Europski vinski viteški red u Svetvinčetu: Umjesto oružja, čaše gore

Istarski Svetvinčenat bio je domaćin Europskog vinskog viteškog reda – Konzulat Hrvatska i Viteške svečanosti pod ingirencijom Europskog  Vinskog Viteškog  Reda, Konzulata Hrvatske, Legata Hrvatskog primorja i Istre. Sudionici su se u svečanim odorama i okupili u dvorištu kaštela Morosini – Grimani. Ovaj prizor bio je iznimno zanimljiv posebice turistima jer priča o viteštvu i vinu jedna je od priča koju mnogi ne znaju.

Svečani mimohod putem jezgre Svetvinčenta sa svim obilježjima i znamenjem Konzulata i Europskog viteškog reda pod vodstvom Maršala i njihovih gostiju vodio je na svečanost primanja i unapređenja odnosno akreditaciju i intronizaciju u crkvu Navještenja Marijina, na misno slavlje koje je predvodio mons. Ivan Milovan, biskup u miru.

Kako je nastao Europski vinski viteški red?

Članak se nastavlja ispod oglasa

Viteški red korijene vuče u 15. stoljeće, kada je veliki vladar Friedrich III iz loze Habsbug, 1468 godine utemeljio vojni red Svetog Jurja od Koruške na čijim temeljima danas počiva Europski vinski viteški red. Primanje Hrvatske u Viteški red teklo je postupno. Nekolicina entuzijasta iz redova vinara, enologa, gospodarstvenika, diplomata i intelektualaca, uglavnom Gradiščanskih Hrvata iz provincije Burgeland, počela je stvarati kontakte sa članovima Viteškog reda u Austriji i lobirati za prijem naše zemlje u tu uglednu udrugu. Godine 2006. utemeljuju Bratovštinu Hrvatskih Vinskih Vitezova, kao udrugu građana koja predstavlja konzulat Hrvatske u sastavu Europskog vinskog viteškog reda. Kao Viteška udruga Bratovština djelujue sve do 2017. godine.

Početkom 2018. godine dolazi do preustroja i djelovanja Viteškog reda kao Viteškog konzulata. Viteški red djeluje u okviru unaprjeđenja i njegovanja vinske kulture, veličanju plemenitih vina, prenošenju znanstvenih saznanja o vinu i kulturi vina, priznavanju kulturno-etničkih vrijednosti te zauzimaju se za lijepo, dobro i istinito.

Umjesto oružja gore čaša gore

Članom ovog časnog reda može postati svatko tko je to zaslužio uzornim životom i koga predloži jedan od vitezova. Prva stepenica priključivanja redu je status pripravnika, a za punopravni status treba proći od sedam do 12 godina.

Hrvatski konzulat dio je europske asocijacije koja okuplja oko 5300 ljudi iz čak 28 zemalja. Organiziraju druženja, ali i humanitarne akcije. Vitezovi u današnje vrijeme više nisu ratnici nego upravo suprotno mirotvorci koji se zalažu za plemenitu duhovnost, viteško prijateljstvo, zajedništvo i mir, a kao sredstvo povezivanja naroda i njihovih kultura koriste vino.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.