“Izvan okvira” – u Zagrebu umjetnost izlazi iz galerija i muzeja

“Izvan okvira” naziv je novog kulturno-umjetničkog projekta Turističke zajednice grada Zagreba, koji se realizira u suradnji s kreativnim timom Nas dve – Ana Mikin i Tina Kovačiček i odabranim umjetnicima.

Umjetnost u javnom prostoru glavna je misao vodilja ovog projekta. Koriste se zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Galerije Gradec i Umjetničkog paviljona. Naime, umjetnici inspirirani njihovom poviješću, građom, ali i aktualnom situacijom, osmišljavaju instalacije koje postavljaju “Izvan okvira”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na taj način umjetnost izlazi iz galerija i muzeja, a njihova pročelja i prostori koji ih okružuju dobivaju novu privremenu funkciju i postaju jedinstvena galerija na otvorenom.

Projekt “Izvan okvira” se posebno osvrće i na aktualnu temu obnove Zagreba, skrećući pozornost na kulturnu ponudu grada koja je pretrpila značajna oštećenja uzrokovana zagrebačkim potresom, a cijeli projekt traje od 27. listopada do 27. studenog.

Više o umjetničkim instalacijama u sklopu projekta “Izvan okvira”

Muzej za umjetnost i obrt & Škola primijenjene umjetnosti i dizajna

Ida Blažičko/ Hommage Bolléu 

Prostorno-specifična intervencija na pročelju historicističke palače građene od 1887. do 1891. godine u duhu njemačke renesanse posvećena je arhitektu Hermanu Bolléu. Upravo je on nakon razornog potresa 1880. godine postao poznat kao obnovitelj i graditelj hrvatske metropole

Umjetnički paviljon

Maša Barišić & Jelena Malenica/ Novi krajolik

Članak se nastavlja ispod oglasa

Skulptura od metala koja “raste” kroz mjesec i polako prekriva stepenice na ulazu Umjetničkog paviljona, privremeno zatvorenog nakon potresa. Podsjetnik na elementarnu nepogodu pretvara se u vrt obrastao biljem; metalnim bršljanom, u simbol života i umjetnosti, koja i dalje živi i raste, čak i u nemogućim uvjetima. Baš kao i samonikla biljka.

Maša Barišić/ Privremeno zatvoreno

Zbog potresa neke su od građevina u funkcijama muzeja ili umjetničkih galerija doživjele privremeno zatvaranje. Izgubivši mogućnost rada te građevine ostaju bez svoje funkcije, stoje kao podsjetnik na ranjeni grad i čekaju “oživljavanje”. Iako Umjetnički paviljon trenutačno ne može pozivati posjetitelje na obilazak izložbe, intervencijom umjetnice sam postaje umjetničko djelo i poziva građane da gledaju izvana.

Galerija Klovićevi dvori & Galerija Gradec

Boris Bare & Ivo Gašparić/ Vani

Uokvirene slike velikih dimenzija, čiji su motivi inspirirani građom Galerije Klovićevi dvori, “izlaze” iz galerijskog prostora i postavljaju se na zapušteno pročelje Galerije Gradec. Predimenzionirane skulpture predstavljaju publiku koja je sastavni dio izložbe, dok prolaznici na licu mjesta postaju dijelom umjetničkog rada.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.