Istarske toplice – oaza netaknute prirode i ljekovite vode

Legenda o nastanku ljekovite vode

U srcu Motovunske šume i uz dolinu rijeke Mirne nalazi se sakrivena oaza netaknute prirodne ljepote i ljekovite vode – lokalitet Istarske Toplice.To su jedine toplice u Istri – Lječilište Istarske toplice, smještene između grada tartufa Livada i grada Velih i Malih vrata Buzeta. Termalna mineralna voda bogata je sumporom i 40 drugih minerala,dokazano najbolja termalna voda u Hrvatskoj ,koja pomaže u liječenju reumatskih i drugih oboljenja.Poznata još iz antičkih vremena o čemu svjedoče nalazišta novca i kameni spomenici, već tada je korištena za liječenje reumatskih  bolesti. Zanimljivo je da se i Napoleonova vojska kupala u tom izvoru. Zapisi biskupa Tomasinija iz 18.st.govore “kako se seljaci kupaju u vodi i ozdravljaju”.

Okoliš je zaštićeni krajobraz gdje se mogu pronaći rjetke biljne vrste kao cvijet Tomasinijeva merinka i druge biljne i životinjske zaštićene vrste.

Podno stijene nalazi se termalni izvor od kojeg vodi Križni put sv. Stjepana  sa postajama i Golgotom, do vrha stijene Gorostas na kojem ćete naći ruševnu crkvicu Svetog Stjepana sa kojeg se prostire predivan pogled na dolinu Mirne, Motovun i Motovunsku šumu.
Uz stijenu Gorostas ili Stijenu svetog Stjepana vezana je Legenda o nastanku ljekovite vode. Djevojku iz sela su osudili na nemoral, te se ona zavjetovala Gospi i rekla “ako sam poštena neka poteče voda ki će zdraviti jude, ko sam nepoštena neka umren”.

Tako i bi…i danas tu ljudi ozdravljaju. Putem stijene može se doći do starog kamenoloma, produžiti do bajkovitog Završja u kojem je 2017 .g. bio sniman film Robin Hood, te je imenovan na Berlinskom filmskom festivalu ove godine za srebrno drugo mjesto poželjne filmske lokacije.Želite li šetati, pješačiti, biciklirati, idite Putem meda i maslinovog ulja, doći ćete do Motovunske šume u kojoj se krije istarsko skriveno blago, Kralj Tartuf.

U blizini je i mjestašce Livade u kojoj se nalazi replika tartufa rekordera teškog više od 1,3 kilograma, koji je 1999. godine nađen upravo u Livadama te ušao u Guinessovu knjigu rekorda kao najteži dotad nađeni na svijetu. Put se nastavlja na Parenzanu. U samom Lječilištu je Kapelica posvećena Majci Božjoj od zdravlja, koja je izgrađena prema simbolici Evanđelja.
Svi putevi  vode u Istarske Toplice, oazu netaknute prirode i zdravlja i svi putevi vode iz Istarskih Toplica u čari istarskih gradića i sela.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.