Dubrovnik – Safe vacation

Dubrovnik je prvi grad u svijetu koji je još 1377. uveo karantenu. Upravo ta činjenica zainteresirala je brojne svjetske medije od početka epidemije koronavirusa da pišu o Dubrovniku kao kolijevki prve karantene na svijetu.

Naime, dok su svijetom u 14. stoljeću harale epidemije, među njima i kuga, u Dubrovniku su donešene revolucionarne mjere kako bi se spriječio unos i širenje zaraznih bolesti u Republici. Dubrovnik je bio prvi grad u svijetu koji je 1377. uveo karantenu, prvi sustav protukužnih mjera.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tako su Dubrovčani, već tada čuveni pomorci i trgovci, propisali mjere za zaštitu zdravlja i osigurali uvjete za poslovanje i u vrijeme velike opasnosti od kuge. Nakon prve odluke o protukužnim mjerama iz 1377. godine, Senat je za karantenski prostor birao otočiće Bobaru i Supetar, samostan sv. Marije na otoku Mljetu, a sredinom 15. stoljeća počela gradnja lazareta na Dančama, te 1530-ih godina na otočiću Lokrumu. Godine 1627., počela je gradnja Lazareta na Pločama, koji su jedini potpuno sačuvani karantenski kompleks u europskom dijelu Mediterana, a pod zaštitom UNESCO – a su od 1994. godine.

Isticanje dubrovačke tradicije u borbi s raznim epidemijama i to još od 14. stoljeća u svjetskim medijima ostvarilo je izuzetno pozitivan odjek, zaključuju iz TZ Dubrovnika.

Neki od najpoznatijih svjetskih medija prenijeli su priču o prvoj svjetskoj karanteni u Dubrovniku: Washington Post, BBC, Ny Times, BBC News Mundo, Corriere della Sera, France 24, Bild, Rtl, La Vanguardia, 24 Horas, ABC News…

Turistička zajednica grada Dubrovnika i Grad Dubrovnik u ovo doba korone, iskoristili su povijesnu priču o najstarijoj svjetskoj karanteni u Dubrovniku kako bi prezentirali Dubrovnik kao siguran grad.

Upravo stoga pripremili su animirani film pod nazivom „Dubrovnik – safe vacation“ u kojem glavnu ulogu ima vitez Orlando, koji gledatelje odvodi u povijest, u daleku 1377. kada je u Dubrovniku začeta ideja karantene u Lazaretima kao načina borbe protiv raznih epidemija.

Izvor: HrTurizam.hr
Foto : Pixabay.com

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.