Zemlja lutalica: Planine, pustinja i bogata kultura najveći su turistički potencijali Kazahstana

Jeste li znali da Kazahstan ima najdužu kopnenu neprekinutu granicu na svijetu?

Protežući se više od 7500 kilometara, granica Kazahstana s Rusijom najduža je kontinuirana granica u globalnim omjerima. Druga je najduža po ukupnoj duljini nakon kanadsko-američke granice koja iznosi 8891 kilometar.

Kazahstan je, nadalje, izrazito etnički raznolik, dom nevjerojatnih 120 etničkih skupina i nacionalnosti. Nakon Kazaha, najveće etničke skupine, slijede Rusi, Ukrajinci i Uzbeci. Nacionalno piće je fermentirano konjsko mlijeko, kumis, blago kiselkastog okusa.

Riječ je i o najvećoj zemlji na svijetu bez izlaza na more. Dakle, deveta je po veličini država na svijetu te najveća zemlja bez izlaza na ocean. Glavni izvori vode za stanovnike potječu iz ledenjaka, prirodnih jezera i akumulacija.

Kazahstan
Foto: German Engelgardt / Unsplash

Zemlja lutalica

Ime Kazakh prevodi se kao lutalica ili neovisnost što govori o drevnoj povijesti nacije kao nomada i duboko ukorijenjenom duhu neovisnosti u ovoj kulturi. Kazahstan doslovno znači Zemlja lutalica.

Jezero Balkhash nosi titulu 15. najvećeg jezera na svijetu i jednog od najvećih u cijeloj Aziji. Prostirući se na 16.400 četvornih kilometara, njegova veličina oduzima dah. Međutim, ono što ga doista čini jedinstvenim je prirodni fenomen – na zapadu je jezero slatkovodno, a na istoku slano.

Kazahstan se ponosi s pet UNESCO-vih lokacija. Za zemlju ovolike veličine, ne radi se o značajnom broju, međutim ta su mjesta veličanstvena. Tri su kulturne i dvije prirodne znamenitosti.

Od petroglifa Tamgalije do netaknutih jezera Saryarka, raznolikost kulturnih i prirodnih UNESCO-vih lokacija govori o obilju čarobnih krajolika i povijesnih ljepota diljem zemlje.

Divljina

Sa svojom raznolikom prirodom i netaknutim krajolicima, Kazahstan putnicima nudi nebrojene ljepote i doživljaje. Brojni nacionalni parkovi obiluju stazama kojima ljubitelji prirode mogu sigurno prolaziti.

Osim netaknute prirode, u pansionima se može doživjeti autentični ugođaj i gostoprimstvo domaćina. Jedan od primjera je jezero Kolsai u planinama 300 kilometara udaljeno od Almatija gdje osim navedenoga možete uživati u istinskoj divljini.

Regija Almaty

Almaty je poznat kao najveće kulturno središte Kazahstana. To je jedan od očaravajućih gradova ove države koji nudi prekrasne vizure. Visoke planine prekrivene snijegom stvaraju čarobnu pozadinu za fotografiranje.

Regija Almaty trenutno je daleko najrazvijenija u državi pa treba spriječiti negativne utjecaje prekomjernog turizma na okoliš te preusmjeriti dio turista na druge destinacije koje su podjednako atraktivne, smatraju turistički stručnjaci.

Put svile

Prema riječima Kairata Sadvakassova, zamjenika predsjednika Kazahstanske turističke nacionalne kompanije, ekoturizam i turizam kulturne baštine najatraktivniji su oblici turizma koje Kazahstan može ponuditi. On savjetuje posjet Turkistanu koji je “biser Puta svile”.

Europljani nisu zainteresirani za Put svile samo kao trgovački put, već ih zanima istraživanje drevne arhitekture i arheoloških nalazišta koja otkrivaju civilizaciju jedinstvene mješavine nomadskog i sjedilačkog načina života. Kazahstan još nije u potpunosti shvatio svoj veliki turistički potencijal.

Koliko je dana dovoljno za posjet zemlji s toliko različitih kultura? Želite li dublje proniknuti u povijest, kulturu i atmosferu, trajanje puta od tjedan dana će dostajati. Međutim, produžetak na još tjedan dana pružio bi mnogo bolji dojam.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.