Houston we have a problem! Napušteni aerodrom kod Plitvica misteriozna, ali i opasna avantura

Napušteni aerodrom Željava u blizini Plitvičkih jezera, iako derutan i godinama zapušten, misteriozna je turistička atrakcija koju posjećuju brojni izletnici. Nevjerojatan kompleks proteže se na 7 milijuna kvadrata i sastoji se od bivšeg vojnog objekta, piste i tunela. Posjetitelji željni istraživanja mističnog objekta lutaju zapuštenim pistama u potrazi za najvećom atrakcijom, starim avionom Douglas C-47 kojeg ćete lako prepoznati zbog Instagrama. Upravo ovaj avion zvijezda je društvenih mreža.

Foto: Instagram – Kristijan Čolak (@chriscolak)

Ovaj avion koji je mamac za istraživanje napuštene Željave, originalno je služio za prijevoz padobranaca. Navodno ga je Tito dobio kao poklon po završetku II. Svjetskog rata. Pronaći ćete ga na samom ulazu u Željavu, a posjetitelji rado razgledaju i unutrašnjost aviona kako bi napravili savršeni selfie.

Foto: Instagram @cara.pasta

“Houston we have a problem” – dokumentarac zaslužan za interes za Željavu

Dokumentarni film slovenskog redatelja Žige Virca “Huston we have a problem!”, koji se bavi svemirskim programom bivše države, nastao je u tunelima Željave i zaslužan je za popularnost ovog mjesta.

Željava kodnog imena “Klek Objekt 505” što je naziv podzemnog dijela zračne luke, jedan je od najskupljih projekata bivše države. Gradio se punih 13 godina od 1955. do 1968. godine.

Aerodrom Željava kod Plitvičkih jezera
Foto: Dorian Dražić-Karalić

Objekt je mogao primiti 120 aviona, a sastoji se od pet pista i mreže tunela duge preko tri kilometra. Postoji 4 ulaza u tunele, a građeni su u obliku aviona MIG 21 i često ćete slike ulaza pronaći na društvenim mrežama. Tuneli su mračni i veliki pa se većina izletnika ipak zadrži samo na ulazima i ne uputi se u istraživanje 3 i pol kilometarske mreže tunela Željave.

Vojna utvrda bila je konstruirana tako da može izdržati i atomsku bombu. Ovdje su se nalazile i ogromne zalihe hrane i pića kako bi u slučaju katastrofe vojnici mogli preživjeti mjesec dana.

Tijekom Domovinskog rata objekt je minirala i uništila JNA. Danas su vanjski objekti potpuno uništeni, piste obrasle korovom, a tuneli kao savršena kulisa za horor filmove. Ipak iako pomalo jezivo i opasno mjesto često je odredište izletnika u potrazi za mističnim iskustvom.

Iako ćete fotografije koje mame na istraživanje naći na svim društvenim mrežama važno je znati kako su tuneli u iznimno lošem stanju. Zapravo treba naglasiti kako je ulaz opasan jer prijeti opasnost od potpunog urušavanja. Također zrak bi mogao biti onečišćen opasnim i otrovnim spojevima pa dobro razmislite prije nego se uputite u istraživanje ovog napuštenog objekta.

Kada govorimo kako je ovaj izlet opasna avantura tome svjedoči i podatak, koji se često nalazi na internetu, da je i dalje moguće kako je područje oko baze minirano. Zbog toga je kretanje sigurno samo na betonskim i asfaltiranim površinama. Vrlo često ovdje će vas dočekati i policija jer je ovo pogranično područje i ustaljena migrantska ruta.

Naslovna fotografija: Dorian Dražić-Karalić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.