“Izvan okvira” – u Zagrebu umjetnost izlazi iz galerija i muzeja

spot_img

“Izvan okvira” naziv je novog kulturno-umjetničkog projekta Turističke zajednice grada Zagreba, koji se realizira u suradnji s kreativnim timom Nas dve – Ana Mikin i Tina Kovačiček i odabranim umjetnicima.

Umjetnost u javnom prostoru glavna je misao vodilja ovog projekta. Koriste se zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Galerije Gradec i Umjetničkog paviljona. Naime, umjetnici inspirirani njihovom poviješću, građom, ali i aktualnom situacijom, osmišljavaju instalacije koje postavljaju “Izvan okvira”.

Na taj način umjetnost izlazi iz galerija i muzeja, a njihova pročelja i prostori koji ih okružuju dobivaju novu privremenu funkciju i postaju jedinstvena galerija na otvorenom.

Projekt “Izvan okvira” se posebno osvrće i na aktualnu temu obnove Zagreba, skrećući pozornost na kulturnu ponudu grada koja je pretrpila značajna oštećenja uzrokovana zagrebačkim potresom, a cijeli projekt traje od 27. listopada do 27. studenog.

Više o umjetničkim instalacijama u sklopu projekta “Izvan okvira”

Muzej za umjetnost i obrt & Škola primijenjene umjetnosti i dizajna

Ida Blažičko/ Hommage Bolléu 

Prostorno-specifična intervencija na pročelju historicističke palače građene od 1887. do 1891. godine u duhu njemačke renesanse posvećena je arhitektu Hermanu Bolléu. Upravo je on nakon razornog potresa 1880. godine postao poznat kao obnovitelj i graditelj hrvatske metropole

Umjetnički paviljon

Maša Barišić & Jelena Malenica/ Novi krajolik

Skulptura od metala koja “raste” kroz mjesec i polako prekriva stepenice na ulazu Umjetničkog paviljona, privremeno zatvorenog nakon potresa. Podsjetnik na elementarnu nepogodu pretvara se u vrt obrastao biljem; metalnim bršljanom, u simbol života i umjetnosti, koja i dalje živi i raste, čak i u nemogućim uvjetima. Baš kao i samonikla biljka.

Maša Barišić/ Privremeno zatvoreno

Zbog potresa neke su od građevina u funkcijama muzeja ili umjetničkih galerija doživjele privremeno zatvaranje. Izgubivši mogućnost rada te građevine ostaju bez svoje funkcije, stoje kao podsjetnik na ranjeni grad i čekaju “oživljavanje”. Iako Umjetnički paviljon trenutačno ne može pozivati posjetitelje na obilazak izložbe, intervencijom umjetnice sam postaje umjetničko djelo i poziva građane da gledaju izvana.

Galerija Klovićevi dvori & Galerija Gradec

Boris Bare & Ivo Gašparić/ Vani

Uokvirene slike velikih dimenzija, čiji su motivi inspirirani građom Galerije Klovićevi dvori, “izlaze” iz galerijskog prostora i postavljaju se na zapušteno pročelje Galerije Gradec. Predimenzionirane skulpture predstavljaju publiku koja je sastavni dio izložbe, dok prolaznici na licu mjesta postaju dijelom umjetničkog rada.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.