Najveći bazen na svijetu je umjetna laguna, a u Hrvatskoj najveći bazen s valovima je na “slavonskoj rivijeri”

Najveći bazen na svijetu zapravo je umjetna laguna Crvenog mora koju je stvorila čileanska tvrtka Crystal Lagoons Corp. To je središnji dio luksuznog odmarališta Citystars Sharm el Sheik koji razvija egipatska obitelj Sharbatly. Ova umjetna laguna prostire se na 12,5 hektara zemljišta.

Ono što je jedinstveno u vezi s lagunom jest da je to prva laguna u kojoj će se voda desalinizirati za potrebe lokalne zajednice. Guinnessov svjetski rekorder za najveći bazen na svijetu koštao je oko 5,5 milijuna američkih dolara.

Slavonska rivijera

Relevantnih podataka o najvećem bazenu u Hrvatskoj nema. Ono što je poznato je kako se najveći bazen s umjetnim valovima u Hrvatskoj nalazi u Slavoniji, u Bizovcu.

Bizovačke toplice ljeti se pretvaraju u najpoznatiju i najposjećeniju “slavonsku rivijeru” s najvećim bazenom s valovima u Hrvatskoj. Na 9000 četvorniih metara očekuje vas 11 bazena – rekreacijski, dječji, neplivački, poluolimpijski, tri masažna, dva termalna, vanjski obiteljski i bazen s valovima, sauna, pet ugostiteljskih objekata i polivalentno igralište.

Izvor fotografije: Bizovačke toplice

Prvi hrvatski biološki bazen nalazi se u Čazmi, a površina mu je 1665 kvadratnih metara. Za neplivače je predviđeno oko 500 kvadratnih metara, a ovaj bazen za neplivače dubok je 1,35 metra. Bazen za plivače pak, na mjestima je i do tri metra dubine.

biološki bazen čazma
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Čazme

Tehnologija biološkog bazena omogućava pripremu vode sigurne za kupanje na prirodan i okolišu prihvatljiv način, potpuno bez kemikalija, a ovaj bazen prvi je javni objekt takve vrste u Hrvatskoj. Osmišljen je tako da se koristi tijekom cijele godine te ovaj objekt uz plivanje, nudi i druge aktivnosti, kao što su klizanje, priredbe i razna događanja, rekreaciju i opuštanje. Apsolutni trend u svijetu su upravo biološki bazeni koji su budućnost održivog turizma, a Hrvatska je zemlja koja svakako ima veliki potencijal za izgradnju bioloških bazena.

Naslovna fotografija: Bizovačke toplice  

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.