“Dolina za digitalne nomade” u Zadru, mjesto za sve koji preferiraju rad na daljinu

U turističkom naselju Falkensteiner Resort Borik na zadarskom predjelu Puntamika otvorena je prva “Dolina za digitalne nomade”. U objektima Falkensteiner Premium Camping Zadar i Falkensteiner Club Funimation Borik će se digitalnim nomadima iz cijelog svijeta nuditi smještaj, co-working prostori i razne druge pogodnosti lokalnih partnera. Sve će to objedinjavati koordinator ili tzv. vođa zajednice – osoba koja organizira aktivnosti i sadržaje vezane za nomade smještene u ovom turističkom naselju, ali i šire u gradu Zadru.

Dolina za digitalne nomade je nastala u sklopu inovativnog projekta tvrtke grabAhome – prve hrvatske platforme za srednjoročni najam smještaja, osmišljene u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra, Upravnim odjelom za EU fondove Grada Zadra i tvrtkama Inovativni Zadar te Falkensteiner H&R.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Mnogi digitalni nomadi htjet će odsjesti u privatnom smještaju, što čini izvrsnu priliku za iznajmljivače u Zadru. Radi se o skupini koja uglavnom boravi na jednom mjestu u periodima od dva tjedna do nekoliko mjeseci i često izvan ljetne sezone. Svi zainteresirani iznajmljivači koji žele ponuditi svoje smještajne kapacitete digitalnim nomadima na tzv. srednji rok i tako ih popuniti već ove zime.

Fenomen digitalnih nomada je relativno nov, a tijekom pandemije covidom-19 dodatno je dobio na brojnosti. Dolaze sa svih strana svijeta, žive potpunu slobodu kretanja i prakticiraju rad od kuće, iz kafića, s dalekog otoka ili bilo kojeg mjesta koje im se sviđa, a najvažniji uvjet kod odabira lokacije jest brza i kvalitetna internetska veza, gostoljubivost, te u novije, pandemijsko vrijeme, aspekt sigurnosti. Oni su uglavnom visokokvalificirani stranci, najčešće IT stručnjaci ili u širem smislu povezani s kreativnim industrijama, te u sve većem broju otkrivaju Hrvatsku kao jedinstven komadić raja na Zemlji.

Kako bi privukla ovu populaciju, Republika Hrvatska je kao druga zemlja u Europskoj zajednici izmijenila Zakone o strancima i poreze na dohodak, promijenila Pravilnike o mirovinskom i zdravstvenom osiguranju te tako omogućila dolazak digitalnih radnika i izvan EU. Za vize se mogu prijaviti digitalni radnici izvan Europske zajednice, što im omogućuje da ostanu godinu dana i pritom ne plaćaju porez na dohodak. U prijavi moraju dokazati kako rade na daljinu, imaju smještaj i zdravstveno osiguranje te da zarađuju najmanje 2,2 tisuće eura mjesečno. Dakako, i da ne pružaju usluge tvrtkama iz Hrvatske.

S promotivne strane, Hrvatska turistička zajednica je otvorila novu web stranicu za digitalne nomade Croatia, Your New Office, a pokrenuta je i istoimena promotivna kampanja s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao atraktivne i dobro pripremljene destinacije za ovaj vid ponude.

Ne suviše velik, ali niti premalen grad, a sad još dodatno i s posebno uređenom zajednicom, Zadar je idealan za njihove potrebe jer je okruženje osoba sa sličnim interesima i načinom života jedan od najbitnijih kriterija kod odabira novog mjesta za privremeni dom digitalnih nomada. Upravo ovaj projekt predstavlja prvu službenu zajednicu u Hrvatskoj koja će pridonijeti prepoznatljivosti Zadra kao idealnog odredišta za ovu poželjnu demografsku skupinu.

U samo dva tjedna od najave projekta početkom listopada 2021. godine već se 250 digitalnih nomada prijavilo za dolazak u Zadar, a nekolicina je i stigla u grad prošli tjedan. Najviše prijava dolazi iz SAD-a, Velike Britanije, Irske, Njemačke te još trideset država iz svih dijelova svijeta.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.