Paprenjaci su ime dobili po papru, koji je u prošlosti bio vrlo skupocjen i rijedak začin. Kako su paprenjaci autohton hrvatski, pa tako i zagrebački kolač, govori i sam August Šenoa u svome poznatom djelu “Zlatarevo zlato”. Danas je paprenjak postao jedan od najpoznatijih zagrebačkih turističkih suvenira, kojeg gosti iz cijeloga svijeta odnose u svoje domove kao lijepu i ukusnu uspomenu na Zagreb. U nastavku slijedi recept za 40 do 50 paprenjaka.
Paprenjaci – sastojci:
400 g glatkog brašna
120 g svinjske masti
150 g šećera
½ žličice cimeta
½ žličice mljevenog klinčića
½ žličice muškatnog oraščića
½ žličice mljevenog crnog papra
1 naribana korica naranče
1 prstohvat soli
130 g oraha
1 jaje
2 žumanjka
90 g meda
Priprema:
U prikladnu zdjelu prosijemo oštro i glatko brašno, dodamo mljevene orahe, muškatni oraščić, cimet u prahu, mljeveni klinčić, svježe mljeveni papar, sol, naribanu koricu naranče i dobro izmiješamo sastojke. Zatim dodamo svinjsku mast i prstima dobro izradimo smjesu dok ne bude zrnata. Potom dodamo cijelo jaje, dva žumanjka i med te kuhačom dobro izradimo sastojke. Dobivenu smjesu premjestimo na radnu plohu i rukama izmijesimo tijesto, oblikujemo ga u kuglu, omotamo prozirnom kuhinjskom folijom i ostavimo da odstoji 60 minuta na hladnom. Odstajalo tijesto pobrašnimo i na pobrašnjenoj dasci izvaljamo na debljinu cca. 0,5 cm. Reljefne kalupe za oblikovanje paprenjaka pobrašnimo i njima utiskujemo željene reljefne oblike u tijesto. Tako ukrašeno tijesto izrezujemo na odgovarajuće kvadrate, premjestimo ih na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje, i sve zajedno stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, 25 minuta. Pečene paprenjake prije posluživanja ostavimo da se ohlade.
Izvor: Advent Zagreb
Naslovna fotografija: screenshot Youtube ZAGREBTOURIST/ Turistička zajednica grada Zagreba