STON: Završeno 4. izdanje Festivala soli

Tijekom vikenda u Stonu je održano četvrto izdanje Festivala soli, koji je prve tri godine privukao veliki broj turista, ali i domaćeg stanovništva te afirmirao priču o važnosti soli i solane. Ideja o kreiranju festivala na području Stona potaknuta je pričom o soli i Dubrovačkoj Republici koja je svoj napredak temeljila, među ostalim i na proizvodnji i trgovini ovim važnim artiklom u prehrani ljudi.

Stonska solana nepromijenjena od 14. stoljeća, a bila je strateški gospodarski punkt Dubrovačke Republike, dok je danas važan gospodarski subjekt i jedinstveni spomenik kulture te važna turistička atrakcija grada Stona, ali i cijele regije. Berba soli, koja se u Solani Ston vrši na povijesni način svake godine, predstavlja također posebnu turističku atrakciju i zaokuplja pažnju turista i posjetitelja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Festival Soli u Stonu je multimedijalni događaj bogatog programa od gastronomskih i enoloških događanja, do prezentacija tradicijskih obrta i proizvoda, radionica za najmlađe na temu soli, te zabavno glazbenih sadržaja. “Festival soli afirmira postojeće kapacitete i komparativne prednosti ovog područja i tradicionalne proizvode, ne ugrožavajući okoliš i skrećući pozornost na bogatstvo nasljeđa, kako gospodarskog tako i kulturnog, naglašavajući partnerstvo među dionicima lokalne uprave, dionika u turizmu, malih proizvođača i lokalnog stanovništva, te posjetitelja” ističu organizatori koji su Festival uspjeli održati i ove godine doduše u manjem obimu uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Svaku večer organiziran je i besplatan obilazak solane s pričom o važnosti soli i Stonske solane za Dubrovačku republiku. Upriličena je likovna radionica “Prezence od soli” na kojoj su polaznici upoznati s likom i djelom najvećeg komediografa Marina Držića koji je u Stonu proveo nekoliko godina. Držić je naime izabran je za pisara u solani 1553. godine uz uvjete da izabrani pisar, obično duhovnik, ne smije naći zamjenu za taj posao jer bi tada bio smijenjen. Dužnost je obavljao do 1556.godine kada ju i odbija, a zamjenjuje ga svećenik Frano Dobrotić.

Sajam tradicionalnih proizvoda Hrvatski otočni proizvod Pelješac održan je sva tri dana festivala, a ove godine na Festivalu Soli predstavljeni su i vinari s područja Dubrovačko neretvanske županije, kako bi posjetitelji upoznali lica ljudi čiji trud stoji iza šarenih etiketa i elegantnih boca.

Izvor: ston.hr

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.