Donosimo 10 fantastičnih UNESCO lokaliteta diljem svijeta! Koji od njih želite (prvo) posjetiti?

Mjesta s popisa UNESCO-a o kojima danas pišemo, neke su od najpoznatijih svjetskih atrakcija koje bi svatko jednom u životu trebao posjetiti.

UNESCO pruža najvišu razinu zaštite za mjesta od kulturnog značaja i izuzetne ljepote diljem svijeta. Mnogi od najpoznatijih svjetskih spomenika i odredišta u današnje vrijeme su zaštićeni. Donosimo kratke opise deset mjesta s UNESCO-ove liste svjetske baštine koje se svakako isplati vidjeti.

10. Piramide u Gizi

Velika Keopsova piramida jedno je od najvećih drevnih čuda antičkog svijeta, a toliko je masivna da je vidljiva iz svemira. Ova građevina smještena je na sjevernom kraju visoravni Giza, oko 12 kilometara jugozapadno od Kaira. Danas je jedna od najpoznatijih znamenitosti antičkog doba jer je jedino od Sedam čuda antičkog svijeta koje je sačuvano. Izvorno visoka 146 metara (danas oko 139 metara), Velika je piramida više od 3800 godina bila najveća građevina na svijetu.

Tri masivne piramide izgrađene su kao grobnice za egipatske faraone koji su vjerovali kako u zagrobnom životu postaju bogovi, ali su građene i kao hramovi u čast bogova.

9. Machu Picchu

Machu Picchu vjerojatno je najpoznatije drevno nalazište u Južnoj Americi. To je najposjećeniji lokalitet u Peruu, sveti grad Inka smješten na najvišem dijelu Andi u državi. Pretpostavlja se da je izgrađen oko 1300. godine, dakle ne mnogo prije dolaska Španjolaca i propasti Carstva.

Machu Picchu je mjesto koje dan-danas zbunjuje istraživače. Pretpostavlja se kako se većina arheoloških ostataka, oko 60 posto konstrukcije grada, nalazi ispod brežuljkastog terena koje nije vidljivo golim okom.

8. Kip slobode

Kip slobode visok je 46 metara, međutim s postoljem doseže impozantnih 93 metra. Na glavi dame koja drži baklju u ruci te pozdravlja Njujorčane i posjetitelje ‘Velike jabuke’, stoji kruna sa 7 krakova. Kruna je inspirirana onom Kolosa s Rodosa, jednim od sedam antičkih svjetskih čuda.

Kip slobode u New Yorku nije niti najveći niti najstariji kip na svijetu, ali je vjerojatno najslikovitiji spomenik u Sjedinjenim Državama i snažan simbol američkih vrijednosti slobode i demokracije. Oni koji ga žele vidjeti iznutra, ulaznice trebaju rezervirati dovoljno vremena unaprijed.

7. Koloseum

Rimski Koloseum najpoznatiji je svjetski amfiteatar i najveći iz doba antike, te jedna od najposjećenijih znamenitosti na svijetu. Koloseum ima oblik elipse, dugačak je 190 metara, širok 155 i visok 48 metara. Međutim, ostalo je sačuvano tek manje od trećine originalne građevine. Pretpostavlja se da je u vrijeme gradnje izgledao bitno drukčije nego danas.

Rimski Koloseum nevjerojatan je primjer inženjeringa, čaroban spomenik koji odražava povijest, umjetnost i blago starih Rimljana, no također dokumentira patnje iz prošlosti te se danas smatra ključnom slikom carskog Rima.

6. Petra

Petra je antički grad u Jordanu koji se nalazi na listi želja nebrojenih putnika. Grad je davno bio prijestolnica Nabatejskog kraljevstva koje je vladalo današnjim Jordanom. Isklesan je u stijeni, a proslavio ga je film ‘Indiana Jones’. Naziv je dobio po grčkoj riječi ‘petros’, što znači stijena.

S obzirom da je ovdje usred pustinje živjelo nekoliko desetaka tisuća ljudi, postavlja se pitanje kako su dolazili do vode? Nabatejci su vodu prikupljali tijekom kišnih sezona te je potom skladištili, a ostatke njihova vodovodnog sustava i danas je moguće vidjeti na ulicama crvenog grada.

5. Nacionalni park Yellowstone

Naravno da nisu sve UNESCO-ove lokacije građevine. Nacionalni park Yellowstone jedan je od najpoznatijih parkova ne samo u Sjedinjenim Državama već i u cijelom svijetu, a davne 1872. proglašen je prvim nacionalnim parkom u SAD-u. Proteže se kroz tri američke savezne države i, osim po raznolikoj flori i fauni, park je poznat po gejzirima i termalnim izvorima. Godišnje ga posjeti oko 4 milijuna turista.

Najviša točka nacionalnog parka je Eagle Peak (Orlovski vrh) s visinom od 3462 metra. Yellowstone je dom za oko 67 vrsta sisavaca, no posjetitelje ipak najviše privlače aktivni gejziri kojih u parku ima preko 500. To znači da se više od polovice svjetskih gejzira nalazi upravo ovdje. Spomenimo još da poznati gejzir naziva Old Faithful eruptira svake 92 minute.

4. Taj Mahal

Taj Mahal je najposjećenija znamenitost u Indiji i najpoznatiji svjetski mauzolej. U ovu građevinu ukupno je ugrađeno 28 različitih vrsta dragog i poludragog kamenja.

Ovo je također najpoznatiji spomenik posvećen ljubavi na svijetu. Naime, dao ga je izgraditi mogulski car za svoju voljenu preminulu suprugu. On je doduše imao mnogo žena, što u to vrijeme nije bilo neuobičajeno, no niti jednu nije volio kao Mumtaz Mahal koja mu je tijekom života rodila čak 13-oro djece.

3. Kineski zid

Kineski zid najveća je i najduža građevina na Zemlji. Riječ je zapravo o nizu obrambenih zidova na sjevernoj granici drevne Kine građenih tisućama godina. Najstariji dijelovi stari su preko 2300 godina. Zidine su u različitim stanjima očuvanosti pri čemu su neka mjesta potpuno restaurirana, dok su druga sasvim uništena.

Dužina zida iznosi gotovo 9.000 kilometara. Visok je od 10 do 16, a širok od 5 do 8 metara. Arheolozi su u dijelovima zida nalazili ostatke ljudi koji su sudjelovali u njegovoj gradnji. Stoga se ova nevjerojatna građevina ponekad naziva i najdužom grobnicom na svijetu. Godišnje ga posjeti oko 10 milijuna ljudi.

2. Angkor Wat

Angkor Wat je najpoznatiji hram u Angkor kompleksu hramova i glavni turistički adut Kambodže. Izgrađen je tako da predstavlja planinu Meru koja je dom deva u hinduističkoj mitologiji te je ujedno i najbolje očuvani hram na području Angkora. Dugo je bio najveći hram ikada izgrađen.

Grad Angkor sadržavao je više kamena nego sve egipatske piramide zajedno, a prostirao se na površini većoj od današnjeg glavnog grada Francuske. Poznat je i po brojnim umjetnim kanalima, nasipima i rezervoarima, od kojih je najveći dug osam, a širok 2,4 kilometra.

Smatra se kako je propadanje upravo naprednog sustava navodnjavanja ono što je dovelo do propasti carstva. Niz prirodnih nepogoda poput monsuna, te kolaps navodnjavanja zbog deforestacije, ali i česte poplave, dovele su do toga da je primat u regiji preuzeo Phnom Penh, danas glavni grad Kambodže.

1. Nacionalni park Serengeti

Nacionalni park Serengeti vjerojatno je najpoznatije odredište za afrički safari. Ovo zaštićeno područje glavna je turistička atrakcija u Tanzaniji zahvaljujući činjenici da milijuni gnuova i drugih divljih životinja svake godine između svibnja i srpnja migriraju kako bi došli do hrane u plodnijim područjima.

Osim očaravajućeg pogleda na divlje životinje, na proputovanju kroz Serengeti također osvajaju nevjerojatni krajolici savane prošarani osamljenim stablima bagrema te doista posebnim zalascima sunca.

Foto: Unsplash
Naslovna fotografija: William Olivieri / Unsplash
Izvor: The Travel

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.