„Hogwarts“ dvorac u brdima Gorskog kotara

Jeste li čuli za „Hogwartsovu“ školu čarobnjaštva, koja se nalazi u blizini Ravne Gore na 800 metara nadmorske visine, u netaknutoj, stoljetnoj šumi raznolike flore i faune – dvorcu Stara Sušica?

Škola magije Stara Sušica skrivena od očiju bezjaka

Članak se nastavlja ispod oglasa

U pravom povijesnom dragulju Gorskog kotara, skrivenom od očiju bezjaka, koji je smješten na rubu crnogorične šume nekadašnjeg frankopanskog grada, nalazi se dvorac Stara Sušica u kojem Ministarstvo magije Hrvatska (udruženje entuzijasta i zaljubljenika u magični svijet Harryja Pottera) u suradnji s Domom Mladih Rijeka, organizira edukativne tematske radionice, prilagođene dječjim interesima i zabavi, a jedna takva je kroz prizmu romana o Harry Potteru i školi čarobnjaštva.

Prvo putovanje i međudomsko natjecanje

S obzirom na to da se radi o jednoj od najpopularnijih knjiga, koju su vjerujem mnogi između nas pročitali ili pogledali na malim ekranima, odlazak u školu magije, putovanje vlakom i skidanja plašta nevidljivosti, samo su jedni od brojnih razloga zašto posjetiti dvorac Stara Sušica.

Iako je poznato suparništvo Slytherin i Gryffindor domova, ovdje je važnije pismo sove ispunjeno mnogobrojnim zadacima poput: izrade čarobnih štapića, natjecanja u čarobnjačkom sportu – Metloboju, pripremi čarobnih napitaka, brizi o magičnim stvorenjima Gorskog kotara, edukaciji iz travarstva, obrani od mračnih sila (anti bullying radionica), pisanje sa starim runama i slušanje o povijesti magije kako bi se, između ostalog, skupili bodovi za međudomsko natjecanje. Drugim riječima, dvorac je čarobno mjesto gdje se cijeni – marljivost, prijateljstvo i hrabrost djece, koja kad jednom provedu praznike u dvorcu, rado mu se i vraćaju.

14 odaja tajni za vrijeme praznika

Kapacitet dvorca je 14 soba razmještenih na dva kata, s ukupno 110 ležajeva, sanitarijama i moderno opremljenom kuhinjom te blagovaonicom koja može primiti 60 osoba.

Zimovanje, proljetni praznici i ljetovanje organiziraju se za vrtiće, škole, sportska društva, udruge i klubove, a tijekom ljeta primaju i grupe od minimalno 10 osoba. Trajanje programa i boravak u dvorcu je proizvoljan i po dogovoru, a na raspolaganju mogu biti i animatori koji osmišljavaju zabavne sadržaje i osiguravaju kreativno te aktivno provođenje slobodnog vremena. Dobro je znati da za vrijeme zimovanja, dvorac gostima nudi i mogućnost besplatnog korištenja saonica.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Sve programe i cjenik usluga u dvorcu Stara Sušica možete pogledati na ovom linku.

Crtice iz povijesti za velike i male

Prema izvorima objavljenim na njihovoj stranici, dvorac Stara Sušica i mjesto Stara Sušica, prvi put se spominje u 14. stoljeću za vrijeme napada Turaka, no stari Frankopanski grad u tom pohodu nije zauzet. Prvi je to podatak o postojanju frankopanskog grada i podanika u Sušici.

U 19. stoljeću bio je vlasništvo grofa Lavala Nugeta, a 1890. godine kupili su ga riječki trgovci Feliks i Josip Neuberger. Upravo Nuget i Neubergeri izveli su na dvorcu temeljite restauracije u romantičnom duhu svojeg vremena, a dvorac je sve do danas ostao takav. Danas je dvorac u vlasništvu Grada Rijeke, a njime upravlja Dom mladih Rijeka te služi kao odmaralište i planinarski dom koji privlači i djecu i odrasle.

Ako se nađete u blizini, svakako ga vrijedi posjetiti jer je i odlična kulisa za fotografiranje.

Ako trebate još razloga za posjetiti Gorski kotar kliknite na link i doznajte gdje provesti vikend, a ako se za to ipak odlučite na proljeće, evo još jedne tajne o magičnim stvorenjima.

Fotografije korištene uz dopuštenje dvorca Stara Sušica

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.