Hrvatska zakonima, ali i ponudom sve privlačnija digitalnim nomadima

Prema službenoj definiciji digitalni nomad je državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske. Krajem studenog u Hrvatskom saboru izglasan je novi Zakon o strancima, prema kojemu su se regulirale vize za digitalne nomade, a ukinute su i godišnje kvote za zapošljavanje stranaca. Tako državljanin treće zemlje sada može boraviti u Hrvatskoj na kratkotrajnom, privremenom, dugotrajnom ili stalnom boravku. Dakle stvoreni su preduvjeti kojima se u hrvatske destinacije mogu privući digitalni nomadi iz cijeloga svijeta.

OSNOVANA UDRUGA DIGITALNIH NOMADA HRVATSKE

Nakon inicijative za uvođenje viza za digitalne nomade koja je urodila plodom, pokrenuta je Udruga digitalnih nomada Hrvatske. Iza novoosnovane udruge, otkriva portal HrTurizam.hr, stoje poznati ambasadori digitalnih nomada u Hrvatskoj: Jan de Jong iz tvrtke Webpower Adria i Tanja J. Polegubić iz Saltwater Workspace.

Zajedno ćemo se ujediniti i služiti digitalnim nomadima u Hrvatskoj, ističe Jan de Jong u objavi o osnivanju udruge na Linkedinu te dodaje:

– Čini se kako će Hrvatska biti ne samo među prvim zemljama na svijetu koja je primila digitalne nomade, već ćemo imati i jedan od najatraktivnijih viznih programa. Promjena zakona u Hrvatskoj, u cilju dobrodošlice digitalnim nomadima, bio je samo početak velikog i uzbudljivog putovanja. Hrvatska ima priliku pozicionirati se među vodeće svjetske destinacije. Puno je posla pred nama – i u privatnom i u javnom sektoru. To je razlog zašto smo se željeli organizirati u udrugu, istaknuo je Jan de Jong.

Na inicijativu Jan de Jonga u kolovozu je održan sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem na kojem se razgovaralo o zakonskoj regulativi, a koja bi do kraja ove ili početkom sljedeće godine trebala omogućiti slobodan ulaz i rad digitalnim nomadima. Održana je i prva međunarodna konferencija za digitalne nomade u Hrvatskoj, točnije u Dubrovniku.

PET PRIMARNIH CILJEVA

Udruga će imati pet primanih ciljeva, ističe Tanja J. Polegubić, a misija je biti podrška digitalnim nomadima koji žele doći, odnosno preseliti svoj ured u Hrvatsku. Također, žele stvarati zajednice, surađivati i pomagati s destinacijama kako privući digitalne nomade, spajati ih sa sveučilištima i tvrtkama.

– Prvi cilj je dati digitalnim nomadima sve opće informacije o životu i radu u Hrvatskoj kao digitalnom nomadu. Drugo je edukacija, od raznih radionica i program koje će izvoditi digitalni nomadi, do suradnje s raznim fakultetima, tvrtkama i dati pozitivan primjer kako se i iz Hrvatske može raditi na globalnom tržištu. Također, želimo biti podrška i destinacijama na temu kako privući i zadržati digitalne nomade u svojim gradovima ili regijama. Jedan od glavnih ciljeva je stvarati i razvijati zajednicu digitalnih nomada u cijeloj Hrvatskoj, kao i program certificiranja partnera. I zadnji primarni cilj Udruge je biti legitimni predstavnik digitalnih nomada u Hrvatskoj. Što znači kako ćemo imati informacije koji su problemi i izazovi u stvarnom životu digitalnih nomada u Hrvatskoj te iste komunicirati prema nadležnim ministarstvima i gradovima kako bi poboljšali, nadogradili i riješili sve eventualne nedostatke i izazove koje imaju digitalni nomadi u Hrvatskoj, istaknula je Polegubić.

DIGITALNI NOMADI DOBRODOŠLI U HRVATSKE HOTELE I KAMPOVE

Već smo pisali kako je Valamar u svoja dva kamping ljetovališta, koja su otvorena tokom cijele godine, uvrstio uslugu najma smještaja za dulji boravak, odnosno long stay uslugu od minimalno mjesec dana. U prestižnom Istra Premium Camping Resortu 5* u Funtani kraj Poreča svoj ured možete zamijeniti camping homeovima već od 550 eura mjesečno za minimalno 30 dana boravka. U Ježevac Premium Camping Resortu 4* možete raditi i uživati već od 440 eura mjesečno za minimalno 30 dana boravka.

Novom trendu priključio se i Falkensteiner, koji je ponudio Premium apartmane Senia upravo digitalnim nomadima i poslovnim ljudima kroz dugoročni najam u resortu Punta Skala. Ponuda Welcome Home Office se bazira na minimalno sedam noćenja, s cijenom od 80 eura po danu.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.