Glasoviti dvorci Srijema: Povijest s mirisom Dunava

Željni ste saznati više o životu u prošlosti? Maštate o tajanstvenim dvorcima i tajnama koje skrivaju? Dvorci doista i postoje. Dođite u Vukovar i Ilok i prošetajte dvorcima Eltz i Odescalchi. Udahnite povijest s mirisom Dunava. Naš prijedlog za vikend je najistočnija županija u svim bojama jeseni uz put kroz vrijeme.

Dvorac Eltz

Obitelj grofova Eltz je došla u Vukovar iz Njemačke kupnjom Vukovarskog vlastelinstva 1736. godine. Prvi vladar Vukovarskog vlastelinstva bio je Anselmo Kazimir von zu Eltz čije je ime uklesano na luku nadvratnika glavnog dvorišnog ulaza u dvorac s dvorišne strane na kojem piše: ANSELMUS COMES – MDCCL–(1750.) Obitelj grofova Eltz u Vukovaru je na svom vlastelinstvu boravila od 1736. do 1945. godine.

Vukovarski dvorac grofova Eltz jedan je od najvećih i najljepših primjera feudalne svjetovne arhitekture u Republici Hrvatskoj. Njegova kasnobarokno–klasicistička obilježja, dopadljivih neobaroknih ukrasa na glavnom pročelju okrenutom Dunavu i velikom perivoju, te zamjetna veličina svih zgrada dvorskog sklopa pružaju posjetitelju raskošan doživljaj skladnih arhitektonskih odnosa eksterijera i interijera.

U dvorcu je smješten impresivan postav Gradskog muzeja Vukovar. Gradski muzej Vukovar u dvorcu Eltz nudi brojne zbirke, među kojima je i Zbirka Bauer s najcjelovitijim presjekom moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Dobitnik je europske nagrade Silletto za najbolji muzej Europe.

Dvorac Odescalchi

U Iloku, jednom od najljepših gradova u ovom dijelu Europe slikovito smještenom između moćne rijeke Dunav i Srijemskog vinogorja na obroncima Fruške gore, nalazi se dvorac Odescalchi. Dvorac Odescalchi impresivna je građevina nastala na osnovama dvora kralja Nikole Iločkog iz 15.st. Naime, kao naknadu za pomoć u oslobađanju Iloka od Turaka car Leopold darovao je srednjovjekovni Nikolin dvor s cjelokupnim iločkim vlastelinstvom, koje je tada zauzimalo veći dio Srijema, papi Inocentu XI Odescalchi, odnosno njegovoj kneževskoj obitelji. Papini nećaci, aristokrati iz Italije, nadograđuju dvorac i stilski ga mijenjaju u više navrata, a u konačnici u barokno–klasicističkom stilu.

Ispod dvorca uređuju, za to doba izuzetno moderne, vinske podrume te daju snažan zamah vinogradarstvu i vinarstvu. Nakon 1945. godine Odescalchi napuštaju svoje iločko vlastelinstvo, a njihovi potomci su i danas dio talijanskog plemstva i žive u blizini Rima. Danas je u dvorcu smješten Muzej grada Iloka sa svojim stalnim postavom.

Dvorci Srijema vas zovu, a jesen je idealna za posjet najistočnijoj županiji gdje ćete svu paletu jesenskih boja doživjeti na svakom koraku uz romantični dašak povijesti ovih zanimljivih građevina.

Naslovna fotografija: Miroslav Šlafhauzer

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.