Istraživanje biciklom, u trku ili viseći sa stijene – sve to možete u Poreču

Zima je u pravilu doba bez šušura, bez puno događanja i manifestacija. I dok neki jedva čekaju da prođe, drugi u njoj uživaju upravo zato što nema gužve i kamo god da odu, guštaju u osjećaju da je mjesto u kojem su samo njihovo. Ako pripadate ovim drugima, evo kako istražiti Poreč i njegovu okolicu bez zamornih gužvi i u svom vlastitom ritmu.

Urbanim tipovima preporučit ćemo laganu šetnju starim gradom. Stara jezgra Poreča svakim svojim kamenom svjedoči o povijesti građenoj više od 2000 godina. Izgubite se u kamenim uličicama starogradske jezgre u čijem vas labirintu očekuju trg Marafor, rimske ulice, prekrasne palače i biser koji oduzima dah – Eufrazijeva bazilika. Tu su i šetnice prema sjevernom dijelu porečke rivijere, od centra grada prema Materadi, ili možete istražiti čuvene porečke lagune koje skrivaju idilične plaže i uvale u sjeni borova, dok će ljubitelji drveća uživati u šetnji kroz krošnje zelenog poluotoka Brulo. Detaljan opis obalnih staza – koje su idealne i za trčanje – potražite ovdje.

Ako ste trkač, Poreč vam ima štošta za ponuditi. Bilo da volite ravan teren i stabilnu betonsku podlogu ili ste skloniji prirodnim stazama, blatu i lokvama, na raspolaganju vam stoji popriličan broj živopisnih staza. Cestovne trkače oduševit će obalne šetnice i staze koje presijecaju Plavu i Zelenu Lagunu. U svakom slučaju, preuzmite aplikaciju SightRun, stavite slušalice na uši i kroz pet trčačkih ruta upoznajte atrakcije koje ne želite propustiti.

Porečko je zaleđe pravi raj za istraživanje staza koje vrludaju šumama i livadama, sijeku dijelove nekadašnje željezničke pruge Parenzane, plodna polja, vinograde i maslinike. Svidjet će vam se raznolikost prirodnih podloga, od makadamskih staza do zemljanih šumskih puteljaka. Neka vas nadahnu imena tih prekrasnih staza – Staza pogleda, Sovina staza, Srce Vižinade ili Nigrinjansko blago. Odaberite, i put pod noge!

Poreč i njegova okolica idealno su odredište i za one koji istraživati vole na dva kotača. Stotine i stotine kilometara MTB, obiteljskih i cestovnih bike staza čekaju da otkrijete zašto im je netko nadjenuo imena poput Zvjezdana staza, Maximus Agri, Staza lovrečkih kapetana, Tragovima istarskog pršuta, Staza istarskog vina, Tri kaštela ili Dolina divova. Ove uređene, sigurne i zanimljive staze protežu se duž morske obale, ali i ruralnim zaleđem, mediteranskim šumarcima, uz ostatke kaštela i prethistorijskih gradina. Njihova živopisna imena bude radoznalost, ali i apetit, zar ne?

U slučaju da vam je potrebna jača doza adrenalina, možda je sportsko penjanje ono što tražite. U Istri vam se nudi mogućnost cjelogodišnjeg penjanja, recimo na Kompanju ili penjalištu Buzetski kanjon. Tu su i Porte Ponton, Limski kanal ili Dvigrad – sve u svemu, u Istri ćete pronaći više od 1200 penjačkih ruta različitih rangova težine.

Bilo ljeto ili zima, Poreč i njegova okolica nude vam pregršt outdoor aktivnosti koje će vas izvući iz uspavanosti. Stoga: krenite van, duboko udahnite mirisni zrak i napunite baterije na najbolji mogući način. Doživite Poreč u svom ritmu i neka nakratko bude samo vaš.

Foto: TZ Poreč

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.