Izložba putopisca Olega Maštruka u Zagrebu vodi vas na daleki sjever

spot_img

Izložba od tridesetak fotografija autora i putopisca Olega Maštruka zabilježila je posebno izazovno i zanimljivo putovanje. Realizirano je u gotovo nemogućim uvjetima proteklog ljeta, dok je čak i ljetovanje na Jadranu predstavljalo pravi izazov. Ako vam ovih dana nedostaju putovanja, posjetite putopisnu izložbu Kronike globalnog zatopljenja. Izložba je, u skladu s epidemiološkim mjerama, postavljena na otvorenom prostoru, točnije na pročelju zgrade na adresi Vukasovićeva 3 u Zagrebu.

Plovidba dalekim morima i susret s ljudima koji najbolje svjedoče kako im posljedice globalnog zatopljenja mijenjaju život, ove je godine za putopisca Olega bio poseban podvig. Posjetom izložbi možete uživati u nestvarno lijepim krajolicima Islanda i Grenlanda. Također iz prve ruke svjedočite posljedicama globalnog ekološkog problema koji je dalekim sjevernim predjelima već počeo mijenjati izgled.

Oduševljen prirodnim ljepotama s kojima se susreo, Oleg je fotoaparatom između ostalog zabilježio život na dalekim otocima. Ovjekovječio je i snagu ledenjaka koji se još uvijek trude prkositi globalnom zatopljenju. No, stvarnost je okrutna i zabrinjavajuća, jer ovo je u povijesti Arktika najgora i najtoplija godina za led na dalekom sjeveru.

– Na licu mjesta vidjeli smo najgoru godinu za led Arktika otkad se pamti! Putopis je bio izuzetno uspješan i rezultirao mnoštvom zanimljivog, lijepog i poučnog materijala, što mi je od početka i bio cilj. Uživo smo vidjeli nestajuće ledenjake Grenlanda i Islanda, izolirana naselja, vulkane, ledene sante, inovativna energetska rješenja i nevjerojatne ljepote arktičke prirode, rekao je Oleg Maštruko čija su brojna putovanja redovito završila s izložbom fotografija, a na ovu je posebno ponosan.

Cilj mu je da što više ljudi ima priliku vidjeti bar djelić onoga što je on doživio. Nebrojene sante leda koje se mogu vidjeti na ovoj izložbi zapravo upozoravaju kako ledenjaci nestaju brže nego ikada prije. Tema je to o kojoj se sve više priča, a neposredan doživljaj i susret s ovim problemom, bila je neiscrpna motivacija za ovaj putopis i izložbu.

Putopisnu ekspediciju mogli ste pratiti na Facebook-u, koji je glavni kanal komunikacije. No, dok su digitalni materijali i dalje svima dostupni, Maštruko se odlučio na postavljanje izložbe na otvorenom. Tako u originalnim fotografijama mogu uživati posjetitelji u adventskoj šetnji gradom tijekom prosinca.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.