Fešta forske pulene – tradicijski brodovi i ove će godine zaploviti Hvarom

spot_img

Fešta forske pulene festival je koji se u gradu Hvaru održava od 2011. godine. Radi se o susretu tradicijskih brodova Dalmacije koji organizira Udruga Hvar Metropola mora, u suradnji s Gradom Hvarom i Turističkom zajednicom Grada Hvara. Ovogodišnje izdanje festivala traje od 5. do 8. listopada 2023.

Fešta forske pulene

Ljubitelji starih brodova okupit će se i ove godine s ciljem očuvanja i promocije maritimne baštine, uz već tradicionalnu suradnju s najmlađima. Naime Fešta forske pulene nastala je zbog potrebe da se očuvaju tradicionalni drveni brodovi Hvara: leuti, gajete, gucevi, kaići, bataneda, ali i da se oda počast precima koji su zahvaljujući drvenom brodu, umijeću i iznimnom trudu u naslijeđe ostavili ono čime se danas Hvarani ponose i što ih čini prepoznatljivima.

Pulena je ime za drvenu skulpturu koja je krasila pramce antičkih i srednjovjekovnih trgovačkih i ratnih jedrenjaka. Skulpture su bile raznovrsne i imale su razne funkcije. Njihov nastanak jedan je od brojnih pomorskih misterija.

Fešta forske pulene
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

U početku su bile postavljane tako da gledaju u more i da zadovolje bogove. Isto tako imale su funkciju uplašiti neprijatelja. Tek kasnije postale su dekorativni element broda, često bogato ukrašene.

Fešta forske pulene podsjetnik na Lepantsku bitku

Uglavnom su postavljane skulpture sirena, nagih ili obučenih žene, kraljevi u ratnoj opremi, glave ljudi, pijetao, orao ili pak zmaj kao što je bio i onaj na hvarskoj galiji koja je sudjelovala u Lepantskoj bitci 1571. godine, poznata kao ZVIR. Ova pulena je jedini materijalni dokaz neke galije kršćanske flote koji je sačuvan do danas i jedini preživjeli svjedok te znamenite pomorske bitke u kojoj su pored hvarske sudjelovale i galije iz Cresa, Krka, Raba, Zadra, Šibenika i Trogira, Kopra i Kotora.

Fešta forske pulene
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

Svake godine organizatori se potrude osmisliti prigodan i raznolik program. Tako će i ovogodišnji festival, u četiri dana trajanja, ponuditi niz zanimljivih događanja. Predavanja, prezentacije, radionice i izložbe održat će se u zgradi Arsenala, a Mandrać će ugostiti mini regatu iz učeničkog brodogradilišta. Revijalna regata tradicijskih brodova u subotu će ponovno povezati hvarski porat i Paklene otoke. Bal jedara, ukoliko vrijeme dopusti održat će se i u petak i subotu, a završetak susreta bit će obilježen ispraćajem starih brodova uz nastup Hvarske gradske glazbe u nedjelju ujutro.

Fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.