Dugo Selo – grad martinske baštine

Oko 20 kilometara od središta hrvatske metropole, smjestilo se Dugo Selo. Ovo se područje prvi puta spominje 1209. godine u povelji kralja Andrije II. kao „Terra Santi Martini“ koja se dodjeljuje hrvatskim redovnicima templarima. Ime Dugo Selo (Velika Sela, Mala Sela, Sela) spominje se u drugoj polovici 16. i početkom 17. stoljeća. Mjesto je bilo pod upravom feudalaca (Tahi, Zrinski…), a kasnije je u posjedu Draškovića.

Sveti Martin štuje se Dugom Selu kao zaštitnik grada i župe, vinogradara i vinara. Na dugoselskom području, koje je povijesno određeno kao Zemlja sv. Martina, nastala je vrijedna svetomartinska materijalna i nematerijalna baština.

Crkva sv. Martina na  Martin bregu

Najznačajniji spomenik kulture prve kategorije na ovom području. Crkva datira od 1209. godine, a izgrađena je u stilu barokizirane gotike, danas je u ruševnom stanju, a u tijeku su arheološka iskapanja i akcije moguće revitalizacije ovog kulturnog i sakralnog objekta. Ispred crkve postavljena je drvena skulptura sv. Martina, a istovjetna statua u manjim dimenzijama proglašena je dugoselskim suvenirom.

Od 2007. godine, postavljanjem stilizirane metalne “Stope sv. Martina” na staru dugoselsku martinsku crkvu, Dugo Selo je službeno uključeno u međunarodnu putnu knjigu s polazištem iz francuskoga grada Toursa gdje je sv. Martin obavljao službu biskupa. Međunarodna ruta obuhvaća europske regije, gradove, župe i područja u kojima se štuje sv. Martin, a Dugo Selo je prvo i za sada jedino mjesto u Hrvatskoj uključeno u tu međunarodnu rutu.

Draškovićev dvorac

Ostatak dvorca obitelji Drašković, nalazi se u Perivoju grofa Draškovića. To je bivše imanje ove obitelji koje je obuhvaćalo područje današnjeg parka s bogatim raslinjem, dvorac od kojeg je ostala samo kula, zdenac, te stoljetna zgrada današnjeg suda.

Uživaj u šetnji

Šetnica kontese Drašković nalazi se u središnjem dijelu grada Dugog sela u uskom pojasu šume uz potok Martin breg. Na šetnicu se na južnom dijelu nastavlja Perivoj grofa Drašković s stambenom kulom kao ostatkom nekadašnjeg dvorca/kurije. Početna točka može biti perivoj grofova Draškovića ili nogometni stadion, Sportska ulica 6.

Poučna staza „Martin breg“ staza je ukupne dužine 4 km, početak staze je na Martin Bregu, nastavlja se prema Cerju, a završava na glavnoj prometnici Zagreb – Bjelovar, na ulasku u Grad Dugo Selo. Na stazi se nalazi 15 informativnih tabli.

Jezera ‘Ciglana’

Jezero ‘Sportski ribnjak’ nastao je isto kada i jezero Ciglana danas nešto je manji od 1 ha sa prosječnom dubinom od 1,5 metara. Jezero je jedno od najatraktivnijih na našem području za treninge natjecatelja i ribiče koji se žele naloviti sitnije ribe. Obraslo je lopočem sa svih strana te je sam pogled na njega prekrasan , a sama činjenica što se nalazi svega nekoliko metara od terase ugostiteljskog objekta Bunčić daje mu na atraktivnosti.

Gradska ‘bike’ staza

Stopama svetog Martina – dugoselska je gradska biciklistička staza. Kratka, ali vrlo pitoreskna gradska ruta po najužem centru i najatraktivnijem brijegu Martin Bregu, vodi vas u srce dugoselskih vinograda, vikendaškog naselja, izletničkog Martin Brega, ali i do ostataka najstarijeg spomenika štovanja svetog Martina u ovim krajevima.

Naslovna fotografija TZ Zagrebačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.