Grad veličanstvenog Fašnika i najukusnije kremaste delicije: Pripremite samoborske kremšnite u svome domu

Autor

Kategorije

- Oglas -
- Oglas -

Gradić udaljen tek 20-ak minuta od Zagreba već duže vrijeme omiljeno je izletište Zagrepčana, a na odmak nije ni njegova prometna povezanost i blizina sa Slovenijom. Riječ je naravno o Samoboru, a jedna od legendi govori da naziv potječe još iz davnih vremena kada su u šumama pokraj grada rasli samo borovi. Bila to istina ili ne, činjenica je da se danas na području grada nalazi mnogo zaštićenih prirodnih predjela. Ovaj srednjovjekovni grad smjestio se na istočnim obroncima Samoborskog gorja, a svima koji ga posjete dah oduzima i prekrasna dolina potoka Gradne koja vodi od Trga do samog podnožja Starog grada. Samobor je također poznat i po Fašniku, najvažnijoj turističkoj manifestaciji koja tradiciju njeguje već više od 170 godina. Zabavni program odvija se pod maskama, a nenadmašni su i koncerti domaćih izvođača koji iz godine u godinu uveseljavaju okupljene. Naravno, cijeli dojam ne bi bio toliko veličanstven da se ne ispeče na tonu krafni koje su zaštitni znak Fašnika.

No, osim svojih prirodnih ljepota i festivala kojih ne nedostaje, posebnost ovog grada leži u gurmanskoj deliciji kojoj rijetko tko može odoljeti kada posjeti jednu od najpoznatijih slastičarnica „U prolazu“ koja krije recept za prave, domaće, veličanstvene kremšnite. Postoji još nekoliko odličnih slastičarnica na Trgu kralja Tomislava koje nude gorkasti aperitiv bermet uz slasne kremšnite. Kremšnite su jedan od razloga zbog kojih je ovaj grad toliko posjećen jer mnogi posežu do Samobora samo kako bi probali najukusnije kremšnite ne razmišljajući o kilometraži koju moraju prijeći. Priča o samoborskoj kremšniti kaže da je nastala još 20-ih godina prošloga stoljeća nakon povratka Đure Lukačića iz Zagreba koji je tamo u slastičarnicama izučavao zanat te osmislio poslasticu koja je proslavila Samobor. Smatra se da je upravo on otac prave samoborske kremšnite. Kako bismo vam barem malo približili ugođaj ovog posebnog grada te vas potaknuli da ga posjetite, donosimo vam tajni recept samoborske kremšnite.

Sastojci:

500 g lisnatog tijesta

9 jaja

1 l mlijeka

100 g oštrog brašna

2 vanilin šećera

200 g šećera

30 g gustina

Priprema:

Razvaljajte prethodno odmrznuto lisnato tijesto na dvije jednake kore koje odgovaraju veličini lima koju ćete koristiti. Zatim zasebno ispecite obje kore na 176 Celzijevih stupnjeva do 15-ak minuta. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke pjenasto izmiksajte s vanilin šećerom i običnim. Zatim dodajte malo mlijeka, brašno, i gustim pa sve dobro izmiksajte. Ostatak mlijeka ugrijte na štednjaku, a u posebnu zdjelu stavite smjesu od žumanjaka kuhati na laganu vatru te dodajte postepeno toplo mlijeko dok smjesa ne zgusne. Ostaviti smjesu da se malo ohladi. Bjelanjke izmiješajte u čvrsti snijeg te dodajte smjesu malo po malo dok ne sve zajedno ne zgusne. Toplu smjesu prelijte preko prethodno pečene kore te poklopite drugom korom. Za kraj pospite malo šećera u prahu po želji i stavite na hlađenje.

Ako ste veliki ljubitelj čokolade i bez nje ne možete zamisliti desert, na kraju kremšnite prelijte prethodno otopljenom čokoladom za kuhanje. Uz domaće samoborske kremšnite preporučamo čašu najpoznatijeg smoborskog vina, bermeta.

- Oglas -

Autor

Kategorije