INTERPRET EUROPE – Da se ne pozabi, da se ne zatare!

Da se ne pozabi, da se ne zatare! 

Upravo to je zasigurno, negdje u sebi, pjevušila grupa desetero budućih Interpretatora baštine kada su se okupili prošlog vikenda u Žminju na prvom dijelu edukacije o Interpretaciji europske udruge Interpret Europe u Žminju.

Vjerojatno ste već čuli za Čakavsku kuću u Žminju gdje se njeguje baština specifičnog žminjskog govora, zatim za Žminjski rićin, pa za žminjske konobe koje žele očuvati tradicionalnu gastronomiju, da ne spominjemo posebno kiseli kapuz na Žminjskoj bartulji kao i Istarski festival pašte Zad kaštela, gdje se pije rakija od Šantule, Minje i Fijoca…

STVARAJU DOŽIVLJAJE KOJI SU MOTIV DOLASKA

Ali, postoji još puno skrivene baštine i tajni koje krije ovaj kraj. Znate da je ponekad ono najbitnije oku nevidljivo. U Turističkoj zajednici Općine Žminj to su prepoznali i odlučili se još više posvetiti svojoj jedinstvenoj baštini i vlastitim prednostima kako bi ju sačuvali i za slijedeće generacije. A kako bi to bilo moguće – moramo baštinu više razumjeti.

I, moguće je! Interpret Europe je udruga koja je razvila metode i alate kojima baštinu, inače opisanu stručnim i znanstvenim jezikom, „prevodimo“ na običan i zanimljiv „jezik“ približavajući ju na taj način našim osjetilima, ali i osjećajima. Stvarajući tako nezaboravne doživljaje koji su inspiracija i motiv za putovanja.

Polaznici ovog tečaja interpretacije baštine kroz brojne zabavne radionice i vježbe stjecali su vještine kojima će moći, kao najbolji ambasadori, na kreativan i zanimljiv način predstavljati našu baštinu.

-Uz stručno vodstvo ovlaštenog trenera interpretacije, Dubravka Fijačka, i asistenticu Vidu Ungar, polaznici, već poznati kao tradicionalno dobri domaćini, kroz 2 vikenda intenzivnog rada na vlastitim vještinama, postat će još jedna sjajna točka žminjske turističke ponude i kreatori doživljaja, toliko važnih današnjim posjetiteljima. Žminj ovime definitivno dokazuje da od sada svi putevi interpretacije vode u ovaj predivan istarski gradić. Ma, već dobro znate da svi putevi u Istri vode u Žminj!- poručili su organizatori.

Izvor: TZ Žminj

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.