Mnogima omiljeni paprenjaci pripremaju se za Božić i Novu godinu. Paprenjaci su ime dobili po papru, koji je u prošlosti bio vrlo skupocjen i rijedak začin. Kako su paprenjaci autohton hrvatski, pa tako i zagrebački kolač, govori i sam August Šenoa u svome poznatom djelu “Zlatarevo zlato”. Danas je paprenjak postao jedan od najpoznatijih zagrebačkih turističkih suvenira, kojeg gosti iz cijeloga svijeta odnose u svoje domove kao lijepu i ukusnu uspomenu na Zagreb. U nastavku slijedi recept za 40 do 50 paprenjaka.
Paprenjaci – recept
Sastojci:
400 g glatkog brašna
120 g svinjske masti
150 g šećera
½ žličice cimeta
½ žličice mljevenog klinčića
½ žličice muškatnog oraščića
½ žličice mljevenog crnog papra
1 naribana korica naranče
1 prstohvat soli
130 g oraha
1 jaje
2 žumanjka
90 g meda
Priprema:
U prikladnu zdjelu prosijemo oštro i glatko brašno, dodamo mljevene orahe, muškatni oraščić, cimet u prahu, mljeveni klinčić, svježe mljeveni papar, sol, naribanu koricu naranče i dobro izmiješamo sastojke. Zatim dodamo svinjsku mast i prstima dobro izradimo smjesu dok ne bude zrnata. Potom dodamo cijelo jaje, dva žumanjka i med te kuhačom dobro izradimo sastojke. Dobivenu smjesu premjestimo na radnu plohu i rukama izmijesimo tijesto, oblikujemo ga u kuglu, omotamo prozirnom kuhinjskom folijom i ostavimo da odstoji 60 minuta na hladnom. Odstajalo tijesto pobrašnimo i na pobrašnjenoj dasci izvaljamo na debljinu cca. 0,5 cm. Reljefne kalupe za oblikovanje paprenjaka pobrašnimo i njima utiskujemo željene reljefne oblike u tijesto. Tako ukrašeno tijesto izrezujemo na odgovarajuće kvadrate, premjestimo ih na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje, i sve zajedno stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, 25 minuta. Pečene paprenjake prije posluživanja ostavimo da se ohlade.
Paprenjaci s otoka Hvara – Starogrojski paprenjok
Na otoku Hvaru stanovnici drže do tradicije, a upravo su paprenjake majke i supruge pripremale svojim sinovima i muževima koji su odlazili na plovidbu. Tradicija pripremanja ovog kolača prenosila se s koljena na koljeno. U prošlosti je tek nekoliko žena znalo pripremiti prave paprenjake u gradu.
Danas se paprenjaci pripremaju za razne prigode poput svadbi, krštenja, rođendana ili darivanja djeteta. Rijetko koja otočka svadba može proći bez posluživanja ove poslastice. Paprenjaci su postali prepoznatljiv hrvatski suvenir koji se priprema u raznim oblicima, iako se smatra da su izvorni paprenjaci bili izrađeni obliku potkove ili djeteline s četiri lista.
Izvor: Advent Zagreb i Turistička zajednica grada Hvara
Naslovna fotografija: screenshot Youtube ZAGREBTOURIST/ Turistička zajednica grada Zagreba