Proteklog vikenda započelo je peto izdanje vinske manifestacije Festival traminca, koji će ovog vikenda doživjeti svoj vrhunac. Prelijepi i bajkoviti Ilok, gradić na istoku Hrvatske, zbog odnosa lokalnog stanovništva prema toj sorti, kao i vrhunskim vinima koja od te sorte izlaze iz svake tamošnje vinarije, s razlogom je sinonim za traminac. A neki tvrde da je Ilok hrvatski odgovor na francuski Alsace i talijanski Alto Adige, vinske regije koje su na međunarodnoj vinskoj karti najviše i prepoznate upravo po tramincu.
Kao i u prethodnim izdanjima, Festival traminca i ove godine započet će s gala večerom koju će prirediti splitski kuhar Marko Đurašević, executive chef u tri tamošnja restorana. Za Markov meni, u kojem će šest slijedova hrane biti sljubljeno sa šest traminaca iločkih vinara, Michelinovom zvjezdicom ovjenčani kuhar Goran Kočiš kaže da “tako nešto ambiciozno nije vidio još od svog posjeta legendarnom restoranu Noma u Kopenhagenu”. U svakom slučaju, Marko će svojim delicijama, nakon što su to prethodnih godina uspješno radili Tom Gretić, Nihad Mameledžija, Goran Kočiš i Marin Rendić, pokazati gastronomski potencijal traminca koji se izvrsno sljubljuje i sa plavom tunom, lignjama na žaru, jakobovim kapicama ili tartarom od kvarnerskog škampa.
Jedan drugi vrsni kuhar, Osječanin Marko Alilović, koji se nakon više od 25 godina vratio u rodni grad, gdje uskoro otvara svoj restoran, za Marka Đuraševića tvrdi kako je najbolji izdanak “najboljeg što daje španjolska kuhinja”, aludirajući na Đuraševićev dugogodišnji rad u ponajboljim španjolskim restoranima.
Radionice Festivala traminca 2023.
Radionice na Festivalu traminca će se održati na tri lokacije, a svi gosti radionica bit će prevoženi turističkim vlakićem, od hotela Dunav do vinarije Kast te od vinarije Kast do Starog podruma Iločkih podruma – i natrag.
Čak dvije vinarije će na tim radionicama biti premijerno predstavljene vinskoj javnosti. Riječ je o vinariji Kast iz Iloka te o hercegovačkoj senzaciji, vinariji K nebu, iz Tomislavgrada, čiji vinogradi se nalaze gotovo na tisuću metara nadmorske visine u selu Eminovo.
Vinarija Kutjevo će se pohvaliti s tri arhivska traminca iz 1992., 1991. i 1990. godine, a Iločki podrumi će se u novoobnovljenom, spektakularnom Starom podrumu pohvaliti vertikalnim kušanjem traminaca iz njihove flagship linije Principovac.
Mladen Papak iz Iloka i Ivan Perković, sirar iz Retkovaca, pokazat će na jednoj od radionica kako se vole kozji sirevi i traminac. Hrvoje Markovinović iz vinarije Vinar iz Iloka i Stiv Kahlina, vlasnik čokolaterije Taman iz Zagreba, demonstrirat će ljubav traminaca i čokolade.
Naravno, u poslijepodnevnim satima će u bašti hotela Dunav biti upriličena izložba vina na kojoj će se moći kušati oko 70 različitih traminaca, a sve uz glazbu fenomenalnog osječkog benda Sing Song Swing.
Za goste koji kane doći u Ilok u subotu, 10. lipnja, iz Novog Sada, Osijeka i Zagreba, omogućit će se Traminac Express, organizirani dolazak i povratak autobusom po simboličnim cijenama.
5. Festival traminca u Iloku – program
Petak, 9. lipnja 2023. – 19:30 sati
GALA VEČERA
“MARE NOSTRUM ADRIATICUM”
Festival traminca, Hotel Dunav, Ilok
Chef Marko Đurašević i iločki vinari
POZDRAVI IZ KUHINJE
Beurre monte, tostirani lješnjak, kavijar i Davincijev kruh
Uni, hozon od slanutka, tartar od kvarnerskog škampa i pjena od limete
Jakobova kapica & ceremonija pripreme japanskog zelenog čaja “matcha“
Traminac Dragun 2021, Vinarija Dragun
INTRO
JADRANSKE MORSKE DELICIJE
Rimska Lučanica / kobasica od tune odležane s dalmatinskim divljim biljem
Mortadela / od jadranske bijele ribe, butarge od brancina sa pistacijom i maslinama
Kulen / panceta od jadranske Kali tune,i crne slavonske svinje
Traminac Zima 2021, Vinarija Zima
CONTINUEM
TORTELINI SA PIVCEM I ŠKAMPIMA
Kuhani na pari u rižinom tijestu, dimljeni parmezan, tartuf i slavonski “ramen”
Traminac Buhač 2022, Vinarija Buhač
PRINCIPALIS
RISSOTO “MARE NOSTRUM ADRIATICUM”
Kremasti, acquerello rižot, demi -glas od tune, pikantna dalmatinska šalša, sashimi od potrbušine plavoperajne kali tune i pjena od pecorino romano sira
Traminac Izborna berba 2017, Vinarija Trs
BRANCIN “IKE JIME”
Kuhan na pari u morskim algama i kelju, lignja na žaru, knedla sa sipom i slavonskom svinjom, umak od crnila sipe i ponzu od ananasa
Traminac Rosamal 2016, Vinarija Papak
DOLÇA
TIRAMISU 2,0 …reloaded
Callebaut tamna čokolada, mousse, sake, crni kardamon, kampot papar, mascarpone, pjena od kave i karamelizirani badem
Traminac Čobanković Izborna berba bobica 2008, Vinarija Čobanković
Subota, 10. lipnja 2023. – 10 sati
HOTEL DUNAV: 10,00 – 11,00 sati
Vole li se traminci i kozji sirevi? Odgovor znaju Mladen Papak iz Iloka i Ivan Perković iz Retkovaca sa svojim tramincima i kozjim sirevima.
Rosamal 2015
Radosh 2022
Ledeno vino 2015
—
Kozji polutvrdi sir s aromom dima
Kozji polutvrdi sir s vlascem
Kozji polutvrdi sir Natur
Povratak u prošlost: Vinarija Kutjevo i arhivski traminci
Traminac 1992.
Traminac 1991.
Traminac 1990.
VINARIJA KAST: 11,30 – 13,00 sati
Premijera prvog traminca vinarije Kast iz Iloka
Premijerno predstavljanje vinarije “K nebu”:
Čudo iz Eminova ili Kako je Hercegovina dobila svoj Alto Adige
Traminac 2021.
Sauvignon Blanc 2021.
Chardonnay 2021.
White Cuvee 2022.
Rose 2022.
Crni Pinot 2021.
STARI PODRUM: 13,30 – 17,00 sati
R u č a k
Vertikala Traminca Principovac vinarije Iločki podrumi
Traminac Principovac 2008
Traminac Principovac 2011
Traminac Principovac 2013
Traminac Principovac 2020
Čokolaterija Taman i Vinarija Vinar
Traminac 2017, suhi, 15 % alc
Traminac 2019 Izborna berba bobica, polusuhi, 16 % alc
Traminac 2017 Izborna berba bobica, slatki, 15 % alc
Traminac 2018 Izborna berba prosušenih bobica, slatki, 16 %
HOTEL DUNAV: 17,00-24,00
I Z L O Ž B A T R A M I N A C A
Bit će izloženo oko 100 različitih traminaca iz različitih vinarija, a glazbenu pozadinu stvarat će glazbenici iz osječkog benda Sing Song Swing
Foto: Arhiva Festival traminca