Ilok Delicium Mundi – dva dana kulture i delicija Srijema

Manifestacija Ilok Delicium Mundi, koja će imati predznak humanitarne, objedinit će vrijednosti Srijema i hrvatskog Podunavlja. Naime, Festival kulture i delicija Srijema održat će se 2. i 3. srpnja i predstavit će novi naziv, autentičan i prepoznatljiv – Ilok Delicium Mundi.

Ilok Delicium Mundi

I upravo je taj naziv i dolikuje gradu Iloku, smještenom povrh zelenog mora bogatih vinograda Srijema, sljubljenih s blagim obroncima Fruške gore u padu do veličanstvenog, modrog Dunava. Naziv Delicium Mundi za Ilok prepoznat je već u Rimsko doba, a posjetitelji će nakon posjeta Iloku sami odlučiti asocira li ih na rajski ili slasni centar svijeta.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Poveznica s dugom poviješću vidljiva je već i na novom logu manifestacije asocira na novčić s likom posljednjeg hrvatskog kralja Nikole Iločkog. On je bio najpoznatiji gospodar grada Iloka, hrvatski velikaš iz stare slavonske obitelji. Nikola je također bio drugi najvažniji čovjek u Ugarskoj, nakon kralja. Za vladavine Nikole Iločkog Ilok je proživljavao svoje “zlatno doba”. Priča o povijesti i Nikoli Iločkom ispričat će se kroz program u atriju dvorca Odescalchi, izgrađenom na temeljima dvora Nikole Iločkog.

Ove godine, zbog pandemijskih mjera, okupit će se vinari iz Iloka s ponudom degustacije vina. Vrijedne vinare moglo bi se nazvati i vinskim umjetnicima, koji na prometno izoliranom i pomalo zaboravljenom početku Hrvatske stvaraju, u svojim vinogradima, za nepce najreprezentativnija hrvatska tekuća zlatna čuda, ovjenčana mnogobrojnim priznanjima i nagradama. Iz svoje slavonske ravnice promoviraju Hrvatsku širom svijeta.

U atriju Muzeja tako će goste dočekati: Vinarija Buhač, Vinarija Stipetić, OPG Izvor života, Vinarija Burnaz, Vinarija Čobanković, Vinarija Dragun, Iločki podrumi, Vinarija Knezović, Vinarija Podrumi Krešić, Vinarija Podrum Marija, Vinarija Trs, Vinarija Vinar j.d.o.o., Vinarija Zajac, Vinarija Zima i drugi…

U sklopu manifestacije Ilok Delicium Mundi organizira se i “Srijemski stol”. Tako će posjetitelji moći kušati poznata autohtona riblja i mesna jela, karakterističnog srijemskog štiha pripremljena po recepturi tradicijskog restorana “Stari podrum”, Iločkih podruma.

U kulturnom i zabavnom dijelu programa posjetitelji će uživati u poeziji posvećenoj gradu Iloku, Dunavu i plemenitom vinu, a mladi Iločani nastupit će u kostimima poznatih povijesnih osoba Iloka i Srijema. Tu su još i dva koncerta: 2. srpnja nastupit će Dominik i Co., a dana kasnije u Ilok dolazi slavonska glazbena zvijezda Marko Kutlić.

Manifestacija je i humanitarnog karaktera, a kupnjom čaše prikupljat će se simbolične donacije. Cjelokupni iznos donira se za obnovu obiteljske kuće za sedmeročlanu obitelj iz Mošćenica kod Petrinje, oštećene u potresu.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.