Eufrazijeva bazilika – najvrjedniji spomenik kulture u Poreču

Poreč, dobro poznata turistička destinacija, nudi savršen odmor u svako godišnje doba. Grad je to koji ne nudi samo more i sunce u ljetnim mjesecima, a bogata povijest i ponuda tijekom svih 365 dana u godini, jamstvo je za opuštajući odmor i u zimskom razdoblju.

Poluotok na kojem se razvila i očuvala bogata porečka starogradska jezgra naseljen je već tisućama godina te se danas nerijetko naziva spomenikom kulture. Povijesna je jezgra, nekad opasana zidinama i kulama, danas sačuvana u vrijednim tragovima.

U Poreču postoji najbolje sačuvani ranokršćanski katedralni sklop u svijetu. Jedan od najpoznatijih kulturnih spomenika Istre, poznat po svojim živopisnim mozaicima, kao da predstavlja svemir u malom. Odmorite se u tišini Eufrazijeve bazilike i u miru razmislite o najvažnijim stvarima u vašem životu.

Eufrazijeva bazilika predstavlja najvrjedniji spomenik kulture u Poreču. Sagrađena je na temeljima ranije trobrodne bazilike polovicom šestog stoljeća u doba biskupa Eufrazija po kome je zadržala ime.

Eufrazije je dao preurediti dotadašnju baziliku iz petog stoljeća, nastalu na temeljima ranije crkve iz četvrtog stoljeća. Biskup Eufrazije je novu katedralu dao ukrasiti raskošnim mozaikom, a uz krstionicu je dao dograditi atrij s kvadriportikom, zgradu biskupije te memorijalnu kapelu. Biskup Eufrazije svoju je investiciju dao ovjekovječiti natpisom duž središnje apside katedrale.

Eufrazijeva bazilika je 1997. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Ranokršćanski sklop jedini je cjeloviti sačuvan spomenik iz toga vremena u svijetu.

Turistički obilazak moguć je svakodnevno, osim u vrijeme vjerskih obreda. Moguće je i popeti se na zvonik s vidikom na Poreč i okolicu.

Radno vrijeme kroz godinu:

  • I.-III. 9:00-16:00h, subotom 9:00-14:00 h
  • IV.-VI. 9:00-18:00h
  • VII.-VIII. 9:00-21:00h
  • IX.-X. 9:00-18:00h
  • XI.-XII. 9:00-16:00, subotom 9:00-14:00h

Kompleks je otvoren svakim danom osim nedjeljom i crkvenim blagdanom.

Fotografije: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.