Francuskinja Léona Pierrini i Slovak Adam Rojcek pobjednici ovogodišnjeg IXS European Downhill Cup Lošinj 2023.

Biciklistički vikendi, miomirisne staze, zanimljive prepreke šumskih putova te profesionalna organizacija brdsko – biciklističkih utrka i ove su godine privukli brojne natjecatelje iz cijeloga svijeta. Veli Lošinj je od 14. do 16. travnja 2023. ponovno bio domaćin poznate biciklističke spust utrke “IXS European Downhill Cup Lošinj 2023.”

Nakon brojih treninga, kratkom ali zahtjevnom kamenitom i teškom velološinjskom stazom dugom 1300 metara i s visinskom razlikom od 245 metara, spustilo se dvjestotinjak najboljih svjetskih natjecatelja iz dvadesetak zemalja.

Francuskinja Léona Pierrini i Slovak Adam Rojcek pobjednici su ovogodišnjeg IXS European Downhill Cup Lošinj 2023. u kategorijama Men i Woman Elite. U kategoriji Junior Men najbrži je bio Hrvat Frane Nedić, a u kategoriji Junior Woman Poljakinja Amelia Dudek.

Ova IXS serija najvažnije je natjecanje nakon Svjetskog kupa kojem je Lošinj bio domaćin 2018. godine. Utrka je u najvišoj kategoriji Međunarodnog biciklističkog saveza UCI (Class 1), a time privlači i najbolje natjecatelje iz cijelog svijeta. Lošinj je tako jedina destinacija u Hrvatskoj u kojoj se održavaju događanja pod budnim okom UCI – Međunarodnog biciklističkog saveza.

Slijedi 4Islands MTB race

Nakon Downhilla, od 18. do 22. travnja 2023. slijedi još jedna utrka namijenjena svim brdskim biciklistima; 4Islands MTB race. Riječ je o jedinstvenoj utrci u svijetu brdskog biciklizma na četiri otoka; Rabu, Krku, Cresu i Lošinju. Natjecatelji će kroz četiri etape prijeći više od 260 kilometara staze s više od 5 tisuća metara visinskog uspona. Utrka je u kalendaru mnogih MTB entuzijasta, što i ne čudi budući da je proglašena kao jedna od najboljih u Europi.

Također, za sve ljubitelje biciklizma i cross country na Lošinju se u listopadu očekuje poslastica! Prvi put od 13. do 15. listopada 2023. održat će se XCO Lošinj – cross country mountain natjecanje. Utrka u kategoriji olimpijski kros (XCO), jedina je do sada disciplina iz brdskog biciklizma koja se vozi i na Olimpijskim igrama.

Ova nova XCO brdsko-biciklistička utrka održat će se u prekrasnoj šumi Čikat u Malom Lošinju. Staza je duga četiri kilometra s visinskom razlikom od 100 metara. Sadržavat će sve elemente modernog XCO-a, odnosno od uspona, tečnih spustova i naravno tehničkih dionica. Utrka će biti kategorije UCI Class 2. Riječ je o olimpijskoj disciplini, pa će se natjecatelji boriti za bodove koji bi im mogli donijeti nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Utrka je ujedno i u kalendaru Kupa Hrvatske te se očekuje dvjestotinjak natjecatelja.

Lošinj – otok biciklista

Otok Lošinj može se pohvaliti kao jedina destinacija u Hrvatskoj koja je domaćin čak tri biciklističke utrke pod okriljem Svjetske biciklističke organizacije (UCI) i to: IXS European Downhill Cup, 4Islands MTB race i XCO Lošinj – cross country mountain što nas svrstava u sam vrh svjetskih biciklističkih destinacija. Naravno uz same utrke radimo i na poboljšanju infrastrukture. Tako trenutno uređujemo dvadesetak kilometara trail staza na području Nerezina, uz definiranih 18 kružnih staza na svih 7 otoka lošinjskog arhipelaga koje će biti dostupne korisnicima u digitalnom obliku na našim internet stranicama, izjavio je Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

Prisjetimo se, u travnju 2018. godine u Velom Lošinju održano je spektakularno svjetsko biciklističko natjecanje “Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup Lošinj”. Pratilo ga je više od 10 tisuća posjetitelja, a više od 5 milijuna popratilo putem brojnih medijskih platformi. Ovo ekstremno biciklističko natjecanje ili spust ‘Downhill’ nastalo je iz proljetnih treninga slovenskih biciklista MTB Trbovlje. Prva utrka u MTB spustu održana je na Lošinju u svibnju 2013. godine.

Natjecanje se održava u organizaciji Atletskog kluba Lošinj i Mountain bike kluba Trbovlje. Sponzori utrke su Grad Mali Lošinj, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, Lošinj Hotels & Villas te Turistička zajednica Kvarnera.

Rezultati natjecanja nalaze se na POVEZNICI.

Autor fotografija: Sandro Puncet

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.