Jesen idealna za outdoor: Prepoznajete li o kojem otoku se radi?

spot_img

Geološke znamenitosti ovog otoka manje su poznate. Teško ćete ovaj otok prepoznati samo po ovim slikama. No upravo ovo je naša pozivnica da istražite ovaj otok tijekom nadolazeće jeseni.

Omiljen je zbog 30 pješčanih plaža i brojnim malim slikovitim uvalama, što su turisti iz cijelog svijeta prepoznali prije gotovo 125 godina. Tradicija se nastavlja i danas, kada je ovaj otok zahvaljujući kristalno čistom, toplom i plitkom moru idealna destinacija za cijelu obitelj.

Radi se o otoku Rabu, no iako poznat kao otok sunca, pijeska i mora, ovo je i jedan od najzelenijih otoka našeg Jadrana. Rab je isprepleten s više od 100 kilometara pješačkih i biciklističkih staza na kojima možete istražiti ljepote sredozemnog krajolika u vlastitom ritmu, a njegove geološke znamenitosti su uistinu posebne.

Vjerojatno najljepši dio ovog šumovitog otoka je poluotok Kalifront, poznat po svom krškom reljefu i razvedenoj obali s mnoštvom prekrasnih zaljeva i uvala skrivenih u okružju borovih šuma, idealan za aktivne šetnje u kojima možete uživati bez obzira na dob, budući da se najviši vrh ovog dijela otoka nalazi samo 94 metra iznad morske razine.

Posebno je atraktivna Šuma Dundo koja je jedna od rijetkih očuvanih šuma zimzelenog hrasta crnike, stabla koje može doživjeti preko tisuću godina. Upravo ova šuma proglašena je botaničkim parkom još 1949. godine. Na istraživanje poziva još jedan zeleni dragulj otoka Raba – park Komrčar, koji je 1883. zasadio i osmislio šumar Pravdoje Belija.

Rab je otok iznimnih geoloških kontrasta – stjenovit i ogoljen na sjeveru, zbog bure koja ovdje kao i na Pagu puše jačinom i do 200 kilometara na sat, a onda šumovit i plodan na svojoj zapadnoj zelenoj strani. U području Lopara i Fruge vjetar i erozija stvorili su kanjone i druge oblike u pješčanom tlu, kao i brojne pješčane uvale.

Ako ste zainteresirani za geologiju i fosile, svakako preporučujemo posjet Geoparku s označenim pješačkim stazama. Rabom prolazi i poznata Premužićeva staza, nazvana po dobro znanom šumarskom inženjeru i velikom zaljubljeniku u planine Anti Premužiću.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.