Gorski kotar neodoljiva prirodna oaza za dobro raspoloženje

spot_img

Jesen je doba kada ljudskom organizmu treba puno više pažnje. Obilježava ju prijelazno razdoblje kada se navikavamo na dulje noći, kraće dane i hladnije vrijeme te pripremamo za nadolazeće zimsko razdoblje. Reakciju organizma na to prijelazno razdoblje u kojem je naše tijelo manje izloženo dnevnom svjetlu može obilježiti i promjena raspoloženja. Jesenski blues nije rijetka pojava, a prate ga, primjerice, stanja anksioznosti, sjete, melankolije, manjka energije i motivacije.

jesen gorski kotar
Foto: Turistička zajednica Gorskog kotara

Upravo je boravak u prirodi jedan od naših saveznika kako bismo izbjegli i prebrodili jesenski blues. Čisti, svježi planinski zrak i dobra šetnja pokreće tijelo, inspirira motivaciju i donosi novu energiju koju možete iskoristiti i za novi početak i ostvarenje važnih životnih ciljeva. Gorski kotar je neodoljiva prirodna oaza za dobro raspoloženje. Pritom možete uživati u nizu jedinstvenih prizora koji će vas oduševiti.

Posjetite Zeleni Vir i Vražji prolaz, izvor rijeke Kupe, kanjon Kamačnik, Nacionalni Park Risnjak, jezera Bajer, Lepenica, Potkoš, Lokvarsko jezero, park šumu Golubinjak, špilje Vrelo i Lokvarku, brojne vidikovce: Petehovac, Perić, Preradović, Kavranovu stijenu…

lokvarsko jezero, gorski kotar
Lokvarsko jezero,foto: Stanislav Horaček/ Turistička zajednica Gorskog kotara

Centar za posjetitelje Velike Zvijeri, zanimljivi interpretacijski centri u Crnom Lugu, Čabru i Brodu na Kupi, kulturne znamenitosti poput mističnog dvorca Stara Sušica, hrvatski Hogwarts, ili pak memorijalno područje Matić poljane te brojne poučne staze su vam ruke u Gorskom kotaru.

stara sušica, hogwarts, gorski kotar
Stara Sušica, foto: Turistička zajednica Gorskog kotara

Jesenska gastro idila

Uz kvalitetan boravak u prirodi ujesen bitno je konzumirati i nutritivno bogatije namirnice. Preporuča se u hladnije dane uzimati hranu koja zagrijava tijelo te je bogata proteinima, mineralima i vitaminima. Gorski kotar u jesen donosi niz sezonskih plodova koje oplemenjuju lokalni OPG-ovi kod kojih imate i mogućnost degustacije.

jesen gorski kotar
Domaći proizvodi lokalnih OPG-ova, foto: Turistička zajednica Gorskog kotara

Većina goranskih OPG-ova sa svojim proizvodima prisutna je na zelenim tržnicama Gorskog kotara. U ponudi koja varira po lokaciji možete naći goranski medun, med i druge pčelinje proizvode, džemove i pekmeze, sirupe, prirodnu kozmetiku, sir i proizvode od mlijeka, jaja (kokošja i prepeličja), rezance, mesne prerađevine od divljači…

Sirevi i suhomesnati proizvodi od divljači, foto: Turistička zajednica Gorskog kotara

Izdvajamo i nekoliko OPG-ova, kao i proizvođača autentičnih goranskih proizvoda koje možete i posjetiti, kao što je OPG “Pintar” u Čabru, koji je prva registrirana sirana na području Gorskog kotara. Bave se i proizvodnjom voćnih proizvoda kao i alkoholnih pića i to sve na ekološki i tradicionalan način. Mesnica “Šafar” u Delnicama jedna je od nezaobilaznih odredišta, posebno ako ste ljubitelj mesnih delicija od divljači. OPG “Borovnica” u Belom Selu pokraj Fužina bavi se uzgojem bobičastog i jagodičastog voća te su veliki zagovornici održivog ekološkog razvoja Gorskog kotara. Zasigurno ćete uživati u džemovima, sirupima i raznovrsnim likerima.

Proizvodi goranskog OPG-a, foto: Turistička zajednica Gorskog kotara

Kuća prirode “Kotač” u Lokvama proizvodi autohtone likere od raznog bilja. Njihova reprezentativna kušaonica oplemenjena je stalnim izložbenim prostorom vezanim za povijest Lujzinske ceste, dvjesto godina stare prometnice koja spaja Rijeku, Gorski kotar i Karlovac. Udruga “Plodovi gorja Gorskog kotara”, veliki je zagovornik razvoja regionalnog turizma ovog kraja kroz raznovrsne aktivnosti, a posebno naglašavaju kulturni i eko turizam. U Ravnoj Gori gdje im je sjedište možete degustirati i delicije od šumskih plodova.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.