Hermanov brlog, dječji muzej grada Celja

Dječji muzej Hermanov brlog djeluje od 1995. godine u sklopu Muzeja novije povijesti Celje. Svojim raznolikim programom crpi inspiraciju iz riznice svjetske i slovenske povijesti, kulture i baštine na zanimljiv i razigran način. Oduševit će djecu do 12 godina i, naravno, sve one koji su u duši još uvijek djeca. Posjetitelje kroz Dječji muzej vodi maskota lisac Herman kojeg je osmislila ilustratorica Jelka Reichman.

Celje, dječji muzej
Dječji muzej Celje / foto Tanja Cvitko

Što vidjeti u Dječjem muzeju?

U muzejskom stalnom postavu uglavnom su igračke i drugi muzejski predmeti koji su neraskidivo povezani sa životom djece, zato je naročito inspirativan za one najmanje. Postoje različiti izvori putem kojih djeca stječu svoje znanje, a jedan od najboljih načina je svakako iskustveno doživljajni način. Priče i pouke koje se odnose na prikazanu kulturnu baštinu objašnjavaju prošlost i pomažu djeci da razumiju sadašnjost. Igraju ulogu u stvaranju budućnosti, ali i podižu svijest djece o njihovoj važnosti i potrebi njihovog očuvanja.

Muzejski koncept sa svojim posebnim fokusom na mališane pretvara ih iz uloge pasivnih promatrača kulturnog sadržaja u aktivne sudionike kulturnog procesa. To znači da možete slobodno eksperimentirati sa opremom Dječjeg muzeja! Ne samo da nije zabranjeno dirati eksponate, već je i skoro obavezno! Sve njihove atrakcije imaju zabavnu i edukativnu funkciju. Tako u interaktivnim izložbenim salonima možete otvarati ladice, isprobavati dječje igre, slikati se, crtati, maštati, skakati i plesati u uzbudljivom, modernom i scenografski razigranom prostoru.

Celje, dječji muzej
Dječji muzej Celje / foto Tanja Cvitko

Dječji muzej nudi šareni program za goste – godišnje nabroje čak više od deset tisuća posjetitelja – vodstva kroz izložbe, Hermanove dječje i obiteljske kreativne radionice, blagdanska druženja, lutkarske, kazališne, glazbene i plesne predstave na Hermanovoj sceni, međunarodni natječaj za dječje likovne radove, proslave rođendana, dječje buvljake, posebne programe za slovenski kulturni praznik, Međunarodni dan obitelji, Međunarodni dan muzeja, Ljetnu noć muzeja, Dane europske kulturne baštine, Dječji tjedan, Veseli dan kulture. Susreti sa stručnjacima i humanitarnim djelatnicima, predstavljanja knjiga, muzeja, muzejskih zbirki te seminari za učitelje i odgojitelje također se redovito održavaju u ovom fantastičnom muzeju.

Zašto posjetiti Dječji muzej u Celju?

Celje, dječji muzej
Dječji muzej Celje / foto Tanja Cvitko

Odgovaramo sa riječima vodstva muzeja:

Zato što pripremamo zanimljive i sadržajne izložbe i raznolike popratne programe za sve generacije. Jer muzejsko okruženje nudi doživljaj kroz predmete i priče koji su nositelji znanja i sjećanja. Jer imamo povoljne cijene ulaznica, radionica i ostalih programa. Zato što potičemo znatiželju, kreativnost i kritičko razmišljanje. Zato što je muzej pristupačan osobama s poteškoćama u kretanju i osjetilima te osobama s intelektualnim teškoćama. Jer možemo prihvatiti veći broj djece. Jer grupe po izložbama vode ljubazni i profesionalni animatori i kustosi. Jer se možemo gdje odmoriti i pojesti užinu iz ruksaka. Jer se muzej nalazi u blizini željezničkog i autobusnog kolodvora. Jer uz malo sreće imate priliku upoznati pravog Hermana Lisjaka.

Izložba Hermanov bonton u Hermanovom brlogu

Celje, dječji muzej
Izložba Hermanov bonton u Dječjem muzeju Celje / foto Tanja Cvitko

Do kraja kalendarske 2023. godine sa liscem Hermanom možete naučiti pravila lijepog ponašanja u društvu. Bonton je neraskidivo povezan s ljubaznošću, strpljivošću, prihvaćanjem različitosti, suosjećanjem, spremnošću na pomoć te pokazuje plemenitost osobe. Kako biste doživjeli što manje neugodnosti i nepromišljenih postupaka zbog neznanja, na izložbi možete pronaći odgovore kako se ispravno ponašati u različitim situacijama i okruženjima. Osvijestimo li i živimo po pravilima, koja zapravo i nisu toliko zahtjevna, time ćemo pridonijeti boljim i ugodnijim odnosima u društvu.

Dječji muzej u Celju korak je do muzeja lutaka u Mariboru

Osim što djeci daje dovoljno prostora za igru ​​i kreativnost, Dječji muzej ih također pokušava poučiti o važnosti temeljnih ljudskih vrijednosti. Samo ispreplitanjem povijesnih i suvremenih društveno angažiranih sadržaja možemo pomoći najmlađima da lakše razumiju svijet.

Pokažite i vi svojim mališanima koliko je posjeta muzejima bitna i zabavna, nostalgijom se podsjetite vlastitog djetinjstva u edukativnoj zabavnoj avanturi, prolistajte stare knjige i udžbenike, nastavna sredstva i pomagala te se pritom poigrajte starim igračkama kao malim podsjetnikom na prošla vremena i drugačije načine zabave.

Trebate više od toga za sretan muzejski dječji dan?

A kad ste već u Celju, skoknite do susjednog grada Maribora kojeg vam na portalu predstavljamo u serijalu mariborskih priča! Kazalište lutaka Maribor očekuje vas sa svojim manjim muzejem lutaka.

Stižete za manje od jednog školskog sata vožnje autom ili vlakom!

Naslovna fotografija: Dječji muzej Celje / foto Tanja Cvitko

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.