Drevni odjeci: Jesu li ovo najstariji gradovi svijeta?

Ljubitelji povijesti vole posjećivati zanimljiva drevna mjesta kako bi o njima čuli fascinantne priče i činjenice. Svaka lokacija zaokuplja maštu i prepričava drugačiju priču.

Grčka
Foto: Turističke priče

Opisivanje najstarijih gradova nezahvalan je posao jer se povjesničari ne slažu oko toga koji je najstariji. No svaki od njih pruža zadivljujuće putovanje kroz vrijeme i ljudsku povijest.

Ovi najstariji gradovi svijeta, od kojih su neki još uvijek naseljeni, čuvaju tajne prošlosti i dokaze postojanja davnih civilizacija. Izdržali su test vremena, svjedočeći najveće slave i tragedije čovječanstva te ih se isplati posjetiti.

Jerihon – Zapadna obala

Prema Enciklopediji drevne povijesti, palestinski grad Jerihon jak je kandidat za titulu najstarijeg stalno naseljenog mjesta na svijetu. Smatra se da je postojao već 9000 godina prije naše ere.

Poznat je po Jerihonskom zidu koji je izgrađen otprilike 8000 godina prije nove ere i smatra se najstarijim poznatim obrambenim zidom na svijetu.

Što vidjeti? Drevne zidine Jerihona, samostan Qarantal, arheološko nalazište Tel Jericho, Hišamova palača, Elizejev izvor, vožnja žičarom Mount of Temptation.

Biblos – Libanon

Jedan od prvih naseljenih gradova, Byblos, dom Feničana, rodno je mjesto abecede. To je drevni lučki grad u današnjem Libanonu s dugom poviješću koja datira iz neolitskog doba, otprilike između 8000 – 7000 godina prije naše ere.

Jedna od glavnih trgovačkih roba tog vremena bio je papirus što je pomoglo Byblosu postati istaknuto gospodarsko i kulturno središte. Od Egipćana do Perzijanaca, Rimljana i križara, svi su utjecali na grad i ostavili svoje nasljeđe.

Fenička kraljevska nekropola, dvorac Byblos i mnogi drugi spomena vrijedni arheološki ostaci, svjedoče o slavnoj prošlosti. Byblos je, osim toga, proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom.

Što vidjeti? Dvorac Byblos, Drevna luka, Old Souk, Muzej fosila Byblos, Crkva sv. Ivana Krstitelja, Muzej voštanih figura Byblos.

Alep – Sirija

Alep je prekrasan drevni grad u Siriji bogate povijesti koji je 1986. stavljen na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Grad je najviše stradao u ratovima, a ne tako davno je dobio pozornost kao epicentar sirijskog građanskog rata.

Stvarna starost Alepa nije poznata, međutim, procjenjuje se da je drevni hram koji je ondje pronađen sagrađen oko 3000. godine prije naše ere. Vjeruje se ipak da je regija naseljena čak od 5000 godina prije Krista.

Popularna mjesta: Citadela u Alepu, džamija Umayyad, tržnica u Alepu, Arheološki muzej u Alepu, tržnica Al-Madina, Velika džamija u Alepu.

Atena – Grčka

Ovaj popis najstarijih kontinuirano naseljenih gradova na svijetu ne može biti potpun bez spomena glavnog grada Grčke, Atene. Navodno je naseljena od 5000. godine pr.n.e. Također se naziva kolijevkom zapadne civilizacije i kolijevkom filozofije.

Grčka, Atena, Akropola, najstariji gradovi svijeta
Foto: Turističke priče

Putnici i ljubitelji povijesti podjednako uživaju u šetnjama ovim gradom ukrašenim povijesnim blagom, uključujući Propileje iz 5. stoljeća, Erehtejon, Akropolu i Partenon. Obilazak je uzbudljivo putovanje kroz nevjerojatnu povijest, umjetnost, gastronomiju i krajolike.

Što vidjeti? Akropola i Partenon, okrug Plaka, Nacionalni arheološki muzej, antička Agora, Zeusov hram, Trg Sintagma i Smjena straže, Muzej Benaki.

Fajum – Egipat

Faiyum, oaza u zadivljujućem pustinjskom okruženju, najstariji je egipatski grad i jedan od najstarijih u Africi. Kontinuirano je naseljen od neolitika, otprilike 5200. godine prije naše ere.

Grad je cvjetao tijekom dinastije Ptolomeja, kao i u rimsko i bizantsko doba. Lako dostupan položaj etablirao ga je kao trgovačko središte povećavajući mu gospodarski značaj.

Faiyum su tijekom srednjeg vijeka nastavili razvijati islamski sultani. Grad je stekao svjetsku slavu zbog svojih užurbanih tržnica, javnih kupelji i džamija, kao i obližnjih piramida Lahun.

Što vidjeti? Jezero Qarun, Wadi El Hitan (Dolina kitova), arheološko nalazište Karanis (Kom Aushim), piramida Hawara, muzej Faiyum, Wadi El Rayan, hram Qasr Qarun.

Sidon – Libanon

Sidon je bio naseljen 4000 godina pr.n.e. te je bio je jedan od najvažnijih gradova-država u staroj Feniciji. Igrao je značajnu ulogu u drevnoj trgovini ljubičastom bojom i staklom.

Cvjetao je za vrijeme vladavine raznih kraljevstava, uključujući Perzijance, Aleksandra Velikog, Rimljane, Bizantince, muslimane i križare.

Još uvijek ima mnoge građevine, uključujući hram Eshmun iz 7. stoljeća i morski dvorac Sidon iz 12. i 13. stoljeća. Sidon je idealno mjesto za opuštanje i uživanje u libanonskoj kulturi i hrani.

Što vidjeti? Sidon Sea Castle, Eshmunov hram, Muzej sapuna, Khan Al Franj, Sidon Souks, palača Debbane, dvorac Saint Louis.

Susa – Iran

Susa (današnji Shush) je smješten u iranskoj pokrajini Khuzestan u podnožju planinskog lanca Zagros i nekada je bio prijestolnica najvećeg svjetskog carstva. Osnovan oko 4200. godine prije naše ere, jedan je od najstarijih gradova na svijetu i dio UNESCO-ve svjetske baštine.

Gradom su vladale razne civilizacije, uključujući perzijsku, elamitsku i partsku dinastiju, a čak se spominje i u Bibliji. Služio je kao poveznica između iranske i mezopotamske civilizacije, spajajući različite običaje, kulture i ideje.

Susa još uvijek ima mnogo impresivnih hramova, zigurata i palača, uključujući Darijevu palaču i Danielov grob.

Što vidjeti? Palača Apadana, dvorac Shush, grobnica Daniela, muzej Shush, zigurat Chogha Zanbil, grobnica Shushinak, brda Shush.

Gaziantep – Turska

Jedan od najstarijih naseljenih gradova na svijetu, Gaziantep, koji se nalazi u južnoj Turskoj blizu sirijske granice, živi je primjer rane civilizacije. Zašto? Vjeruje se da su prvi stanovnici Gaziantepa naselili 3650. godine prije naše ere, što mu daje povijest dugu čak 5800 godina.

Ima mnogo povijesnih znamenitosti, kao što su tvrđava Gaziantep, citadela Ravanda i ruševine Rumkalea, koji pružaju fantastičan uvid u dugu prošlost grada. Muzej mozaika Zeugma jedno je od najboljih mjesta za razgledati u Gaziantepu i privlači turiste iz cijelog svijeta.

Grad je posebno poznat po svojoj baklavi od pistacija, što ga čini rajem za sladokusce.

Što vidjeti? Dvorac Gaziantep, Muzej mozaika Zeugma, Bakırcılar Çarşı (Bakarni bazar), Zoološki vrt Gaziantep, Arheološki muzej Gaziantep, Naib Hamam, Park Şahinbey

Varanasi – Indija

Varanasi, poznat i kao Banaras, drevni je grad u sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh koji se često naziva duhovnim središtem nacije. Najsvetiji je grad za Hinduse. Smatra se da je postojao najmanje 1700. godine pr.n.e.

Međutim, mogao bi biti znatno stariji – prema popularnim vjerovanjima, utemeljio ga je Lord Shiva. Danas je to prekrasan grad hramova i zadivljujućih gata.

Što vidjeti? Hram Kashi Vishwanath, Ganges River Ghats, Sarnath, Dashashwamedh Ghat, Manikarnika Ghat, Tulsi Manas Temple, Banaras Hindu University (BHU).

Plovdiv – Bugarska

Plovdiv je naseljen od 4000. godine prije naše ere. Nastao je kao neolitsko naselje i naširoko se smatra najstarijim kontinuirano naseljenim gradom u Europi. Razvijao se pod Rimljanima, Makedoncima, Bizantom, Bugarima i Grcima, što je vidljivo u drevnim ruševinama pronađenim diljem grada.

Uz više od 200 arheoloških nalazišta, turisti imaju što razgledati, uključujući dva povijesna kazališta, ostatke srednjovjekovnih zidina i kula, kao i otomanske kupelji i džamije. Neke od istaknutih znamenitosti uključuju antički stadion Filipopolisa, rimski amfiteatar, Nebet Tepe i ruševine Eumolpije.

Što vidjeti? Stari grad Plovdiva, rimski amfiteatar, kreativna četvrt Kapana, Regionalni etnografski muzej Plovdiva, antičko kazalište Filipopolisa, Nebet Tepe, samostan Bačkovo.

///Što povezuje Vinkovce i prvi dan proljeća? Orion – najstariji indoeuropski kalendar

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.