Frankopanska večer u Ozlju

Knjigu STELLA AUREA – Priče o Frankopanima predstavio sam u četvrtak, 29. lipnja 2023. u Starom gradu Ozlju pod pokroviteljstvom Družbe “Braća hrvatskoga zmaja”, Zmajskog stola u Karlovcu kojega vodi uvijek susretljivi i dragi prijatelj Mladen Kuka Zmaj abesinski II. u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Ivana Belostenca Ozalj, Književnim krugom Karlovac i nakladnikom Kvaka iz Velike Gorice.

Kad je kaštelan, Bogdan Bošnjak, pozvao dame i gospodu da ustanu i na doličan način pozdrave gospodara grada Ozlja, kneza Petra Zrinskog i našu plemenitu kneginju Anu Katarinu Frankopan Zrinski, golemi dio posla bio je iza nas. Pripreme za ovu večer trajale su više od mjesec dana.

Ovim događanjem na poseban način zahvalio sam se osobama, udrugama i tvrtkama s kojima već nekoliko godina oživljavam uspomenu na knezove Krčke Frankopane i njihove kaštele i posjede te podsjećam na golemi trag kojega su ostavili u povijesti, kulturi i tradiciji ne samo u Hrvatskoj već i ovom dijelu Europe.

S ponosom ističem kako nitko nije odbio poziv da pridonese svojim prisustvom, odorama, vještinama, znanjem i sposobnostima te djelom svojih ruku Frankopanskoj večeri u Ozlju.

Iako je predstavljanje knjige bio motiv okupljanja, ova je večer bila puno više od toga. Bila je to iako planirana a ono ipak spontana, u nekim trenucima i vrlo improvizirana predstava u kojoj su glavni likovi bili Jasmina Gašparević u ulozi kneginje Ane Katarine i Stjepan Bezjak u ulozi kneza Petra Zrinskog.

Prema starom plemenitom običaju knez je lomio frankopanski kruh, a potom su ga on i kneginja izlomili u manje komade, kako bi ga svima podijelili. Ovaj kruh izradili su Marija i Željko Preksavec iz Plaškog, a kako to čine već godinu dana ovime ih imenujem službenim čuvarima recepta frankopanskog kruha.

U njihovoj pratnji bili su Karlovački husari, koji su se uključili praktično u zadnji tren, no njihova nazočnost značila je jako puno, ne samo meni već i jačanju i budućem razvoju i utjelovljenju priča o Frankopanima.

Iz Karlovca su također potegnuli i uvijek zanimljivi i maštoviti Streličarski klub Dubovac pod vodstvom već legendarnog Dražena Leša, kojemu se posebno zahvaljujem na svemu što je rekao i učinio na pozornici, a posebno na uprizorenju osmanlijskog nereda.

Poseban “touch” elegancije i vrhunske umjetnosti donijele su nam dame iz zbora Chorus Carolostadien pod stručnim vodstvom prof. Irene Božičević i neumornom predsjednicom udruge Gordanom Kirinčić.

Iz susjedne Primorsko-goranske županije došli su majstorice i majstori dobrog raspoloženja, prekrasno kostimirana Karnevalska udruga Veseli Oldtimeri – Rijeka koji su spremno ponudi čak šest kneginja između kojih je što igrom, a što kockom izabrana najsretnija kneginja. Ovu za akciju uvijek spremnu družinu vodi plemenita dama gospođa Đurđica Margetić, a iz njihovih redova je i prvi trubadur večeri Darko Vojković.

Velika hvala Frankopanska Straža Grobnik, posebno beskrajno upornom vojvodi Goranu Mavrincu, što su na poseban vojnički i plemićki način pridonijeli nezaboravnom nastupu kojega su vrhunac bili čitanje proglasa, pucanj iz topa i pozdrav kojega nikada nećemo zaboraviti: “Navik on živi ki zgine pošteno!”

Na gornjoj terasi gdje je bila Frankopanska trpeza odličan posao su odradili članovi udruge Red sv. Vida ili Ordo Sancti Viti iz Rijeke koja na jako zanimljiv i poučan način oživljava srednjovjekovnu povijest i s kojima sam već nekoliko puta odrađivao frankopanske priče, jednom čak i na HRT-u.

Uz njih bili su Pivovara Podrum iz Karlovca, naravno s Frankopanskim pivom, Sirana Jagarka iz Modruša, drvodeljska tvrtka LEGI-Skoko iz Krnjaka, a u ponudi su bili i razni suveniri, frankopansko maslinovo ulje te frankopanski med i medni ocat.

Posebno zanimljivo bilo je u južnoj kuli gdje je Sora Cvjetni dizajn iz Karlovca postavila foto-kutak. Priliku za slikanje s prekrasnim buketima karlovačkih ljiljana koje je osmislila vlasnica Ines Madžarac iskoristili su mnogi posjetitelji i sudionici večeri.

Hvala svima koji su svojim dolaskom uveličali Frankopansku večer u Ozlju, gradonačelnici Lidija Bošnjak, mojim dragim prijateljima iz karlovačke Udruga slijepih USKA, te svima koje nisam spomenuo.

I za kraj nadam se kako ćemo i sljedeće godine, pa i dalje u budućnosti, opet se naći na istom mjestu, u većem broju, još bogatijem programu i iznad svega dobrom raspoloženju.

Izvor fotografija: Tomislav Beronić

Naručite knjigu STELLA AUREA – Priče o Frankopanima autora Tomislava Beronića.
Knjiga je dostupna na POVEZNICI

stella aurea

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.