovo vino je pravi zgoditak – prema riječima Roberta Gorjaka, DWWA suca i renomiranog vinskog znalca u regiji

 Kutjevo Graševina de Gotho 2018

Foto: Kutjevo

De Gotho Graševina proizvedena je iz grožđa s posebnog vinogradarskog položaja Hrnjevac, malo kasnije branog kako bismo na novi način otkrili što nam graševina u svojoj raznolikosti i raskoši može još ponuditi. Profinjeno, slojevito i kompleksno, ovo je vino moćnog okusa, fine zrelosti i dugog trajanja nakon što je šest mjeseci odležalo u barrique bačvicama. Mirisi su joj posebni, bogati, cvjetni, voćni i plemeniti te se stapaju s okusom čineći skladnu cjelinu, pružaju osjećaj sklada i dodira svile.

Članak se nastavlja ispod oglasa

 Catunnar Nonno 4 Terre 2015

Foto: Catunnar

Vino ima izvanrednu mirisnu postojanost, od aromatičnog bilja (kadulja, peršin, origano) do tropskog voća (guava, komquat), sušenih citrusa, jako zrelih ljetnih žutih voća, dunje, zrele kruške, breskve, smokve, badema, cvijeća (glog, divlja ruža, jasmin), rogača u uzbudljivom i nepreglednom nizu što dovodi do nježnih začinskih tragova klinčića, cimeta, sijena i duhana.

Donosimo popis i zlatnih hrvatskih vina:

Zlatne medalje / Gold medals:

 Tomaz Barbarossa Teran 2017

 Vina Laguna Festigia Castello 2016

 Fakin Teran 2019

 Rossi Templara Riserva Malvazija 2017

 Pilato Malvazija istarska 2019

 Terzolo Campi del Bosco 2019

 Vina Laguna Festigia Malvazija istarska 2016

 Tomaz Sesto Senso Malvazija istarska 2017

 Testament Pošip 2019

 Štampar Urban White NV pjenušac

 Testament Babić Dalmatian Dog 2016

Popis svih nagrađenih hrvatskih vina možete pogledati OVDJE

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.