Grgurevo – vrhunska zabava i uzbudljiva prošlost Požege

U Požegi se već više od tri stoljeća obilježava povijesni datum 12. ožujka 1688. godine. Dan je to kada je fra Luka Ibrišimović s malobrojnim Požežanima protjerao Osmanlije iz grada. Predaja naime govori kako su tog dana Ibrišimović i Požežani s brda Sokolovac pucajući iz malih, ali neubojitih topova otjerali Turke iz Požege. Zbog velike buke koju su topovima stvarali Požežani, Turci su se preplašeni povukli iz grada.

Tako govori predaja, a Grgurevo je dobilo naziv po Grguru Velikom. Grgurevo je prvenstveno vezano uz vinograde, zasađene na južnim obroncima Požeške gore, koji se uzdižu iznad samoga centra grada.

I dan danas se na brdu Sokolovac pucnjevima iz topova i mužara obilježava čuvena bitka, gradskim ulicama paradiraju povijesne postrojbe i gradske straže iz cijele Hrvatske i inozemstva a sve se na požeškim brdima, uz zvuke tamburice i odlične domaće specijalitete, zalije čašicom dobrog vina požeških vinara.

Tako će se i ove godine obilježiti dan oslobođenja Požege od Turaka. Program će se održati 12. ožujka, a započet će već u prijepodnevnim satima pićem dobrodošlice i bogatim programom proslave Grgureva u samom centru grada uz zabavu Tamburaškog sastava Gazde.

Bike and Hike Grgurevo

Za ljubitelje aktivnosti u prirodi recimo kako će u podne s trga krenuti Bike & Hike avantura Požeškom gorom. Šetajući ili biciklirajući kreće se Putem Sokola, prema brdu Sokolovac, gdje sudionici mogu uživati u domaćim proizvodima na slavonskoj plati. Tu će vas domaćin upoznati s legendom o Sokolu te vam pojasniti zašto se Grgurevo tradicionalno obilježava pucanjem iz topova mužara, kojeg ćete također moći vidjeti i čuti.

Nakon kratkog odmora i uživanja u prekrasnom pogledu na Zlatnu dolinu, koji će vas zasigurno ostaviti bez daha, slijedi spuštanje putem Sokola. No to nije kraj Bike & Hike avanture, koja će se nastaviti po Požeškoj gori. Pored izvora Fratrovica možete se okrijepiti izvorskom vodom te nastaviti dalje prema brijegu Mizerovac gdje se nalazi kapelica Svetog Vida.

U blizini kapelice nalazi se vinogradarska kućica obitelji Jurković u kojoj ćete zaokružiti Bike & Hike proslavu Grgureva. Tu vas očekuje domaćin kućice sa domaćim specijalitetima: čobanac, domaće kobasice na štapu, koje ćete i sami moći peći grijući se uz vatricu, neograničeno piće – vino i rakija domaćina, sokovi.

Cijelu atmosferu upotpunit će pucanje iz topa mužara te tamburaši koji će se pobrinuti da se druženjem uz slavonsku pjesmu proslavi pobjeda Požežana nad Osmanlijama. Poznata je požeška uzrečica: “Pije se sve dok se ne istjeraju Turci, tj. dok ne zafali vina”, a pošto se domaćin dobro opremio zalihama, sigurni smo kako će proslava potrajati do večernjih sati.

Nakon dobrog zagrijavanja, iza 19 sati na glavnom Trgu svetog Trojstva očekuje vas koncert Tamburaškog sastava Posegana i Požežanke Vesne Pisarović. Više o samom programu izleta i obilježavanja Grgureva, za koji se možete prijaviti do 5. ožujka, doznajte na POVEZNICI.

Na kraju recimo kako je običaj Grgureva 2007. godine zaštićen od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Fotografije: Luks Commerce

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.