Destinacija Lika, Mali Lošinj i Istra u TOP 100 održivih destinacija svijeta

Međunarodna zaklada Global Green Destination koja okuplja svjetske održive turističke destinacije jučer je na danima zelenih destinacija predstavila popis TOP 100 održivih globalnih destinacija svijeta (Global TOP 100 Sustainable Destination) za 2021. godinu. Drugu godinu zaredom na popisu su se našli Lika Destinacija i Mali Lošinj, a ove godine uvrštena je i Istra.

Lika Klaster se uvrstila u popis pričom “Lokalni proizvodi u funkciji razvoja održive destinacije” u kategoriji “Lokalizacija destinacijskog lanca opskrbe”. Destinacija Lika po mnogočemu je posebna.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na području na kojem je gotovo 60% površine zaštićeno, nalazi se osam zaštićenih prirodnih područja od čega su čak tri nacionalna parka. Veliki udio čiste prirode omogućuje rast i uzgoj kvalitetnih namirnica što su u Klasteru Lika Destination prepoznali prije nekoliko godina kada je klaster i osnovan.

Grad Mali Lošinj svrstao se među vodećima u kategoriji “Kultura i zajednica” zahvaljujući spomeniku lošinjske brodograđevne tradicije – logeru Nerezinac. Restauriranjem broda te njegovom preobrazbom u interpretacijski centar, ostvarena je jedinstvena turistička infrastruktura – muzej na otvorenom, koji doprinosi vizuri tipičnih otočnih mjesta.

Drveni jedrenjak loger “Nerezinac” vrijedan je primjerak tradicionalne brodogradnje i od 2010. godine na listi je zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Projekt Loger Nerezinac također je u finalu izbora najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma – Destination of Sustainable Cultural Tourism, Europske mreže kulturnog turizma (ECTN). Dodjela nagrada održat će se 21. listopada u Ateni.

U TOP 100 održivih globalnih destinacija svijeta ušla je i Istra s pričom “Palud – Zaštita biološke raznolikosti u močvarnim područjima manjeg obima” u kategoriji “Priroda i ekoturizam”. Iako pokriva samo oko 220 hektara i ima samo 18 hektara močvarnih staništa, Palud je važno gnjezdilište nekih ugroženih vrsta ptica i odmorište za brojne ptice selice u proljeće i jesen. Na području je zabilježeno ukupno 240 vrsta ptica.

Već sedmu godinu međunarodna zaklada Global Green Destination okuplja svjetske održive zelene destinacije i prikuplja priče o održivom turizmu i dobrim praksama destinacija diljem svijeta koje se dijele kao inspirativni primjeri drugima, od turističkih djelatnika do putnika. Pričajući svoje priče, organizacije za upravljanje destinacijama mogu biti priznate za rješenja koja su implementirale kao odgovor na izazove i probleme s kojima su se suočile.

Naslovna fotografija: Screenshot Youtube video The 2021 Top 100 Destination Sustainability Stories

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.