Otkrijte s nama zanimljivosti o šarenim uskršnjima jajima

Pisanice, pisanci, šarena jaja, uskrsna jaja… ukrašena, tvrdokuhana ili ispuhana jaja, najčešće kokošja, pripremaju se za Uskrs u svim krajevima lijepe naše. Vrijeme prije Uskrsa idealna je prilika za saznati ponešto o njima ili ih sami izraditi.

Običaj ukrašavanja i poklanjanja jaja poznat je diljem Europe, posebice među Germanima, Skandinavcima i Slavenima, a starost mu je potvrđena i arheološkim grobnim nalazima. Pretpostavlja se da se temelji na vrlo raširenu vjerovanju kako je svijet nastao iz jajeta, koje, uz to, mnogi narodi smatraju simbolom periodične obnove prirode i ponovnoga rođenja. I u kršćanstvu je jaje simbol novoga i vječnoga života što ga je Isus uskrsnućem omogućio ljudima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U hrvatskoj se tradicijskoj kulturi običaj šaranja ili bojanja jaja zadržao do danas. Nekada su se upotrebljavale isključivo domaće biljne boje, a ukrašavalo ih se s pomoću voska koji se na jaje nanosio prije bojenja ili struganjem već obojenoga jajeta oštrim predmetom. Jaja su se također opletala svilom, raznobojnom vunom ili koncem. Ukrasni su ornamenti većinom bili geometrijski, često biljni, a rjeđe životinjski likovi.

Osim što su se šarena jaja poklanjala rođacima, susjedima ili osobama do kojih je nekomu stalo, njima se i igralo, a najpoznatija igra je međusobno udaranje pisanica – tucanje.

Poželite li saznati više o pisanicama, posjetite izložba “Pisanice i uskrsni običaji sutlanskog kraja” koja će se u Muzeju “Staro selo” Kumrovec otvoriti 9. travnja. Izložba je nastala kao rezultat terenskog istraživanja autorice o načinima izrade pisanice, a s ciljem prikupljanja i zapisivanja tradicijskih uskrsnih običaja u sutlanskoj dolini. Izložbom je obuhvaćen dio kalendarske godine od čiste srijede do Uskrsa.

Posjetite li izložbu, moći ćete upoznati već pomalo zaboravljene običaje poput ribanja posuđa pepelom uz Pepelnicu, tradiciju pletenja cvjetnih drijenovih grančica, izradu puškica, nošenje blagoslovljenog ognja sa gubom/gobom ili izradu pisanica.

Zanimanje će vam pobuditi i predmeti koji se čuvaju u Zbirci pisanica Muzeja “Staro selo” Kumrovec, pisanice koje su nastale 30-tih godina 20. st, kao i pisanice koje predstavljaju današnje oblike izražavanja u modernim materijalima.

Sve koji žele doći na otvorenje izložbe i sudjelovati u bogatom programu prikaza uskrsnih običaja sutlanskog kraja, te sami izraditi ili izabrati drijenovu grančicu koju će u nedjelju na Cvjetnicu nositi na blagoslov, u Muzeju “Staro selo” Kumrovec očekuju 9. travnja u 11 sati.

Istoga dana, u subotu 9. travnja, s početkom u 10:30 održat će se radionica „Šaranje jaja voskom u tintoblaju u Muzeju Slavonije u Osijeku. Radionica je organizirana u suradnji s udrugom Šokačka grana, a voditeljice radionice će vam demonstrirati tehniku šaranja voskom, nekada najzastupljeniju tehniku ukrašavanja uskrsnih jaja u sjeveroistočnom dijelu Hrvatske.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Svaki sudionik će imati osigurano jedno jaje i ostali potreban materijal, a oni sudionici koji požele šarati više jaja mogu ih slobodno donijeti sa sobom. Zbog ograničenog broja mjesta prijava na radionicu je obavezna, a prijaviti se možete OVDJE.

Foto: Pixabay

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.