Hrvati uvjereni: Zadarski Pozdrav suncu dio je filmskog hita “Don’t look up”

- Oglas -

U najnovijem Netflixovom hitu Don’t look up u kojem su glavne zvijezde Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence i Meryl Streep pojavljuje se i zadarski Pozdrav suncu. Jeste li ga uočili?

UPOZORENJE: U nastavku tekst sadrži spoilere!

Zadarska instalacija Pozdrav suncu čini se dio je Netflixove parodije o kojoj ovih dana bruji svjetska javnost. Naime pred kraj filma pojavljuju se scene sa raznih krajeva svijeta u kojemu ljudi gledaju prema nebu iščekujući udar meteora, a jedna scena čini se upravo kao naša poznata instalacija Pozdrav suncu u Zadru. No u lokacijama snimanja nije navedena Hrvatska te je očito u filmu korištena shot snimka.

Vijest se brzo širi našim medijima pa se tako podiže i sve veća prašina oko Netflixovog filma kojemu kritičari već predviđaju Oskara. Spomenuo ga je i premijer pa je ovaj film zauzeo popriličan medijski prostor u Lijepoj našoj.

Zadrani su posebno ponosni pa su se i institucije zadarskog turističkog sektora već na društvenim mrežama pohvalile kadrom u mega filmskom hitu.

Ova poznata instalacija Pozdrav suncu je zapravo 22 metarski krug u mramornom pločniku s ugrađenim solarnim pločama. Tijekom dana ploče prikupljaju sunčevu svijetlost i pretvaraju je u električnu energiju. Najbolje vrijeme za posjetiti Pozdrav suncu je tik prije sutona jer ćete tada moći uživati u poznatom zadarskom zalasku sunca. Za njega je čak engleski filmski redatelj Alfred Hitchcock rekao kako je najljepši na svijetu, ljepši i od onog na Floridi. Nakon zalaska sunca, 10.000 žarulja stvara različite svjetlosne efekte u bojama.

Naslovna fotografija: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.