Festival skulptura u pijesku: Likovi iz Alise u zemlji čudesa zavladat će plažom u Loparu

Od 29. lipnja do 2. srpnja u Loparu će se održati jubilarno 10. izdanje manifestacije Festival skulptura u pijesku. Rajska plaža tako će i ove godine ugostiti vrsne kipare iz Hrvatske i inozemstva.

Izvorno zamišljen kao praktična radionica za studente likovnih akademija, Festival skulptura u pijesku prerastao je u međunarodni događaj. Manifestacija je pokrenuta na inicijativu Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu Lopar u suradnji s akademskim slikarom Zlatkom Kauzlarićem Atačem i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. U okviru ovogodišnje teme, umjetnici će transformirati 1,5 kilometar dugu Rajsku plažu u nesvakidašnju galeriju likova iz Alise u zemlji čudesa.

Festival skulptura u pijesku okupit će 11 umjetnika

Članak se nastavlja ispod oglasa

Prošlogodišnje, deveto izdanje Festivala, kao i većinu manifestacija, obilježila je pandemija koronavirusa. Festival skulptura u pijesku bio je odgođen, no na kraju je ipak održan. Skulpture koje sežu i do 10 metara u širinu ove godine će izrađivati 11 istaknutih umjetnika suvremene scene pod budnim okom umjetničke voditeljice festivala, akademske kiparice Paule Banić. Ovogodišnji sudionici, renomirani umjetnici koji će nas oduševiti svojim skulpturama su: Jelena Kašić, Sanjin Vinković, Jelena Mavrić, Martina Vrbljanin, Georgette Yvette Ponte, Nina Lekić, Roberta Mikelić, Antea Biskupović, Medarda Pack, Valerija Jakuš i Petar Popijač.

– U trajanju od 10 godina ovo se prijateljstvo pretvara u sada već prepoznatljiv znak turističke i umjetničke prakse koju treba sačuvati i razvijati. U samo nekoliko sunčanih dana marljive mladenačke ruke grade u pijesku fantastične skulpture koje, nažalost, traju dan ili dva pri susretu s turistima, međutim ostavljaju neizbrisivo sjećanje u pamćenju mnogobrojnih posjetilaca s jedinstvene pješčane plaže Lopara, rekao je Zlatko Kauzlarić Atač, akademski slikar koji je u suradnji s organizatorima osmislio ovaj festival u njegovim početcima.

U sklopu festivala održava se i tradicionalno natjecanje za najbolju fotografiju skulptura. U natjecanju se mogu okušati i posjetitelji i fotografi amateri. Povodom okrugle obljetnice Festivala skulptura u pijesku tiskat će se posebna brošura koja će poslužiti kao svojevrstan vremeplov. Tako će se svi okupljeni moći prisjetiti proteklih izdanja festivala. Po završetku Festivala, a povodom jubilarne obljetnice, Lopar će dobiti trajno obilježje u vidu replike pobjedničke skulpture u javnom prostoru. Namjera je da taj prostor s vremenom postane “park skulptura”.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.