Capriccia centar u Nebojanu nezaobilazna je adrenalinska avantura

U srcu Sisačko-Moslavačke županije, u malom Nebojanu, postoji mjesto, Capriccia centar, koje nudi jedinstveni doživljaj – adrenalin, rekreaciju, opuštanje, domaće namirnice – sve na jednom mjestu. Ovaj predio nedaleko Petrinje krasi očuvana priroda i nestvaran mir, a zbog blizine rijeke Kupe, vrlo je razvijen riječni turizam. Mnogim Petrinjcima Nebojan je omiljeno izletište, a neki tu imaju i vikendice.

Capriccia centar u Nebojanu
Izvor fotografija: Capriccia centar

Ruralno uređena okućnica Capriccia centra s mnoštvom cvijeća te drugih ukrasnih biljaka i detalja osvojit će vas na prvu. U ponudi su bungalovi uređeni u vojnom stilu, klimatizirani, opremljeni svim blagodatima civilizacije, sanitarni čvor, tuš kabina i wellness bačva za potpuni ugođaj u zimskom periodu. Za ljetno doba, u ponudi je bazen koji posebno najmlađim posjetiteljima donosi hrpu zabave i veselja. Okoliš je pomno uređen, a nudi se mnoštvo adrenalinskih sadržaja.

Capriccia centar – staro imanje pretvorili u pravu adrenalinsku avanturu

Vlasnici Capriccia centra u Nebojanu, Ivančica Kudlek i Miroslav Milošić, kažu da je sve krenulo od obiteljskog odmora u Istri kada su djeca iskazala želju za paintball-om. S obzirom da su tada vladale visoke temperature, Ivančica je tražila izgovore da ipak ne idu na takve aktivnosti pa je u jednom trenutku čak djeci obećala da će im kod kuće napraviti paintball teren. Nije bilo druge nego obećano ostvariti te je već prvih dana nakon odmora u Istri krenula s planovima o adrenalinskoj avanturi na Banovini.

Capriccia centar u Nebojanu
Izvor fotografija: Capriccia centar

Ivančica danas već 24 godine vodi frizerski salon u Petrinji. Po povratku s odmora koje se spominje, otišla je proširiti djelatnost na sport, zabavu i rekreaciju te je krajem ljeta 2015. godine počela izgradnja paintball terena. Odlučila je staro imanje pretvoriti u centar koji bi na jednom mjestu objedinio brojne zabavne aktivnosti.

Aktivirali i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo

Capriccia centar u Nebojanu službeno je otvorio svoja vrata za posjetitelje u travnju 2016. godine. Između ostaloga, organiziraju rođendane, team building, vrtićka i školska događanja, momačke i djevojačke večeri pa čak i vjenčanja. Staru kuću su uredili i registrirali kao ruralnu kuću za odmor, a Ivančica je aktivirala i svoj OPG koji godinama prije nije bio aktivan zbog brojnih drugih poslovnih i privatnih obveza. Naime, zemlja i životinje traže slugu, a ne gospodara.

Capriccia centar u Nebojanu
Izvor fotografija: Capriccia centar

Centar smo zamislili kao mjesto opuštanja i intime gdje caruje pozitivna atmosfera. Želja nam je da se sa svakim gostom ili grupom radi individualno u unaprijed dogovorenim terminima. Ovo posebno mjesto i ponuda aktivnosti podsjeća odrasle na vrijeme kada su bili bezbrižna djeca, a mladima pruža potpunu slobodu i mogućnost izbacivanja viška energije, govore Miroslav i Ivančica.

U Capriccia centru svaki gost je važan

Gosti pristižu i iz drugih županija pa čak i iz inozemstva. Dobar glas daleko se čuje, a u Capriccia centru svaki gost je važan i dobrodošao. Oko svih se potrude i svakome se od srca daruje vrijeme i osmijeh pa iz Nebojana nećete izaći bez plana da se ponovno vratite. Domaćini smatraju da je čovjek najbitniji i da posjetiteljima treba pružiti dodanu vrijednost u obliku iskrene dobrodošlice. Za sada se to pokazuje kao pravi recept za uspjeh.

Capriccia centar u Nebojanu
Izvor fotografija: Capriccia centar

Ljudi su uglavnom nepovjerljivo gledali Miroslava i Ivančicu kada su krenuli u ovaj posao. Danas im ide dovoljno dobro da mogu planirati dodatna ulaganja. Novo i drugačije – to je ono što gosti traže. Potvrda da dobro rade brojna su priznanja dobivena od početka otvaranja Centra. Prepoznao ih je Grad Petrinja, Turistička zajednica, Sisačko-Moslavačka županija. Od Kluba članova Selo dobili su 2017. godine posebno priznanje – Suncokret ruralnog turizma – za animaciju u ruralnom turizmu za projekt Adrenalinska avantura na Banovini. Inače, u projekt Suncokret ruralnog turizma uključeni su poduzetnici, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, zadruge, udruge iz cijele Hrvatske, jedinice područne i lokalne samouprave te turističke zajednice.

Sve funkcionira zahvaljujući nesebičnom radu i trudu svih članova obitelji

Zahvaljujući velikoj složnoj obitelji koja je s radošću prionula poslu, u kratkom roku uspjeli su Capriccia Centar u Nebojanu dovesti u funkciju. Imaju petoro djece od kojih dvoje već odraslih pa su se aktivirali i zetovi. Svi su se uhvatili posla i u vrlo kratkom roku osposobili teren na kojem se mogao organizirati paintball. Ima tu prirodnih zaklona i onih novostvorenih, ali u svaki je utkana ljubav jer se sve radilo sa srcem. I tako je zapravo krenula njihova turistička priča.

quad
Izvor fotografija: Capriccia centar

Počeli su pristizati posjetitelji koji su sa sobom donijeli razne ideje pa su tako oni sukreatori cijele priče koja danas diše punim plućima. Napravili su paintball kuću koja služi kao sklonište u hladnije dane, ali i mjesto okrijepe i druženja. Slijedio je prostor za streličarstvo, nabavka berg vozila i izrada staze. Danas imaju i teren za nogomet, kuglanu, dječje igralište, quad vozila za djecu i odrasle. Moguće je skijanje na travi i mnoge druge igre natjecateljskog duha. Ne smijemo zaboraviti neizbježan prostor za roštiljanje, peku i kuhanje kotlića.

hrana, gastronomija
Izvor fotografija: Capriccia centar

Trendove u turizmu treba neprestano pratiti

Razmišljaju na koji još način privući goste pa im se tako po glavi mota ideja o safari avanturi koja bi bila spoj uzbuđenja i edukacije. Voljeli bi postaviti stijenu za penjanje i zip-line, ali i druge novosti koje jamče nezaboravan događaj. Smatraju da trendove u turizmu treba neprestano pratiti jer se oni u današnje vrijeme vrlo brzo mijenjaju. Cilj im je postati brend za koji će se čuti i van granica Hrvatske, no svjesni su da za to treba vremena, truda i novaca. Ono što je najljepše u svemu je pozitiva kojom zrače i koja ne daje povod sumnji da će ova vrijedna obitelj ostvariti zacrtano.

U Capriccia centar u Nebojanu iz Petrinje je moguće doći biciklom jer je smješten na cikloturističkoj karti grada. naime do sela Nebojan vodi tzv. zelena ruta koja je nešto duža od ostalih, ali ovdje se ljeti možete osvježiti u bazenu pa je lakše odvoziti natrag do Petrinje, grada smještenog na desnoj obali Kupe, na ušću Petrinjčice. Ovaj grad može se pohvaliti povoljnim geoprometnim položajem. Naime, smješten je na križanju prometnica koje sjeverozapadnu Hrvatsku, pa tako i Zagreb, spajaju s Banovinom, odnosno Bosnom i Hercegovinom, a prostor Korduna i Banovine s Posavinom.

Capriccia centar u Nebojanu
Izvor fotografija: Capriccia centar

U okolici postoje brojne utvrde, njeguje se tradicija, narodne nošnje očaravaju

Petrinjski kraj bogat je utvrdama pa se u okolici mogu razgledati Klinac grad, Pecki grad, Čuntić grad, Gorski grad ili pak utvrda Hrastovica. Prošlost grada Petrinje i Banovine kao graničnog područja, ostavila je brojne tragove u spomeničkoj baštini. Od kulturne baštine pod zaštitom najznačajnija je gradska jezgra Petrinje, odnosno niz jednokatnih kuća i javnih građevina koji obrubljuju središnji gradski park, građenih u stilu kasnog baroka i klasicizma. Međutim, uslijed ratnih razaranja i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, veći dio objekata u gradskoj jezgri zahtjeva kompletnu obnovu.

Petrinja i njena okolna sela i naselja poznata su po očuvanju tradicije folklora i njegovanju stare izvorne baštine. Brojna kulturno umjetnička društva svojim radom doprinose očuvanju starih običaja, pjesama i plesova, a ističu se ljepotom i raznolikošću narodnih nošnji, od kojih su neke sačuvane od davnina i stare su i više od stotinu godina.

streličarstvo
Izvor fotografija: Capriccia centar

Tematske staze, šetnice, cikloturističke rute samo su dio ponude za aktivne turiste

Okolica nudi velik broj tematskih ruta koje su atraktivne s povijesnog, kulturnog i društvenog aspekta te pružaju nezaboravan doživljaj svojim gostima. Ako ste željni dodatnog znanja o prirodnim, kulturnim i povijesnim znamenitostima grada, tematske staze su idealan izbor za vas. Tako možete put bana Jelačića, put kestena ili poučnu stazu Hrastovčanka. Ne treba zaboraviti i petrinjsku šetnicu. Radi se o kružnoj i poučno-rekreativnoj stazi dugoj 6,6 kilometara. Dio šetnice koji vodi uzvodno nasipom uz rijeku Petrinjčicu do bolničkoga mosta naziva se Šetalište Josipa Kajetana Knežića. Za obilazak šetnice valja pratiti žute oznake lista lipe srcolika oblika koji je prepoznatljiv vizualni simbol Petrinje kao maloga grada velikoga srca.

///Camino Banovina tjedan – pet dana duhovnog doživljaja

odmori se, nebojan
Izvor fotografije: Capriccia centar

Spomenimo još petrinjske ciklo rute koje se stapaju sa županijskim. One se nadalje povezuju sa Savskom cikloturističkom rutom koja povezuje Zagreb s parkom prirode Lonjsko polje. Rute prolaze asfaltiranim prometnicama različite kvalitete, većinom lokalnim, slabo prometnim cestama, a jednim dijelom i državnim cestama. Pogodne su za sve vrste cikloturista, od rekreativaca do sportaša, kao i za zaljubljenike adrenalina s obzirom da jedna od ruta vodi makadamskom šumskom cestom po Hrastovačkoj gori. Na području grada uspostavljene su i znakovima označene četiri ciklo rute s oznakom LR i pripadajućim brojem.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.