Ekomuzej Bistra – čuvar i promotor bistranskih običaja i tradicije

Projekt Ekomuzej Bistra projekt je Općine Bistra u suradnji s partnerima, Turističkom zajednicom Zagrebačke županije i Udrugom Ekomuzej Bistra vrijedan gotovo 12 milijuna kuna. To je projekt usredotočen na očuvanje identiteta Bistre, koji podržava i osnažuje zajednicu u upravljanju svojom povijesnom, kulturnom i prirodnom baštinom u svakodnevnom životu.

– Kada smo kod očuvanja kulturne baštine, tradicije i običaja, sama lokacija budućeg Ekomuzeja Bistra pričat će svoju priču, istaknula je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Radi se o zgradi stare škole u Poljanici Bistranskoj, izgrađenoj 1877./ 1878. godine, a koja predstavlja pojedinačno zaštićeno kulturno dobro. Upravo na toj lokaciji, uspostavit će se suvremeni i moderno opremljeni kulturno-turistički centar Ekomuzej Bistra. Očuvanje lokalnog identiteta iznimno je važno za održivi razvoj zajednice pa će i Ekomuzej Bistra biti posvećen očuvanju tradicije i povijesti bistranskog kraja.

Jeste li znali što je vuglenarenje?

Umijeće izrade drvenog ugljena, zvano vuglenarenje, samo je jedan djelić bogate bistranske tradicije. Bistrani su nekada izrađivali drveni ugljen na bistranskom dijelu Medvednice. Sjekli su stabla, radili takozvane vuglenice i izrađivali drveni ugljen kojeg su onda na leđima ili sanjkama spuštali u selo.

Drveni ugljen dobiven vuglenarenjem koristio se u svakoj obitelji, primjerice za glačala, za šminku, a koristili su ga i kovači, u restoranima te u zdravstvene svrhe. I danas se u ljekarnama može kupiti ugljen.

Ovo umijeće prisutno je u bistranskom kraju još od brončanog doba. Naime, u Ivancu Bistranskom pronađena je ostava oruđa i oružja iz 10. stoljeća prije Krista, a čiji se sadržaj čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Za izradu tog oruđa i oružja koristio se drveni ugljen dobiven vuglenarenjem. Iako ne postoje podaci o kontinuitetu vuglenarenja kroz sva stoljeća poslije, poznato je kako se ugljen iz bistranskog kraja vozio u Zagreb do pred kraj 20. stoljeća.

U čast je vuglenarenju 2006. godine osnovana i Udruga Vuglenari – Poljanica Bistra. Kako se vuglenarenje ne bi zaboravilo, povodom osamstote obljetnice prvog pisanog spomena Bistre, članovi udruge su cijeli postupak izrade drvenog ugljena dokumentirali te je osmišljeno i malo pakiranje ugljena kao autentična uspomena na staro umijeće.

Kroz svoje djelovanje na očuvanju bistranske tradicije i povijesti, bistranske kulturne baštine, Ekomuzej Bistra će, uz promicanje održivog razvoja, potaknuti i daljnji razvoj kulturnih i turističkih sadržaja bistranskog kraja.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.