Vukovar – gdje Dunav ljubi nebo

Krajem prošlog stoljeća do temelja je uništen u Domovinskom ratu, no vratio se još ljepši i dostojanstveniji. Njegov život obilježile su Vuka i Dunav, a njihove obale najljepše su srijemske i slavonske promenade i omiljeno mjesto Vukovaraca.

Donosimo vam pregled atrakcija po kojima je Vukovar poseban:

Gradski muzej Vukovar

Članak se nastavlja ispod oglasa

Muzej koji je smješten u prelijepom dvorcu Eltz nudi brojne zbirke, među kojima je i zbirka Bauer s najcjelovitijim presjekom moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Vukovarski je Gradski muzej i dobitnik europske nagrade Silletto za najbolji muzej Europe.

Muzej vučedolske kulture

Ovaj je intriganti i posebni muzej smješten na najznačajnijem lokalitetu eneolitika, a posvećen je samo jednoj prapovijesnoj kulturi koja je imala snažan utjecaj na 13 europskih zemalja.

Barokni centar

Centar grada jedinstvena je arhitektonska cjelina i prepoznatljiva vizura Vukovara, a jezgra je nakon ratnih razaranja bila uvrštena na popis sto najugroženijih spomeničkih lokaliteta na svijetu međunarodnoga fonda World Monuments Watch. Današnja je Ulica dr. Franje Tuđmana središnja je os gradskoga centra, smještena u produžetku mosta preko Vuke prateći položaj povijesne prometnice koja još od antičkih vremena prati južni dunavski limes. Na mjestu postojećega mosta Vuka je u najranije vrijeme bila premoštena skelom, pa drvenim mostom Sulejmana II. Veličanstvenog, a 1787. godine tu je sagrađen barokni zidani most s 9 lukova, koji je srušen 1932. Zbog njezinog središnjeg položaja u toj su ulici grupirane neke od najvrjednijih i najstarijih građevina, karakteristični motivi vukovarskih veduta i razglednica.

Vukovarski nokturno

Vukovarski nokturno je tematska ruta koja objedinjuje sva memorijalna mjesta posvećena Domovinskom ratu u gradu: Mjesto sjećanja: Vukovarska bolnica 1991., Ovčara: Spomen dom i Masovna grobnica, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Središnji križ na ušću Vuke u Dunav i Memorijalni centar Domovinskog rata u vukovarskoj vojarni.

Vukovarski vodotoranj

Vodotoranj je jedan od ključnih simbola Vukovara – od simbola otpora i nepobjedivosti prometnuo se u junaka novog milenija i u simbol hrvatskog zajedništva. Zbog svoje važnosti i samog oblika, te svoje visine od 50 metara, postao je putokaz, orijentir i svjetionik, u pravom smislu riječi.

Muzeološki postav nalazi se u prostoru nekadašnje vodospreme do koje se na 40 metara visine može doći panoramskim dizalom ili stubištem. Uz Vodotoranj su i popratni sadržaji poput suvenirnice, ugostiteljskog objekta s dječjim igralištem, te amfiteatar s pogledom na Dunav. Muzeološki postav je minimalan i na primjeren način priča priču o hrabrim ljudima, o Domovinskom ratu i stradanju Vukovara i samog Vodotornja. Od muzeološkog postava do vrha Vodotornja vodi memorijalna staza koja simbolizira težak uspon Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost. Na vrhu se nalazi vidikovac s fascinantnim pogledom na moćni Dunav, Srijem i na obnovljeni grad – pogled u budućnost.I

Izvor i foto: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.