Grčki Ermoupoli na Kikladima najgostoljubiviji je europski grad i stoga izvrstan odabir za solo putnike

spot_img

Solo putovanja sve su popularnija, a odabir pravog odredišta može pridonijeti da upravo vaš sljedeći odmor postane iskustvo života.

Europa je idealna za samostalno putovanje zahvaljujući sigurnim i pouzdanim željezničkim mrežama, gradskim središtima koja su pretvorena u pješačke zone i raznolikom smještaju – kao što su brojni hosteli – gdje možete sklapati prijateljstva.

discovereu mladi putovanje
Foto: Vladimir López/ Pixabay

Kako biste izbjegli uobičajene zamke osjećaja usamljenosti ili straha dok putujete sami, vrijedi se pripremiti s informacijama koja mjesta se smatraju najgostoljubivijima i eventualno ih uključiti u svoj itinerer.

/// Grad u Zlatnoj Slavoniji najsrdačniji u Hrvatskoj prema recenzijama na platformi Booking.com

Platforma za rezervaciju smještaja Booking.com svake godine koristi milijune provjerenih recenzija putnika kako bi uspostavila rang-listu ‘najprijateljskijih’ mjesta na svijetu.

Foto: Pixabay

Ermoupoli, Ermoupolis ili Hermoupolis

Unatoč mnoštvu turista koji posjećuju grčke otoke poput Mykonosa i Santorinija, na tim mjestima se kao solo putnik moguće osjećati prilično usamljeno.

Umjesto toga, razmislite o boravku na manje prometnom otoku Syrosu čiji je glavni grad Ermoupoli, prema podacima navedene platforme, najgostoljubiviji grad u Europi i drugi u svijetu.

Ermoupoli, također poznat pod službenim starijim imenom Ermoupolis ili Hermoupolis, nije samo glavni grad Syrosa već i cijelih Kiklada. Ovo gospodarski i kulturno razvijeno primorsko naselje jedinstvene arhitektonske ljepote, istovremeno je veliki podsjetnik na blistavu prošlost grada.

Veličanstveni trg Miaouli

Ermoupoli je vizualno osvježenje u usporedbi s ostalim Kikladskim otocima. Umjesto konvencionalne palete bijele i plave, vidjet ćete stari grad koji je bio pod venecijanskim utjecajem. Ovdje ne nedostaje elegantnih neoklasičnih palača obojenih u lijepe pastelne nijanse. U srcu mjesta nalazi se mramorom obloženi trg Miaouli s velikom gradskom vijećnicom.

Veličanstveni trg Miaouli jedan je od najljepših u Grčkoj. Poznat je po visokoj palmi koja zasjenjuje okolne kafiće i restorane stvarajući privlačnu scenu i opuštajuću atmosferu. Zgrada gradske vijećnice jedna je od najimpresivnijih neoklasičnih građevina u Grčkoj i najveličanstvenija od svih palača u Syrosu, a posebno opčinjava njezino impozantno stubište.

/// Regija koja privlači ogromnom kulturnom raznolikošću: 11 zemalja i najmanje 7 jezika zovu na otkrivanje

Trg je od jutra do mraka žila kucavica zajednice s užurbanim kafićima i barovima u sjeni palmi u kojima je lako pronaći društvo. Prema Greek City Timesu, grad ima “prijateljski stav duboko ukorijenjen u stanovništvu” i “prepoznat je po dosljedno izvrsnoj usluzi i gostoprimstvu”.

Impresivna arhitektura

Ermoupoli svoje ime duguje Hermesu, bogu trgovine. Ermoupolis se često prevodi kao ‘Hermesov grad‘. Njegov veliki gospodarski procvat praćen je društvenim i kulturnim razvojem te pojavom grčke buržoazije.

Slavna prošlost još uvijek je vidljiva u prekrasnoj neoklasičnoj arhitekturi: stare vile, mramorom popločane ulice, grandiozni trgovi, impozantne crkve, spomenici, kipovi i dobro očuvane vrhunske neoklasične građevine, krase amfiteatralno izgrađen grad.

Četvrt Vaporia najzanimljiviji je dio Ermoupolisa i savršeno mjesto za uživanje u impresivnoj arhitekturi.

No osim impozantnih građevina koje goste podsjećaju na bogatu povijest, u gradu se može uživati također u brojnim detaljima koji otkrivaju suvremen miran život ovdašnjih stanovnika.

Solo putnici mogu se osjećati sigurno unajmljujući automobil kako bi istražili druga otočna naselja ili idilične plaže.

Iz Ermoupolija posjetitelji mogu uskočiti na trajekt i odvesti se do Pireja i Rafine u istočnoj Atici, drugih kikladskih otoka poput Naxosa, Mykonosa, Tinosa i Folegandrosa te sjevernoegejskih otoka poput Chiosa.

/// Grčki otoci, Malta, Portugal ili Španjolska – kamo biste voljeli povoljno putovati krajem ljeta?

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.