Idemo u Liku: Idealni uvjeti za sanjkanje ovog vikenda na Cvituši

Sunčano vrijeme uz jutarnje minuse idealno je za sanjkanje, a omiljeno sanjkalište u Lici je Cvituša. U općini Lovinac na Velebitu, a tako blizu mora smjestilo se ovo popularno sanjkalište na brdu Cvituša sa snježnim toboganom dugim 300 metara što su odlične mjere za dobar zalet na sanjkama.

Na ovom sanjkalištu osim idiličnih uvjeta za sanjkanje mnogi su napravili i svoje prve skijaške korake. Mališani oduševljeni, a ni roditeljima ovdje nije dosadno. Osim uživanja na suncu tu je i gastronomsku ponuda ličkih specijaliteta u kućicama uz ognjište. Uz rekreaciju za djecu i odrasle te gastronomsku ponudu na izletištu se nalazi i mala suvenirnica u kojoj se, uz službene suvenire Cvituše poput majica, kapa, šalica, magneta pa i razglednica, mogu pronaći i proizvodi lokalnih OPG-ova Like na kojim možete kupiti lički med, sokove, domaći pekmez, nadaleko poznate ličke sireve te prirodnu kozmetiku i čajeve.

Planinarenje ili biciklizam – adrenalina ovdje ima napretek

Svakog vikenda ovdje su Dalmatinci željni snijega, ali i Slavonci u potrazi za zimskim radostima. Svojim slikovitim panoramama i prirodnim ljepotama lovinački kraj postaje idealno mjesto za ljubitelje vožnje biciklom kroz prirodu, a označene staze nude izbor itinerera gdje svatko može pronaći ponešto za sebe.

Ovaj dio Like obiluje prirodnim ljepotama, pitkom vodom i čistim zrakom. Ličani su tradicionalno gostoljubivi te se svaki gost osjeća kao kod kuće. Rado će vam ovdje domaćini otkriti tajne svoje dugovječnosti i ljepote duha. Tradicijsko stočarstvo, tisućljetna povijest kraja, čiste rijeke, nedirnut krajolik, zdrava hrana i brojne vrste ljekovitog i aromatičnog bilja, tajne su ovog, još neotkrivenog kutka Hrvatske.

Velebitski vrhovi

Upravo u ovom dijelu Like nalaze se velebitski vrhovi Sveto brdo (1752 m) i Babin vrh (1744 m). Sveto brdo visine 1752 metara i drugi je to po visini vrh Velebita i najviši vrh Općine Lovinac. Nalazi se na jugoistočnom kraku planine, i pripada vrhuncima Južnog Velebita, gdje se i nalazi najviši vrh Velebita – poznati Vaganski vrh koji se nalazi na 1757 metara nadmorske visine.

Od Svetog brda i Babinog vrha, na primorsku se stranu, spuštaju strmoglave stijene završavajući gotovo 1000 metara duboko u Velikoj Paklenici. Na ličku se stranu planinski hrbat, također strmo spušta linijom ličkog rasjeda prema Lovincu, ali tu je krš puno pitomiji i zeleniji, dok zimi ovdje vlada carstvo bjeline. U reljefnom smislu ovo je prostor neobične ljepote i predstavlja pravi primjer dinarskog krškog krajolika.

Naslovna fotografija: FB Izletište Cvituša – Sanjkalište, Izvor: Web Općina Lovinac

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.