Do Valentinova 2021 u Aquatici traje izložba savršenih graditelja – puževa

Karlovačka Aquatika organizira izložbu fotografija Ivice Lajtnera s temom Puž – forma i struktura. Izložba će biti postavljena u prostoru kongresne dvorane od 26.11.2020. do 14.2.2021.

Ivica Lajtner se fotografijom profesionalno bavi od 1970. godine. Objavljivao je u dnevnim listovima, tjednicima, mjesečnicima te u nekoliko monografskih izdanja. Autor je fotomonografija „Mostovi karlovačke županije“ i „Utvrde i kurije karlovačke županije“.

Na prvi pogled pitate se možda što je posebno u puževima, a odgovor na ovo pitanje pronašli smo u predgovoru izložbe Gorana Trbuljaka koji je i sam proučavao svijet puževa i to ne svijet onih neobičnih, egzotičnih puževa, već onih domaćih koji luduju poslije kiše po vinogradima i drugom zelenilu.

ŠTO ZNAMO O PUŽEVIMA?

Da su dvospolci, da su rjeđi oni koji imaju otvor na svojoj kućici s lijeve strane, da puževi imaju zube, ali nemaju kosti i njihovo tkivo nije složeno oko kralježnice koja sve povezuje. Darwin je s njima bio fasciniran te je njegova teorija evolucije mogla biti temeljena baš na njima.

No biologija nije tema ove priče, nego izložba koja će vam pokazati tajne puževe kućice, gdje započinju svoju gradnju i spiralnu vrtnju. O estetici puževe gradnje pisali su mnogi, među kojima i R. Arnheim, M. Burchartz, Z. Pađan, a i matematičari koji su u konstrukciji kućice pronalazili savršene proporcije i Fibonaccijev niz.   

IZLOŽBA PUŽEVE ARHITEKTURE

Lajtnera, kao i mnoge, fascinira puževo graditeljstvo. A kako nam on kao fotograf prikazuje puževu arhitekturu? Kada puža nema doma, njegova kućica je prazna i to je ovom fotografu prilika da ju pomno snimi. On će to napraviti u crno-bijeloj tehnici tako da će kroz tri snimka njegove kuće raščlaniti njezinu središnju vizuru, njezinu fasadu u svoj majstorovoj graditeljskoj ljepoti, njezin zamršen interijer sa svim odajama i skrivenim kutcima i na kraju sam portal, ulazna, glatko obrađena vrata.

“Čovjek je, remetitelj u svim svjetovima, onim većim od njega samoga, ali i u onim najmanjima. Zato se Lajtner, isto tako odmora radi, povlači u ovaj svijet gdje je ljepota vječno zajamčena, tu, gdje je grade priroda i puževi„ zaključuje Trbuljak.  

Zanimljiva pozivnica za ovu izložbu, a ako želite doznati više i zaroniti u fascinantan svijet savršenih graditelja – puževa posjetite izložbu u našem najvećem slatkovodnom akvariju Aquatici u prostoru kongresne dvorane koja traje sve do Valentinova 2021.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.