Grad veličanstvenog Fašnika i najukusnije kremaste delicije: Pripremite samoborske kremšnite u svome domu

Gradić udaljen tek dvadesetak minuta od metropole omiljeno je izletište Zagrepčana, a tu je i njegova prometna povezanost i blizina Slovenije. Riječ je naravno o Samoboru, a jedna od legendi govori kako njegov naziv potječe još iz davnih vremena kada su u šumama pokraj grada rasli samo borovi. Bila to istina ili ne, činjenica je kako se danas na području grada nalazi mnogo zaštićenih prirodnih predjela.

Samoborski fašnik
Izvor fotografije: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Ovaj srednjovjekovni grad smjestio se na istočnim obroncima Samoborskog gorja, a svima koji ga posjete dah oduzima i prekrasna dolina potoka Gradne koja vodi od Trga do samog podnožja Starog grada. Samobor je također poznat i po Fašniku, najvažnijoj turističkoj manifestaciji koja tradiciju njeguje već gotovo 200 godina. Zabavni program odvija se pod maskama, a nenadmašni su i koncerti domaćih izvođača koji iz godine u godinu uveseljavaju okupljene. Naravno, cijeli dojam ne bi bio toliko veličanstven da se ne ispeče na tonu krafni koje su zaštitni znak Fašnika.

No, osim svojih prirodnih ljepota i festivala kojih ne nedostaje, posebnost ovog grada leži u gurmanskoj deliciji kojoj rijetko tko može odoljeti kada posjeti jednu od najpoznatijih slastičarnica “U prolazu” koja krije recept za prave, domaće, veličanstvene kremšnite. Postoji još nekoliko odličnih slastičarnica na Trgu kralja Tomislava koje nude gorkasti aperitiv bermet uz slasne kremšnite. Kremšnite su jedan od razloga zbog kojih je ovaj grad toliko posjećen jer mnogi posežu do Samobora samo kako bi probali najukusnije kremšnite ne razmišljajući o kilometraži koju moraju prijeći.

samobor
Foto: Janja Severović

Priča o samoborskoj kremšniti kaže kako je nastala još dvadesetih godina prošloga stoljeća nakon povratka Đure Lukačića iz Zagreba koji je tamo u slastičarnicama izučavao zanat te osmislio poslasticu koja je proslavila Samobor. Smatra se kako je upravo on otac prave samoborske kremšnite. Kako bismo vam barem malo približili ugođaj ovog posebnog grada te vas potaknuli da ga posjetite, donosimo vam…

Tajni recept samoborske kremšnite

Sastojci:

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 9 jaja
  • 1 l mlijeka
  • 100 g oštrog brašna
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g šećera
  • 30 g gustina

via vino kraj
Foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Priprema:

Razvaljajte prethodno odmrznuto lisnato tijesto na dvije jednake kore koje odgovaraju veličini lima koju ćete koristiti. Zatim zasebno ispecite obje kore na 176 Celzijevih stupnjeva do petnaestak minuta. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke pjenasto izmiksajte s vanilin šećerom i običnim. Zatim dodajte malo mlijeka, brašno, i gustim pa sve dobro izmiksajte. Ostatak mlijeka ugrijte na štednjaku, a u posebnu zdjelu stavite smjesu od žumanjaka kuhati na laganu vatru te dodajte postepeno toplo mlijeko dok smjesa ne zgusne. Ostaviti smjesu da se malo ohladi. Bjelanjke izmiješajte u čvrsti snijeg te dodajte smjesu malo po malo dok ne sve zajedno ne zgusne. Toplu smjesu prelijte preko prethodno pečene kore te poklopite drugom korom. Za kraj pospite malo šećera u prahu po želji i stavite na hlađenje.

///Ako još niste, krenite na izlet u Samobor

Ako ste veliki ljubitelj čokolade i bez nje ne možete zamisliti desert, na kraju kremšnite prelijte prethodno otopljenom čokoladom za kuhanje. Uz domaće samoborske kremšnite preporučamo čašu najpoznatijeg samoborskog vina, bermeta.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.