European Best Destinations: Hrvatski nacionalni park najbolji je nacionalni park u Europi!

- Oglas -

Volite prirodu, šume i jezera? Otkrijte najljepše nacionalne parkove u Europi. Zaboravite gužvu, zaboravite plaže, zaboravite gradove i kupovinu i opustite se u najboljim nacionalnim parkovima u Europi stoji u uvodu članka na web stranici europeanbestdestinations.com koja redovito prenosi informacije o najboljim mjestima za posjetiti u Europi, a ovoga puta izdvojila je 10 najboljih nacionalnih parkova. 

Najbolji izbor je, kako navode u članku upravo hrvatski Nacionalni park Plitvička jezera koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim sa svojim spektakularnim slapovima.

Nacionalni park Plitvička jezera pripada području dinarskog krša i zbog svoje specifične geologije, geomorfologije i hidrologije doista je jedna od najimpresivnijih krških cjelina na svijetu. Osim dolomitnih stijena, ovdje prevladavaju vapnenci s umetcima dolomita. Omjer između manje poroznih ili vodo održivih dolomita i poroznih jurskih vapnenačkih sedimenata u kršu utjecao je na današnji krajolik cijelog područja. Specifična hidrološka svojstva stijena omogućila su zadržavanje vode na dolomitnim stijenama, kao i stvaranje kanjona probijanjem vode kroz naslage krednih vapnenaca. Sedrene barijere su fenomen koji omogućava zadržavanje vode u jezerima, stoji u tekstu u kojem je naš najposjećeniji Nacionalni park naveden kao najbolji u Europi.

Nacionalni park Plitvička jezera
Foto: Nacionalni park Plitvička jezera

Nakon Plitvica na popisu se se još našli Saxon Switzerland National Park (njemački: Nationalpark Sächsische Schweiz), Belluno Dolomites u Italiji, Wild Taiga u Finskoj, Ecrins National Park u Francuskoj, Durmitor u Crnoj Gori, Triglav National Park u Sloveniji,  Soomaa National Park u Estoniji,  Ordesa National Park u Španjolskoj i Goreme National Park and Cappadocia u Turskoj.

Gornja jezera
Foto: Goran Rihelj

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.