Istria Wine & Walk – spoj vrhunske eno-gastronomske ponude i šetnje u prirodi

Deveto izdanje manifestacije Istria Wine & Walk, prvog vinskog eventa ovog tipa u Hrvatskoj, na redu je 18. svibnja. Zanimanje za ovaj event koji spaja najbolje što ovaj dio Istre nudi, od vrhunskih vinara, gourmet ponude i prirodnih ljepota, toliko je velik da su kotizacije rasprodane u rekordnom roku, za manje od sat vremena.

vinogradi u istri
Foto: Petar Kürschner

Na deset kilometara dugom vinskom pješačkom pohodu kroz vinograde i maslinike, šetači će na čak deset punktova degustirati ponudu vrhunskih lokalnih vinara i ugostitelja. Bajkovito uređeni punktovi s balama sjena, ležaljkama i glazbom pravo su mjesto za opuštanje.

Istria Wine & Walk – 10 kilometara vrhunskih vina

Već kod preuzimanja startnih paketa na Trgu Svetog Servula sudionike će dočekati prva degustacija Bujske mistele. Radi se o tradicionalnom slatkom vinu Bujštine, koje tajnim receptom proizvodi samo nekoliko bujskih obitelji. Na prvom punktu poslužit će se Vino degli Angeli, pjenušavo vino vinarije Bassanese. Na drugom će se pak pronaći dva vrhunska istarska vinara, Kozlović i Coronica koji će prezentirati vino Valle 2023 i Malvaziju 2023. Osim u odličnim vinima, s ove točke, posjetitelji će uživati u pogledu na vinograde obitelji Coronica dok će kušati Istarsku parmigianu by Poluotok.

Istria Wine & Walk
Foto: Petar Kürschner

Na idućoj postaji, Malvaziju Istarsku i Rosè, predstavit će vinarija Franković. Za gastronomski dio pobrinut će se Villa Soši sa svojom bruschettom s medvjeđim lukom, cherry rajčicama i pastrami govedinom. Clai i Degrassi dočekat će šetače na četvrtoj točki s vinima Baracija Refošk i Terre bianche cuvee blanc 2017. Grah s divljači i medvjeđim lukom pripremit će Priska Thuring iz Stare škole. Magus Malvaziju i Merlot Bujštine, vinarije Benčić degustirat će se na petom punktu. Tamo će Circolo pripremiti porchettu u ciabatti s namazom od sira i rukole, a doživljaj će zaokružiti opuštajući zvuk saksofona.

Nakon ukupno pet kilometara ugodne šetnje stići će se do šeste točke. Ona će spojiti još dva vinara – Gambaletto s Malvazijom 2021 i Celega s Malvazijom 2023. Točka se smjestila kod kušaone maslinovog ulja POVE što će biti dobra prilika za degustaciju ovog ulja u kombinaciji sa selekcijom sireva OPG-a Radošević. Kod Galerije Tigor u Donjim Baredinama, šetače će dočekati pravo osvježenje za nepce – Limoncello Spritz ili Orancello Spritz popularnog Truba bara, a svi zainteresirani moći će pogledati i izložbu.

istria wine walk
Foto: Merlo De Graia

Dobro vino, dobra hrana i… dobra glazba

Osma točka smjestila se između Brtonigle i ušća rijeke Mirne kod prekrasnog Parka prirode Škrline. Tamo će Cattunar predstaviti Malvaziju 4 Terre 2023 i Teran 2020. Gourmet iskustvo upotpunit će Food & Wine Primizia šugom od boškarina s palentom i šparogama. Na devetom punktu spojit će se vinarija Bastian s Malvazijom Istarskom i Rosèom te s restoranom Morgan, nositeljem Michelin preporuke, koji će ovom prilikom pripremiti lovačku juhu. Doživljaj će upotpuniti DJ i zasigurno oduševiti sve ljubitelje vinila hitovima 70-ih i 80-ih godina. Vinski pohod zaključit će se u podrumu obitelji Veralda degustacijom vina Ambra Orange i Brut Nature. Bit će tu i dobre glazbe, zabave i neizostavne fritule za koje će biti zaduženi contadini iz Zajednice Talijana Nova Vas.

Istria Wine & Walk
Foto: Petar Kürschner

Istria Wine & Walk jedna je od mnogih gourmet manifestacija koje van glavne sezone organizira Klaster Sjeverozapadne Istre, a koji razvojem i unapređenjem istih privlači brojne domaće i strane ljubitelje vrhunske eno-gastronomske ponude u ovaj dio Istarskog poluotoka.

Fotografije: Merlo De Graia

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.