Destinacije kojima treba više turista

Turizam se u cijelom svijetu tijekom prošle godine donekle oporavio nakon pandemije, no industrija još nije u potpunosti stala na noge. Mnoge su destinacije bile prisiljene preispitati kako bi trebale popuniti jaz u prihodima koji su tisuće, ponekad i milijuni turističkih putnika nekoć donosili njihovim gospodarstvima.

U ovoj ćemo godini nastaviti preispitivati ​​način na koji putujemo i biti sve svjesniji ugljičnog otiska kojeg pri tome ostavljamo. Također, ovo je godina u kojoj bismo trebali mudro birati svoje praznike, donoseći svjesnu odluku o tome gdje je najbolje putovati pod trenutnim okolnosti.

Neke destinacije – poput Amsterdama, Venecije, Barcelone, Balija ili Butana – nakon pandemije pokušavaju na različite načine ograničiti broj gostiju koji im dolaze. S druge su strane odredišta kojima bi više gostiju dobro došlo da ubrzaju oporavak svoje turističke industrije.

Stoga, ako sada planirate svoja putovanja, razmislite o sljedećim zemljama – one su imale posebno teška razdoblja u proteklih nekoliko godina.

Antigva i Barbuda

Karipske zemlje počele su gubiti prihode od turizma početkom pandemije kada su mnoge bile prisiljene zatvoriti svoje granice zbog sve većeg broja slučajeva Covida u SAD-u i Europi. Početkom 2021. neki otoci, uključujući Antigvu i Barbudu, pokrenuli su prošireni program viza za rad na daljinu kako bi privukli putnike natrag na svoje sunčane otoke. Ta ponuda iz snova još uvijek je otvorena, s dvogodišnjom vizom za ‘Nomad Digital Residence’ koja košta oko 1500 dolara.

Bilo da vam je namjera raditi ondje ili odmarati se, dočekat će vas ljubazno lokalno stanovništvo, ružičaste i bijele pješčane plaže, bistro more, te pregršt povijesnih znamenitosti, aktivnosti i događanja.  

Bocvana

Zbog ograničenja koja su blokirala većinu putovanja u južnu Afriku, Bocvani je tijekom pandemije zadat posebno težak udarac. Turizam je ondje važan, ne samo zbog zadržavanja radnih mjesta, već i zbog podrške lokalnim zajednicama i čuvarima koji štite divlje životinje od krivolovaca.

Europski zimski i ljetni mjeseci odlično su vrijeme za posjet. Ovisno o razdoblju u kojem dođete, imat ćete priliku vidjeti krda koja uživaju u raskošnim plodovima ljeta južne hemisfere, ili svjedočiti tome kako sušna sezona privlači životinje na pojila. Ako ste ikada maštali o odlasku na safari, sada je prava prilika da je to i ostvarite.

Fidži

Prekrasni Fidži u južnom Pacifiku okružen je kristalno čistim tirkiznim morem i uvelike ovisi o posjetiteljima, posebice putnicima s krstarenja. Unatoč minimalnom broju slučajeva Covid-a u usporedbi s većinom zemalja, ova je otočna nacija zbog pandemije u posljednjih nekoliko godina imala vrlo malo turizma.

Budući da su granice sada otvorene, nadaju se da neće dugo proći dok turisti ne budu dovoljno hrabri da se vrate u ovaj komadić raja kako bi plivali, ronili ili jednostavno sjedili na plaži uz koktel.

Madeira

Nedaleko od jugozapadne obale Portugala, i idilična se Madeira morala nositi s neizvjesnošću pravila o putovanjima koja se stalno mijenjala tijekom pandemije. Kao pučinski otok, uglavnom su uspjeli zadržati Covid na odstojanju, no Madeira je patila zbog velikog pada posjetitelja.

Ovim malim, vulkanskim otokom lako se može voziti unajmljenim automobilom, a nudi kombinaciju kulturnih obilježja, mnoštvo vrhunskih restorana, te aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, vožnja kajakom, plivanje i ronjenje.

Mauricijus

Mauricijus je mali, tropski otok u Indijskom oceanu, savršen za putnike željne sunca. Nažalost, broj posjetitelja u zemlji još se nije dovoljno oporavio nakon pandemije. Dakle, ako tražite bijeg na plažu okruženu palmama, Mauricijus je idealna destinacija za to.

Započnite svoje putovanje u glavnom gradu Port Louisu prepunom kulture, a potom se otisnite u neko od otočnih održivih utočišta kako bi uživali u ovom komadu raja na zemlji.

Naslovna fotografija: Pixabay, autor: Toni Paul

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.