Devet gradova tik do Zagreba koje morate upoznati!

Slikovita mjesta s mirnim ritmom života, pitoma i plodna sela, obilje prirodnih ljepota. Ubacite tragove duge povijesti, ponosno čuvanu baštinu, bogatstvo domaće kuhinje, autentična vina, pa svemu dodajte iskrenu gostoljubivost i dobili ste zagrebačku okolicu. Zeleni prsten koji drži leđa Zagrebu ugodno je daleko od vreve velegrada, a dovoljno blizu da uvijek bude usput.

U sljedećih nekoliko tjedana provest ćemo vas Zagrebačkom županijom, njenim gradovima i destinacijama, koji su prepuni zanimljivih manje ili više poznatih priča. U ovoj prvoj ili ako želite nultoj priči, o svakom gradu dat ćemo osnovne podatke, a svakog tjedna o svakoj od tih destinacija posvetit ćemo posebnu priču i otkriti vam što trebate vidjeti u zagrebačkom prstenu.

Upoznaj devet gradova Zagrebačke županije!

DUGO SELO

20-ak kilometara od središta hrvatske metropole, smjestilo se Dugo Selo. Grad martinske baštine ovo se područje prvi put spominje 1209. godine u povelji kralja Andrije II. kao „Terra Santi Martini“ koja se dodjeljuje hrvatskim redovnicima templarima. Sveti Martin štuje se u Dugom Selu kao zaštitnik grada i župe, vinogradara i vinara. Na dugoselskom području, koje je povijesno određeno kao Zemlja sv. Martina, nastala je vrijedna svetomartinska materijalna i nematerijalna baština.

IVANIĆ-GRAD

Grad se smjestio uz rijeku Lonju, u Moslavini, uz autocestu Zagreb – Lipovac, od Zagreba udaljen 38 kilometara. Prvi se puta u zapisima Ivanić-Grad spominje još u 13. stoljeću (1246. godine). Grad je poznat i po lječilištu „Naftalan“ i tradicionalnoj manifestaciji „Bučijada“.

JASTREBARSKO

Grad Jastrebarsko smješten je u jugozapadnom dijelu Zagrebačke županije, na pola puta između Zagreba i Karlovca. Najznačajnije je vinogradarsko područje središnje Hrvatske. U okolici Jaske nekoliko je atraktivnih izletničkih destinacija: Ornitološki rezervat Crna Mlaka, Plešivička vinska cesta i najviši vrh Samoborske gore – Japetić.

SVETA NEDELJA

Najmlađi grad u Zagrebačkoj županiji, Sveta Nedelja, omiljeno je odredište velikog broja posjetitelja zbog brojnih športsko-rekreativnih sadržaja i jezera (biciklističke i pješačke staze, ribolov na jezerima, vožnje kanuom, paintball). U Svetoj Nedelji se nalazi i Dvorac Erdödy u Kerestincu, renesansno – barokni kaštel koji je sagradila je grofovska obitelj Erdödy, te župna crkva Presvetog Trojstva u središtu naselja. Dodatno možete posjetiti i tvornicu Rimac, mladog i svjetski priznatog inovatora Mate Rimca, a u blizini se nalazi i Adrenalinski park i kamp Zagreb.

SAMOBOR

Samo 30 minuta od glavnog grada nalazi se najpoznatija izletnička destinacija Zagrepčana – grad Samobor. Šarmantan gradić uz granicu koji svoje dane službeno broji od 1242. godine i povelje kojom mu je kralj Bela IV. potvrdio status slobodnog kraljevskog trgovišta. Samobor je grad fašnika, ali i grad nadaleko poznatih samoborskih kremšnita. Recept za ovu slasnu deliciju potražite ovdje.

SVETI IVAN ZELINA

Sveti Ivan Zelina je posebno poznat po brojnim vinogradima i proizvodnji kvalitetnih vina. Turistički je posebno zanimljiva Zelinska vinska cesta koja prolazi vinorodnim naseljima zelinskog kraja. Zelina s ponosom nosi naslov ljepotice Prigorja i prigorskog vidikovca. Treba doći na njezine vrhunce i uživati u pogledu na okolna živopisna sela, voćnjake, vinograde, oranice, šumarke i na livade u ravnici rijeke Lonje ili na okolna i daleka gorja.

VELIKA GORICA

Velika Gorica smještena je na brežuljkastom dijelu Vukomeričkih gorica i nizinskom dijelu Turopolja, svega 16 kilometara od Zagreba, s kojim je povezana brzom prometnicom, a u neposrednoj blizini se nalazi i Međunarodna Zračna luka Zagreb. Muzej Turopolja nezaobilazna je točka svakome tko želi nešto više saznati o povijesti ovog kraja.

VRBOVEC

Pitomi vrbovečki krajlijepo, brežuljkasto područje na istoku Zagrebačke županije. Prvi pisani trag datira iz 1244. godine (dokument kralja Bele IV). U kaštelu koji je podignut za obranu od Turaka je 1621. godine rođen Petar Zrinski. Od kaštela danas postoji samo valjkasta kula. Nedaleko od Vrbovca rođena je i Marija Jurić Zagorka, spisateljica popularnih romana i prva žena novinar na jugu Europe.

ZAPREŠIĆ

Grad Zaprešić nalazi se samo 17 kilometara zapadno od Zagreba. Zaprešić i njegova okolica nude više zanimljivih turističkih sadržaja: 5 dvoraca, rezervate životinjskog i biljnog svijeta uz dobru gastronomsku ponudu i tradicionalne manifestacije. Novi dvori Jelačićevi, jedna je od najbolje sačuvanih feudalnih gospodarskih cjelina u Hrvatskoj.

Kao što možete vidjeti Zagrebačka županija je turistička destinacija s bogatom povijesnom i kulturnom ponudom, no ona nudi i puno više od toga. Svaki od ovih gradića ima svoju priču i svoje tajne.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.