Dvije hrvatske plaže među TOP 100 najljepših na svijetu

spot_img

Ljepota brojnih plaža razasutih na hrvatskoj obali Jadranskog mora dobro je poznata i izvan naših granica. Šljunčane, pješčane, stjenovite, betonske… izbor je velik, a hrvatske plaže često se nalaze na popisima najljepših.

najljepše plaže svijeta
Izvor: Beachatlas

Tako je engleski portal Beachatlas, poznat kao vodič za plaže, ove godine uvrstio dvije hrvatske plaže među 100 najboljih na svijetu.

Golden Beach Award 2024. nagrada prva je tog tipa zbog svojih jedinstvenih kriterija. Naime, uz ljepotu ocjenjivali su i kultura, prirodna raznolikost, lifestyle i slično. Tome dodajmo kako su za najbolje plaže glasali su eksperti i influenceri iz cijeloga svijeta.

Prva hrvatska plaža, smještena na 21. mjestu popisa svjetskih plaža su splitske Bačvice.

Picigin u Splitu
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Splita

– Plaža Bačvice u Splitu predstavlja kulturni simbol i epicentar društvenog života, gdje se duh grada najživlje izražava kroz cijenjenu igru picigin. Picigin je sport ili, prikladnije, umjetnička forma, gdje mještani izvode akrobacije olimpijske razine u plitkim vodama kako bi zadržali sićušnu lopticu u zraku, često uz dramatične skokove i padove u more. Ovdje je razmetanje dio igre, a dress code naizgled nalaže Speedos, navodi u pojašnjenju Beachatlas.

Druga plaža na popisu najboljih na svijetu je tunel za podmornice na Visu koja je zauzela 59. mjesto.

najljepše plaže svijeta
Screenshot, izvor: Beachatlas

– Tko bi rekao da bi se vojne podmorničke baze iz Hladnog rata mogle pretvoriti u zapanjujuća utočišta na Mediteranu? Na otoku Visu, usred njegove prirodne ljepote, gdje divlji ružmarin miriše zrakom, tirkizno more svjetluca, a srebrne ribe plivaju ispod njega, nekoć tajna baza sada služi kao slikovito utočište za jedrenje, akrobatsko ronjenje i čuvanje ribarskih brodova tijekom zime.

Plaža Zrće u TOP 10 party plaža u Europi

Podsjetimo kako je Beachatlas na svoj popis party europskih plaža već ranije uvrstio novaljsku plažu Zrće koja je dugi niz godina magnet za mlade turiste iz cijeloga svijeta. Plaža je to na kojoj u ljetnoj sezoni zabava traje 24 sata dnevno, a na koju stane i nekoliko tisuća kupača.

Plaža Zrće, foto: Turistička zajednica Grada Novalje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.