Martinje – blagdan kada mošt postaje vino

Martinje se obilježava u cijeloj Hrvatskoj posebice na sjeveru zemlje. Blagdan svetog Martina, zaštitnika vinara i vinograda, vrijeme je kada, uz jelo, piće i veselje, mošt prelazi u mlado vino.

vinarija, vina, butelje, bjelovarsko bilogorska, bilogora
Foto: Stipe Boščić, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

Nakon ceremonije “krštenja”, vino je spremno za degustaciju i konzumaciju. Martinje se obilježava 11. studenog, na dan kada je 397. godine pokopan sveti Martin.

Sveti Martin i legende

Sveti Martin bio je sin rimskog tribuna u Mađarskoj i prvi je svetac koji nije bio mučenik. Dok je bio vojnik, legenda kaže kako je podijelio svoj vojnički ogrtač s prosjakom, nakon čega je prešao na kršćanstvo. Poslije vojničke karijere bio je egzorcist, borac za kršćanstvo, monah u samostanu i na kraju biskup francuskog grada Toursa. Uz Martinje, osim krštenja vina, veže se i nezaobilazna guska s mlincima. Naime, legenda opet kaže kako sveti Martin nije želio postati biskup, a na dan proglašenja sakrio se među guske. Ipak, guske su ga svojim gakanjem otkrile, pa se u spomen na ovu legendu u cijeloj Europi za Martinje jede pečena guska.

guska, martinje
Izvor fotografije: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Vinogradar i veliki ljubitelj vina

Veliki humanitarac, sveti Martin bio je vinogradar i veliki ljubitelj vina. Upravo on je, ako je vjerovati legendama, prvi uveo ceremoniju krštenja vina. To je jedan od razloga obilježavanja blagdana Martinja. Blagdan također označava kraj radova u poljima, odnosno kraj jeseni i početak zime. Osim vinara i vinograda sveti Martin zaštitnik je Francuske, vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara, uzgajivača konja i gusaka, Švicarske papinske garde, mnogih mjesta u Europi i Hrvatskoj.

///Martinjska šetnja bilogorskim vinarijama – istražite vinarije i vinotočja Bjelovarsko-bilogorske županije

martinje

Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost

Zbog narodnih običaja vezanih uz blagdan svetog Martina, Martinje je upisano u Registar zaštićene kulturne nematerijalne baštine. Koliko je sveti Martin priznat u cijeloj Europi govori i podatak kako je 2005. godine ocijenjen Velikim kulturnim itinerarom Vijeća Europe. Do danas su osnovani Kulturni centri svetog Martina u nekoliko europskih zemalja, a u Hrvatskoj se više od 20 mjesta priključilo velikom putu “Via Sancti Martini”. Prvo je 2007. godine bilo Dugo Selo – grad martinske baštine.

martinje
Foto: Turistička zajednica Međimurske županije

Vinske ture za Martinje

Blagdan svetog Martina obilježava se diljem Hrvatske. Tog datuma, ali i nekoliko dana prije i poslije njega, ožive vinske ceste i ture, a brojni vinari posjetiteljima predstavljaju svoja vina. Martinje je tako postalo turistička atrakcija, posebice na sjeveru Hrvatske, gdje se kuša vino uz bogatu gastronomsku ponudu.

Izvor naslovne fotografije: TZG Crikvenice

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.